Waarom komt er een boomrenovatie?
-
Een groot deel van de bomen in de Rooswijck, Twickel en Herinkhave geven aanzienlijke overlast voor omwonenden. Het gaat vooral om de moerascipressen en watercipressen. De overlast heeft onder andere te maken met de grootte van de bomen, veel opdrukkende (knie)wortels in stoepen en tuinen, vallende takken, grote hoeveelheden afvallende naalden en drup van hars. De verwachting is dat de bomen nog groter zullen worden en dat daarmee de overlast verder zal toenemen.
-
Jaarlijks is er veel aandacht nodig om de bomen te beheren en ze moeten dan ook veel vaker worden gesnoeid dan (laan- en straat)bomen elders in de stad. De afgelopen jaren zijn er zeer veel meldingen en klachten binnengekomen bij de gemeente over deze bomen. Ook de Wijkvereniging Ooievaarsnest zet zich in om de bomen en de overlast aan te pakken. Zonder overmatige overlast of enorme beheerkosten blijkt behoud van de bomen helaas niet mogelijk.
Daarom heeft de gemeente in gesprek met de Wijkvereniging en Trefpunt Groen Eindhoven de belangen (zoals ecosysteemdiensten, woongenot, veiligheid en beheerkosten) afgewogen en besloten om een grootschalige boomrenovatie uit te voeren.
Naast de moeras- en watercipressen in de drie straten, nemen we ook de rij gewone essen in de Herinkhave mee bij de boomrenovatie. Deze essen zijn zichtbaar in slechte conditie en verwachten niet dat ze nog zullen herstellen.
Hoe gaat het eruit zien?
-
Ter vervanging van de cipressen en essen komen er ruimschoots bomen en groen terug. De nieuwe bomen passen qua soort en (volwassen) beeld beter bij de straten en worden aangeplant op plekken waar boven én onder de grond voldoende ruimte is. Dat betekent dat we ook andere delen van de straten betrekken. Hiervoor hebben wij in samenspraak met omwonenden een vervangingsplan opgesteld.
We gaan de bomen in nieuwe ruime plantvakken met blokhagen van verschillende deels wintergroene sterke lage struiken planten. We halen tegels eruit en ontharden en vergroenen waar mogelijk. Het water op de stoepen kan de nieuwe plantvakken instromen, zodat het riool minder belast wordt en de bomen en beplanting voldoende vocht krijgen. Ook komt er meer afwisseling en diversiteit in de soorten bomen en beplanting. Samen met omwonenden hebben we de nieuwe boomsoorten gekozen.
-
Per straat komt er een andere nieuwe soort. Toch blijft de boomstructuur herkenbaar. Hierdoor blijft het groene straatbeeld behouden en wordt het risico op toekomstige overlast beperkt. Op deze manier ontwikkelen we een nieuwe duurzame boomstructuur passend in het beeld van de straten.
Rooswijck
Aan Rooswijck worden alle 18 moerascipressen gekapt en vervangen. De door bewoners van de Rooswijck gekozen soort voor de nieuwe bomen is Veldesdoorn (Acer campestre Elsrijk). De nieuwe bomen komen in ruime boomspiegels met een onderbeplanting van lage struiken. Tussen de nieuwe plantvakken blijft nog voldoende ruimte om net als in de huidige situatie aan de straat te parkeren.
Twickel
Voor de Twickel is samen met de omwonenden de keuze gemaakt om alle moeras- en watercipressen te vervangen. In totaal gaat het om kap van 30 bomen. Hier komen 29 iepen voor in de plaats (Ulmus Sapporo Autumn Gold) in ruime groene groeiplaatsen. Ter hoogte van huisnummers 2 t/m 12 worden om voldoende groeiruimte voor de nieuwe bomen te realiseren de parkeervakken (gedeeltelijk) herstraat.
De waardevolle boomstructuur van eiken langs de Ontginningsweg en een deel van de Twickel blijft uiteraard behouden. Naast beeldbepalend zijn deze bomen ook van historische en ecologische betekenis.
Herinkhave
De 7 gewone essen in de Herinkhave zijn in slechte conditie en worden vervangen. Ook de wens van omwonenden om de vier overlastgevende moerascipressen in de stoep ter hoogte van huisnummer 15 te vervangen is meegenomen. Er komen 13 nieuwe bomen terug. Als nieuwe boomsoort is een zuilvormige eik (Quercus x bimundorum Crimson Spire) gekozen. De bomen komen in ruime langgerekte plantvakken tussen stoep en rijbaan. De plantvakken worden ingeplant met een combinatie van robuuste lage struiken net als in de andere straten. De moerascipressen en ook de platanen op de “pleintjes” worden in het plan ingepast. Deze staan op ruimere afstand van tuinen en woningen en hier is voldoende ondergrondse en bovengrondse ruimte om de groeiplaatsen te verbeteren door plantvakken onder de bomen aan te leggen.
Tijdens een bewonersavond op 6 november 2023 hebben wij het vervangingsplan met diverse keuzemogelijkheden gepresenteerd aan omwonenden en andere belanghebbenden. De keuzes en reacties tijdens de avond en gedurende de aansluitende reactietermijn zijn verwerkt in het ontwerp vervangingsplan.
