Lintjesregen 2025
Gerold Alberga, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Gerold speelt al 50 jaar in het Philips Symfonie Orkest, een Eindhovens amateurorkest. Naast het spelen heeft hij zowat alle functies binnen het bestuur vervuld. Hij heeft zich toen het bestuur in crisis was, opgeworpen als een van de leiders en zo de rust weer terug laten keren. Mede dankzij hem heeft het orkest de uitstraling die het nu heeft.
Philips Symfonie Orkest
Sinds 1974 actief bij het Philips Symfonie Orkest, een Eindhovens amateurorkest. Tijdens deze periode heeft hij enorm veel voor het orkest betekend:
- Diverse bestuursfuncties, waaronder die van penningmeester, artistieke zaken en logistieke zaken.
- De organisatie van verschillende tournees (Brazilië, Israël, Rusland - die laatste was afgeketst door de oorlog in Oekraïne)

- Het behartigen van de financiële belangen van het orkest bij bedrijven en mogelijke sponsors
- In 2001 was er een groot conflict in het orkest tussen verschillende bestuurders en andere leden. Gerold heeft toen samen met twee anderen deze ruzie opgelost en hard getrokken aan een nieuw bestuursmodel, met lagere kans op conflicten. Dit heeft het orkest gered.
Protestantse gemeente
Lid Wijkkerkenraad Ontmoetingskerkgemeente, Ouderling Kerkrentmeester, lid van de Wijkraad van Kerkrentmeesters, afgevaardigde naar het college van Kerkrentmeester en Algemene Kerkenraad.
Willem Bakermans, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Willem zet zich al ruim 50 jaar in als vrijwilliger binnen diverse verenigingen en als mantelverzorger. Van 1971 tot 1997 was Willem actief voor SV Tongelre. Van 1995 tot heden zet Willem zich zeer actief in als vrijwilliger voor VV UNA (Velhoven). Naast zijn vrijwilligerswerk binnen beide verenigingen en zijn drukke actieve loopbaan (werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg) is Willem mantelzorger geweest in de periode 1997 tot 2013. Eerst voor 2 ooms en 2 tantes en later voor zijn eigen moeder. Willem is vrijwilliger in hart en nieren. Erg sociaal, betrokken en altijd bereid te helpen. En nog volop actief binnen vv. UNA. Een vrijwilliger om heel trots op te zijn.
- 1971-1997: SV Tongelre → jeugdtrainer, jeugdleider, grensrechter, verenigingsleider op jeugdsportkampen, organisator ouderavonden, puzzelautotocht, jeugdtoernooien en vlooienmarkt.
- 1992 tot heden: VV UNA Veldhoven → trainer en leider jeugdteams, hoofd jeugdopleidingen en lid van het jeugdbestuur, lid van de technische commissie, voorzitter van de seniorencommissie.
- 1997-2014: mantelzorger.
Peter van den Berg, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Peter heeft zich, ook tijdens zijn werkzame leven, enorm ingezet voor vrijwilligersorganisaties, meestal op bestuurlijk en financieel niveau. Opvallend is dat wanneer zijn vrijwilligersactiviteiten stoppen bij de ene organisatie, er direct een andere organisatie in beeld komt die om zijn expertise vraagt. Met veel gedrevenheid, enthousiasme, expertise, een groot netwerk en respect voor anderen weet hij veel doelen te realiseren en problemen te overkomen.
- 1993-2023: Stichting Financiering Volkskerstzang Eindhoven → organisatie van de Volkskerstzang, een meer dan 60 jaar bestaande meezingavond georganiseerd door de Chr. Muziekvereniging Wilhelmina.

