In mei en juni zijn we op verschillende manieren in gesprek gegaan met bewoners en betrokkenen van Vaartbroek over het gebiedskader. In het participatieverslag vind je alle reacties.
Update gebiedskader Vaartbroek november 2024
De komende periode werken we toe naar de vaststelling van het Gebiedskader Vaartbroek. We informeren je graag over de stappen die al gezet zijn en de planning voor de komende tijd.
-
Gebiedskader Vaartbroek (7.89 MB)
Wat hebben we gedaan?
Wat hebben we gedaan?
Afgelopen voorjaar hebben we meerdere participatiemomenten in Vaartbroek georganiseerd. Je bent uitgenodigd om mee te denken en een reactie te geven op dit concept-gebiedskader. We zijn blij met jouw betrokkenheid!
Het concept-gebiedskader, het participatieverslag en de presentatie van de bijeenkomst staan hierboven als pdf documenten.
Hoe gaat het nu verder?
Hoe gaat het nu verder?
De voorlopige versie van het gebiedskader is besproken in de inspraakavond op dinsdag 12 november en de meningsvormende vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 19 november. Hier werd duidelijk dat het plan nog teveel vragen oproept. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om het gebiedskader nu nog niet te behandelen.
Wat betekent dit concreet?
De komende periode willen wij samen met de inwoners van Vaartbroek, Woonbedrijf en BPD de onduidelijkheden uit het gebiedskader halen. Het gezamenlijke doel blijft dat we een gebiedskader maken dat kansen en voorwaarden biedt voor een sterker Vaartbroek. In januari of februari volgt hier verdere informatie over.
Nadat het gebiedskader is aangepast stelt het college van B&W het gebiedskader vast. Maar eerst wordt het opnieuw in de raad behandeld. Ook heb je nog kansen om jouw mening te geven. Dit proces ziet er als volgt uit:
- Inspraakgelegenheid bij de gemeenteraad (tijdens deze avond heb je het recht op inspraak)
- Meningsvormende (politieke) behandeling van het concept gebiedskader in de raad
- Raadsvergadering met besluitvorming over eventuele wensen en bedenkingen van de raad over het concept gebiedskader
- Na verwerking van de wensen van de raad komt het gebiedskader zes weken ter inzage te liggen (Tijdens deze zes weken heb je de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.)
- Beoordeling van ingediende zienswijzen en vaststelling gebiedskader door het college van B&W
Wanneer de data van de raadsvergaderingen bekend zijn zullen wij jou daar via deze website en via een wijkinfo over informeren. Dat doen we ook als het gebiedskader ter inzage wordt gelegd.
LET OP: bovenstaand proces gaat over de inhoud van het gebiedskader Vaartbroek en niet over toekomstige (bouw)plannen.
Gebiedskader in het kort
Om Vaartbroek prettig en leefbaar te houden, willen we investeren in deze buurt. Daarnaast moeten we in heel Eindhoven meer huizen bouwen. Om te beoordelen wat mogelijk is in Vaartbroek, maken we een plan met regels en kansen: ook wel een gebiedskader genoemd. In dit gebiedskader staat wat we willen bereiken in Vaartbroek en waar we rekening mee houden.
Stedelijke Inpassing: hoe kunnen we bouwen en de openbare ruimte aanpassen in Vaartbroek? En hoe past dat?
In Vaartbroek komen nieuwe gebouwen die naadloos aansluiten bij de bestaande structuren en groene plekken. De karakteristieke mix van oud en nieuw blijft herkenbaar, met bouwhoogtes die passen bij de omgeving. De kernpunten en parkranden, zoals het Amandelpark, krijgen een gezellige sfeer met ruimte voor buurt- en maatschappelijke functies op de begane grond.
We benutten daken met groen en zonne-energie. Ontmoetingsplekken bevorderen ontmoeting en levendigheid in de buurt. Het groen en groene plekken worden versterkt met voet- en fietsvriendelijke inrichtingen, wat bijdraagt aan een prettige en beweegvriendelijke omgeving. Er komen zonnige én schaduwrijke plekken, en we houden rekening met de wind voor een aangenaam buitenklimaat.
Stedelijke uitstraling: hoe kan Vaartbroek eruit zien?
Vaartbroek combineert verschillende bouwstijlen en -hoogtes die bijdragen aan een mooi en gevarieerd straatbeeld. Nieuwe gebouwen passen goed bij het groen en bestaande structuren, met een balans tussen moderne materialen en milieuvriendelijke keuzes. Belangrijke plekken worden verlicht om veiligheid te bevorderen en een moderne uitstraling te geven.
Cultuurhistorie: welke bestaande kwaliteiten zijn er en willen we houden?
Hoewel Vaartbroek na 1965 is gebouwd, heeft de wijk nog steeds kenmerken van de wederopbouwperiode. De groene randen en de structuur van de wijk zijn waardevolle elementen. Historische vondsten, zoals het militaire legerkamp uit 1748, zijn onderdeel van de rijke geschiedenis die we willen behouden. Ook de school De Bijenkorf is een uniek architectonisch voorbeeld dat gerespecteerd moet worden. De John F. Kennedylaan moet zijn grootstedelijke karakter behouden, samen met de groene stadsrandzone.
Openbare ruimte, groen en water: wat willen we voor de openbare ruimte?