Definitief Ontwerp
Het definitief ontwerp van het vervangingsplan is gereed. We hebben het ontwerp vervangingsplan laten toetsen door gemeentelijke beheerders van Stadsbeheer, nog enkele interne onderzoeken uitgevoerd en de kosten van het plan doorgerekend. In het definitief ontwerp wordt de situatie van de parkeervakken ter hoogte van huisnummer 2 t/m 12 niet gewijzigd. De nieuwe bomen komen net als elders in het trottoir en er is ruimte voor aanplant van een extra iep. Op het “pleintje” tussen Herinkhave 13-15 wordt meer vergroend, waardoor de bestaande bomen ruimere groeiplaatsen ter beschikking krijgen en wortelopdruk wordt beperkt. Ook de financiering is rond. Daarmee hebben we een grote stap gezet richting de uitvoering.
Het vervangingsplan kun je hieronder downloaden en bekijken. Ook de verstuurde wijkinfo’s zijn hier te vinden.
Hoe ziet de planning eruit?
De omwonenden van de bomen aan de Rooswijck, Twickel en Herinkhave konden t/m 21 november 2023 hun keuze kenbaar maken voor de nieuwe boomsoort voor hun straat en voor delen van Twickel en Herinkhave ook of de bomen gekapt of behouden zouden moeten worden. In de week van 27 november 2023 zijn de bomen gekapt en de oude boomspiegels dichtgestraat. Het plan is in het eerste kwartaal 2024 uitgewerkt tot het definitief ontwerp vervangingsplan.
De planning ziet er als volgt uit:
- Het definitief ontwerp is gereed en kun je vinden onder “Hoe gaat het eruit zien?”
- De herplantwerkzaamheden van de bomen en verdere groenaanplant starten naar verwachting het 1e kwartaal 2025. Ongeveer 2 weken voor de start van de uitvoering ontvangen de direct omwonenden een wijkinfo met een exacte startdatum en planning.
Waar vind ik meer informatie?
Onder het kopje “Veelgestelde vragen” kun je meer informatie vinden.
Staat je vraag er niet bij, kun je voor meer informatie over dit project contact opnemen met projectleider Tony Hengstmengel via t.hengstmengel@eindhoven.nl.
Voor vragen over de uitvoering en planning van de werkzaamheden kun je terecht bij projectleider Voorbereiding en projectrealisatie Luuk Vriens via luuk.vriens@eindhoven.nl.
Veelgestelde vragen
Is er al een vervangingsplan beschikbaar?
Tijdens de bewonersavond op 6 november 2023 is het vervangingsplan gepresenteerd. Daarin waren nog enkele keuzemogelijkheden voor omwonenden opgenomen. De definitieve keuzes zijn in het voorlopig ontwerp vervangingsplan verwerkt. Dat vervangingsplan is hierboven te downloaden. Het definitieve vervangingsplan zal ook op deze website gepubliceerd worden.
Waarom wordt het vervangingsplan pas opgesteld nadat de kapvergunning is aangevraagd?
Om het planproces te versnellen is in afstemming met Trefpunt Groen Eindhoven besloten eerst een kapvergunning aan te vragen en daarna een vervangingsplan op te stellen. Het opstellen van een vervangingsplan kost tijd, zowel qua ontwerp en afstemming als qua communicatie met bewoners en andere belanghebbenden. In de herfst ligt de piek van de overlast. Wanneer we eerst een vervangingsplan zouden opstellen, zouden we eerstvolgende herfstperiode nog niet zover zijn dat er een plan inclusief kapvergunning zou liggen. Nu kunnen we in het najaar 2023 het merendeel van de bomen kappen.
Worden alle bomen gekapt?
Nee, we gaan niet alle bomen die onderdeel zijn van de kapvergunning kappen. Op enkele plekken waar de bestaande bomen meer ruimte hebben, bijvoorbeeld op de “pleintjes” aan Herinkhave, willen we de moerascipressen behouden door meer open ondergrondse groeiruimte in te richten. De bomen staan hier niet in de stoepen, dicht op de woningen en tuinen, maar verder af in de parkeervakken. Ook is de urgentie voor kap van de moerascipressen op delen van de Twickel en Herinkhave minder hoog. Hier hebben we de keuze aan de omwonenden gelaten of de bomen direct worden vervangen of (voorlopig) behouden blijven en ingepast worden in het nieuwe plan. Deze keuzes zijn verwerkt in het vervangingsplan. Zie ook onder het kopje “Hoe gaat het eruit zien?”.
Hoe lang zit er tussen de kap en de aanplant van de nieuwe bomen?
We proberen de periode dat er geen bomen staan zo kort mogelijk te houden. In de herfst ligt de piek van de overlast van naaldval en takbreuk. Dat is dan ook de reden dat we de bomen in het najaar 2023 willen kappen.
Nieuwe bomen worden normaliter gedurende het plantseizoen geplant. De tijd om bomen te planten ligt in de winter, tussen half november en eind maart. Afhankelijk van een voorspoedige doorloop van het ontwerpproces en beschikbare capaciteit van onder andere werkvoorbereiders en aannemers, streven wij de nieuwe bomen in najaar-winter 2024-2025 terug te planten. Op dit moment valt nog niet te zeggen hoe lang het ontwerpproces en de voorbereiding van de uitvoering exact zal duren. Zie ook onder ‘Hoe ziet de planning eruit?’.
Welke boomsoorten komen er terug?
We gaan meerdere boomsoorten aanplanten. Bomen die qua formaat passen bij de straat en de beschikbare ondergrondse en bovengrondse ruimte. Ook moeten de soorten bomen bij de ondergrond en de stedelijke omgeving passen. We kiezen voor meerdere soorten vanwege resistentie en diversiteit. Welke soorten dat zijn, kun je lezen onder “Hoe gaat het eruit zien?”