- 2008-2018: PECC/GGZ Eindhoven → lid van de raad van toezicht (financiën) voor deze kleinschalige, gespecialiseerde instelling voor de behandeling van volwassenen met psychische problemen.
- 2011-2018: Nederlandse Rode Kruis, district Eindhoven → voorzitter
- 2015-2021: Golfclub De Tongelreep → voorzitter
- 2020 tot heden: Stichting Inloophuis De Eik → fondsenwerver en PR
- 2021 tot heden: Stichting Philips Harmonie → voorzitter
Sjaak Evers, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Een goed gesprek voeren is een kunst. En in gesprek gaan met anderen en in gesprek blijven helemaal, zeker in de huidige tijd van toenemende polarisatie en verwijdering. Sjaak is iemand die deze kunst verstaat en optimaal inzet om in dialoog te gaan. Als voorzitter van de raad van toezicht bij Stichting Ik Wil en als inspirerend leider van Eindhoven in Dialoog zet hij zich in om onze maatschappij aantrekkelijker te maken en mensen bij elkaar te brengen, onder het motto ‘samenleven is een werkwoord’.
- 2010 tot heden: Eindhoven in dialoog
- 2020 tot heden: Stichting ik wil

Thijs Franssen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Thijs is als vrijwilliger erg belangrijk voor voetbalvereniging Brabantia, gelet op al zijn inzet in de afgelopen jaren en de inspanningen die hij nog altijd verricht voor de club. Hij heeft diverse functies vervuld: jeugdtrainer, jeugdleider, voorzitter, lid van het hoofdbestuur. Momenteel is hij lid van de ING-commissie en beheert vanuit die rol de financiën die door ING aan Brabantia worden toegekend. Verder ontfermt Thijs zich regelmatig over kortlopende projecten die belangrijk zijn voor de club. Omdat Thijs een onmisbare schakel is binnen de vereniging heeft het hoofdbestuur hem in 2023 benoemd tot Lid van Verdienste, voor zijn jarenlange toewijding en tomeloze inzet voor de voetbalvereniging.

- 2006-heden: VV Brabantia → bestuurslid
- 2013-2022: Studio040 → bestuurslid
- 2019 tot heden: Eindhoven in Beeld → vicevoorzitter en vrijwilliger
Erik Hendriksen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Erik is eind juni 2024 gestopt als penningmeester van voetbalvereniging SV Unitas ‘59 in Eindhoven. Hij is bij die club 21 jaar actief geweest in verschillende rollen.
2004-2013
Begonnen als trainer van de toenmalige C, B en A elftallen (13 t/m 19 jaar). Daarna nog een jaar bij een seniorenelftal. Erik was niet zomaar de trainer in het aanleren van voetbalvaardigheden en het ontwikkelen van voetballers, maar zeker ook iemand die de kinderen positief gedrag en discipline bijbracht.

2017-2024
In een periode dat de club in zwaar weer verkeerde is Erik ingestapt als bestuurslid/penningmeester. Erik is een man met een grote schat aan ervaring in financieel management in het bedrijfsleven en als financieel manager bij PSV Voetbal. Door zijn inzichten, ervaring en vakkennis is Unitas uitgegroeid tot een financieel gezonde en stabiele amateurvoetbalvereniging (de grootste amateurclub van Eindhoven).
- 2003-2024: SV Unitas ‘59
- 1998-2008: vrijwilliger bij buurtactiviteiten
- 2015-2019: mantelzorger voor zijn vader
- 2019-2024: kerstpakkettenactie Thomaskerk Eindhoven
- 2022 tot heden: Autismepunt Eindhoven → lid Raad van Commissarissen portefeuille financiën/bedrijfsvoering
Josette Hoex, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Kinderopvang vervult een onmisbare rol in de economie door ouders te ondersteunen bij het combineren van werk en zorg voor kinderen. Het draagt bij aan het gezond opgroeien van kinderen, ondersteunt hun ontwikkeling en vorming en vergroot de kansengelijkheid. Vanaf het begin van haar carrière was Josette hiervan overtuigd. Zij heeft zich met volle overgave ingezet voor een goede kwaliteit in de kinder- en gastouderopvang en voor het belang van een sterke pedagogische omgeving van het kind.
Deze inzet startte in het begin van de jaren 90 met het hameren op het belang hiervan via vele publicaties in vaktijdschriften, presentaties, mediaoptredens en ingezonden stukken. Dit heeft geleid tot het boek “Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar” dat wordt gezien als een van de pijlers waar de huidige kinderopvangpraktijk nog steeds op leunt. Daarnaast heeft zij zich ook sterk gemaakt voor het professionaliseren van de gastouderopvang, wat leidde tot het boek “Pedagogisch kader gastouderopvang”. Dit boek is tot op heden nog steeds een leidraad voor professionals in dat vakgebied.