Groen is essentieel voor een gezonde en toekomstbestendige stad. In Vaartbroek willen we de openbare ruimte vergroenen, wat bijdraagt aan de koeling van de stad, betere luchtkwaliteit en een uitnodigende sfeer. Toekomstige ruimtes nodigen uit tot bewegen en ontmoeten, met groen als centraal element.
Het Amandelpark krijgt een diverse programmering voor bewoners, en we streven naar minstens 8 vierkante meter groen per nieuwe woning en 10 procent van het vloeroppervlak voor bedrijven. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt om wateroverlast te voorkomen en biodiversiteit te bevorderen.
Duurzaamheid: hoe maken we Vaartbroek een gezonde buurt voor de toekomst?
Vaartbroek staat voor de uitdaging van energievoorziening en warmtetransitie. We streven naar een aardgasvrije buurt met energiezuinige en circulaire gebouwen. Dit bestaat uit ondergrondse energieopslag, isolatie van woningen en groene initiatieven. Hergebruik van materialen, zowel in gebouwen als openbare ruimte, speelt een centrale rol.
Mobiliteit: hoe verbeteren we de mobiliteit in Vaartbroek?
Om de mobiliteit in Vaartbroek te verbeteren, richten we ons op wandelen, fietsen en openbaar vervoer. De frequentie van buslijn 4 moet worden verhoogd en er komen betere parkeervoorzieningen. Deelmobiliteit krijgt een centrale plek in de buurt, en we zorgen voor prettige en veilige wandel- en fietsverbindingen.
Programma: welke woningen en voorzieningen zien we nog meer in Vaartbroek?
We willen meer betaalbare woningen bouwen. We moedigen ook nieuwe woonideeën en gemeenschappelijke woonvormen aan. Het winkelcentrum wordt verbeterd en er komen meer zorgvoorzieningen bij. Ook zorgen we voor meer en betere maatschappelijke en sportfaciliteiten. Hierbij letten we erop dat alles goed toegankelijk is voor iedereen.
Leefbaarheid en veiligheid: hoe maken we Vaartbroek een veilige en prettige omgeving?
We streven naar een veilige en prettige buurt met goed ontworpen straten en groene ruimtes voor sociale interactie en verkeersveiligheid. Goede verlichting en buurtpreventie zorgen voor een veilig gevoel. We stimuleren sociale interactie en betrokkenheid tussen bewoners en zorgen voor toegankelijke voorzieningen voor iedereen.
-
Gebiedskader Vaartbroek (8.05 MB)
Waarom een gebiedskader voor Vaartbroek?
In het gebiedskader geven we aan wat de ambities, uitgangspunten en kansen zijn voor Vaartbroek. Het gaat daarbij om thema’s zoals wonen, werken, openbare ruimte, voorzieningen, verkeer en leefbaarheid. Zo willen we sturing geven aan hoe het gebied er uit moet komen te zien, maar ook hoe ruimtelijke ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de maatschappelijke opgave in het gebied. Daarnaast bevat een gebiedskader de spelregels waar toekomstige ontwikkelingen aan moeten voldoen, zoals bijvoorbeeld de hoogte van gebouwen.
De gemeente vindt participatie heel belangrijk. We vragen aan bewoners van Vaartbroek, inwoners van Eindhoven, belangenorganisaties en andere (maatschappelijke) organisaties om mee te denken over het concept gebiedskader. En om aan te geven waar volgens hen kansen liggen, maar ook wat de zorgen zijn of als er iets anders op te merken is. Zodra we alle reacties binnen hebben, dan scherpen we waar mogelijk op basis van deze reacties het concept gebiedskader aan.
Het college stelt het gebiedskader vast, nadat de raad de mogelijkheid heeft gekregen om wensen en bedenkingen mee te geven. Vervolgens ligt het concept gebiedskader zes weken ter inzage. Zienswijzen worden behandeld en al dan niet in het concept gebiedskader verwerkt. Na deze stappen te hebben doorlopen stelt het college het definitieve gebiedskader vast en informeert de raad.
Hoe gaat Vaartbroek eruit zien?
We weten nu nog niet wat de veranderingen in het gebied gaan zijn. Daar moeten de concrete plannen van initiatiefnemers duidelijkheid over geven. Dit gebeurt na de vaststelling van het gebiedskader.
Hoe is het gebiedskader opgesteld?
Het opstellen van het gebiedskader gebeurt in samenspraak met iedereen die zich betrokken voelt bij het gebied: (toekomstige) bewoners, ondernemers, eigenaren, huurders en belangenorganisaties en initiatiefnemers die in de nabije toekomst hun plannen willen realiseren.
Proces
Het streven is om het gebiedskader dit jaar ter vaststelling aan het college van B&W voor te leggen. Daarna zijn initiatiefnemers (bijvoorbeeld ontwikkelaars of woningcorporaties) aan zet met hun bouwinitiatieven. Zo wordt stapsgewijs en samen met bewoners, bezoekers en betrokkenen van Vaartbroek steeds duidelijker hoe het gebied eruit komt te zien.
Waar vind ik meer informatie?
Heb je vragen over het gebiedskader Vaartbroek? Stuur dan een mail naar vaartbroek@eindhoven.nl.
-
Gebiedskader Vaartbroek (7.89 MB)