Waarom krijgen de straten een onderhoudsbeurt?
Een groot gedeelte van de riolering in de Chrysantenstraat en Cyclamenstraat stamt uit 1929. Deze is sterk verouderd en van slechte kwaliteit. Daarom is het nodig dit gemengde riool te vervangen. Slechte kwaliteit van het riool kan namelijk leiden tot schade, zoals breuken of scheuren, het riool kan worden stukgedrukt of er kunnen verzakkingen ontstaan. Deze schade kan zorgen voor verstoppingen, lekkages, stank of wateroverlast. Een oplossing voor de lange termijn is het gemengde riool vervangen voor een nieuw, gescheiden riool.
Terwijl we dit doen pakken we ook meteen de openbare ruimte aan. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn: verkeersveiligheid, toegankelijkheid, vergroening en het aanbrengen van twee waterbergingen aan de zuidzijde van de Kortonjolaan. Het hemelwaterriool wordt aangesloten op deze waterberging.
Daarnaast onderzoeken we hoe we kunnen omgaan met de bestaande bomen. In de Cyclamenstraat staat een waardevolle laan bomen. We onderzoeken of deze bomen behouden kunnen blijven.
Hoe gaan de Chrysantenstraat, Cyclamenstraat, Hyacinthstraat en de Kortonjolaan eruitzien?
Uitgangspunten waar wij ons als ontwerpteam bij de herinrichting van de Chrysantenstraat, Cyclamenstraat, Hyacinthstraat en de Kortonjolaan aan moeten houden zijn:
Water
- Vervanging van het huidige gemengde riool in de Chrysantenstraat, Cyclamenstraat, Hyacinthstraat en Kortonjolaan, en aanleg van een gescheiden stelsel in deze straten.
- Aanleg van twee waterbergingen in de groenstroken aan de zuidzijde van de Kortonjolaan waarop het hemelwaterriool is aangesloten.
Verlichting
- De huidige verlichting blijft.
Verkeer
- Erftoegangsweg (30 km/u).
- Op basis van parkeeronderzoek bekijken we in hoeverre het aantal parkeerplaatsen kan worden verminderd.
Openbare ruimte
- De openbare ruimte toegankelijk houden voor alle doelgroepen.
- Zoveel mogelijk ontharden (meer groen, minder steen.)
- Toepassing duurzame materialen.
- Vervangen en verminderen van verkeers- en straatmeubilair zoals paaltjes, borden en zuilen.
- Vervangen trottoirtegels en betonklinkers in parkeervakken.
- Cyclamenstraat: vervangen trottoirtegels.
- Hyacintenstaat: vervangen betonklinkers in de rijbaan, vervangen betonklinkers in de parkeervakken, vervangen trottoirtegels.
- Kortonjolaan: vervangen betonklinkers in de parkeervakken en trottoirtegels.
Groen
- In het parkje aan de zuidzijde van het projectgebied zorgen we naast het toevoegen van de waterbergingen ook voor meer belevings- en biodiversiteitswaarde. Dit betekent dat we de huidige groenwaarden optimaliseren en ruimte maken voor extra groen.
- De boomspiegels (de ruimte rondom de boom) van de bestaande en te behouden straatbomen worden verbeterd. Hierdoor verbeteren we de groeiomstandigheden van de bomen en kan water beter afgevoerd worden.
Aan de hand van een bomenonderzoek en een boomeffectanalyse moet blijken hoe toekomstbestendig de bomen zijn. Wanneer de bomen goed zijn en er weinig kans is op beschadiging door werkzaamheden moeten de bomen behouden worden.
Hoe ziet de planning eruit?
Ontwerp | mei 2025 - januari 2026 |
Bewonersavond | september 2026 |
Start uitvoering | 2027 |
Hoe kan ik mijn mening geven?
Inloopavond
We onderzoeken de komende tijd of de bestaande bomen behouden kunnen blijven. Wanneer we hier uitsluitsel over hebben, plannen we een inloopavond in de buurt om de mogelijkheden met de bewoners te bespreken en de wensen op te halen.
Bewonersavond
Tijdens de bewonersavond kun je je mening geven over het voorlopig ontwerp. Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben dan is dit het moment om dat te doen. Onze collega’s van ontwerp, groen, verkeer en verlichting gaan graag met je in gesprek.
Waar vind ik meer informatie?
Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Tim van de Bilt, projectleider stadsinrichting via tim.vd.bilt@eindhoven.nl.
Onder dit kopje vind je straks ook de verschillende Wijkinfo’s en ontwerpen.