Minstens zo belangrijk is het werk dat Josette voor en samen met de GGD-GHOR Inspectie Kinderopvang heeft gedaan. Zij ontwierp het beoordelingskader voor de inspectie en werkte mee aan de ontwikkeling van het veldinstrument. Dit observatieschema wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt door inspecteurs om de kwaliteit van de kinderopvang te bewaken.
Haar hele werkzame leven heeft voor Josette in het teken gestaan van het leven voor alle kinderen in Nederland beter te maken. Haar enige vraag daarbij was: Waar worden kinderen beter van? Ze heeft oog voor het kind en laat het belang van het kind voorop staan. Dit heeft geleid tot huidige kwaliteit en professionalisering van de kinderopvang. Ze wordt door de sector gezien als een belangrijke sleutelfiguur in deze ontwikkeling.
- 1989-2024: Nederlands Jeugdinstituut → senior adviseur Kwaliteit pedagogische basisomgevingen
Wim Joosten, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Onbaatzuchtig, gedreven en een oog voor de medemens. Dat zijn de woorden waarmee Wim door velen omschreven wordt. Wim heeft zich ruim 40 jaar lang ingezet voor diverse kerkelijke instellingen. Van het aansturen van en lesgeven voor de zondagsschool, tot het bedienen van geluid tijdens diensten. En van de koffietafel of het halen en brengen van kerkleden zonder vervoer, tot het klussen bij diverse kerkleden. Ook heeft hij de financiële administratie van de kerk verzorgd. Met zijn achtergrond als boekhouder was dit voor hem een logische keuze en hij heeft deze taak dan ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en professionaliteit uitgevoerd.
Tot zijn 82e levensjaar was hij actief betrokken in de kerk en werd hij door iedereen liefkozend “opa Wim” genoemd. Vandaag de dag klinkt het nog vaak “hey ome Wim” op straat als hij een van de ‘kinderen’ van de zondagsschool tegenkomt. Hij heeft door zijn dienstbaarheid een enorme impact gemaakt op vele levens.

- 1982-1994: Volle Evangeliegemeente Immanuel → medewerker zondagsschool, penningmeester, chauffeur kerkbusje.
- 1994-1999: Tabernacle City → verantwoordelijke zondagsschool, penningmeester.
- 1999-2022: Tabernacle Christian Centre* → verantwoordelijke zondagsschool, penningmeester, diaken (* Tabernacle Christian Centre is opgehouden te bestaan op 1 januari 2023)
Erik Kornmann Rudi, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Erik heeft zich decennia lang met groot enthousiasme en gedrevenheid ingezet voor de stichtingen Halin (Help onze landgenoten in Indonesië) en Pelita en door het hele land voor de Nederlands-Indische gemeenschap.
- 1995 tot heden: Stichting Halin → Deze stichting bestaat ruim 50 jaar. In het begin ondersteunde Halin ruim 4000 voormalige Nederlanders in Indonesië met hulppakketten (voedsel en kleding). Later werd de ondersteuning financieel van aard. Voor het landelijke deel regelde Erik beurzen, inkoop en verkoop van producten, organiseerde hij o.a. dansbegeleiding en was hij aanspreekpunt. Naast zijn werkzaamheden als vrijwilliger heeft Erik als bestuurslid een stem en rol in het algemene beleid in het zuiden van Nederland.
- 2004 tot heden: Stichting Pelita → Deze stichting ondersteunt naar schatting 300.000 Indische Nederlanders en 12.000 Nederlanders met een Molukse achtergrond. Erik krijgt ondersteuning van de stichting en is zeer betrokken bij het maatschappelijke werk.
- 2023 tot heden: Vitalis → ouderenbegeleiding

Charles Loods, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Charles begon in 1985 bij de Ziekenomroep EVO (later ERVO) in het Catharina Ziekenhuis. Hij deed daar verzoekplatenprogramma’s, kerkdiensten, koffieconcerten, lezingen, voetbalverslagen en carnavalsprogramma’s. Toen Brunswijck zich bij de ERVO aansloot, nam team Catharina Ziekenhuis daar alles voor zijn rekening. Na het opheffen van de ERVO bleven de makers dat bij Brunswijck doen en werden de activiteiten uitgebreid met o.a. bingo en filmmiddagen. Het carnavalsprogramma werd uitgebreid en elk jaar wordt er een tv-registratie gemaakt voor alle verzorgingshuizen die daar gebruik van willen maken.
1985 tot heden: EVO-ERVO-Muziekvrienden van Brunswijck → cameraman/regie bij kerkdiensten, koffieconcerten, lezingen en carnavalsprogramma´s; presentator van verzoekplatenprogramma; tvcommentator van voetbalwedstrijden van PSV en FC Eindhoven; presentator van bingomiddagen; sfeermaker bij Eindhovense Marathon ter hoogte van Brunswijck; ondersteuner met muziek bij allerlei activiteiten in Brunswijck (Pasen, Kerstmis, Sinterklaas e.d.)

- 2002 tot heden: Wooninc → het uitvoeren van bardiensten en het financieel beheer bij La Scala, het gebouw waar hij vlakbij woont.
- In de periode 1977-1992 was hij voor verschillende organisaties vrijwillig actief, o.a. begeleiding schoolkampen basisschool de Schelp, lid ouderraad en activiteitencommissie Bisschop Bekkerscollege, jeugdtrainer voetbalvereniging Woensel.
Hans van Luijk, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds de jaren 70 is Hans actief als vrijwilliger met kinderen. Eerst bij de stichting KiZoKa (voorheen KiKa) om daar kampweken te verzorgen voor basisschoolkinderen voor wie het financieel anders niet mogelijk is om vakantie te vieren.
In 1975 is Hans vrijwilliger geworden bij Scouting Livingstone en daar nooit meer weggegaan. Na een flink aantal jaren meerdere groepen geleid te hebben op de zaterdag, en tijdens kampen, is hij sinds 1988 lid van het bestuur. In zijn functie als penningmeester was het voor hem van groot belang om de scouting voor zoveel mogelijk kinderen toegankelijk te maken en daarom de kosten voor de groep zo laag mogelijk te houden. Dit is tot op heden nog steeds gelukt en een goede verdienste van Hans. Meerdere keren per week is hij op de blokhut aanwezig als aanspreekpunt en voor diverse klusjes.
- 1972-1980 KiZoKa (voorheen KiKa) kinderkampen
- 1975 tot heden: Scouting Livingstone

Jan Lutterman, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Muziek is de rode draad in het leven van Jan. Eerst bij Apollo’s Lust, waar hij naast spelend lid ook als bestuurslid de vereniging overeind heeft gehouden. Ditzelfde heeft hij jaren later nog eens gedaan bij het familieorkest en seniorenorkest Wedertklank als voorzitter. Met dit laatste orkest heeft hij voor veel mooie momenten gezorgd bij bewoners van verzorgingshuizen. Door het regelen van vele optredens zorgde hij ervoor dat bewoners een heerlijke middag konden beleven waarin ze mee konden zingen met voor hen bekende muziek en zelfs af en toe een dansje waagden.
Doordat hij zag dat muziek zo veel deed voor de ouderen, is hij dit ook gaan doen bij Vitalis Peppelrode. Naast het regelen van muziek- en dansmiddagen heeft hij daar inmiddels ook een biljartclub opgericht voor mensen met dementie. Mensen blij maken door muziek, ze afleiding bezorgen en een lach op hun gezicht toveren, het klinkt heel simpel maar het is echt heel bijzonder als je dit jarenlang week in week uit doet.

- 1986-2000: Biljartvereniging d’n Treffers → secretaris
- 1989-2006: Apollo's Lust Eindhoven (later Heeze) → penningmeester, evenementenorganisator, redacteur
- 2001-2003: Familie Lutterman Orkest → organisator
- 2006 tot heden: Wedertklank te Valkenswaard → voorzitter/secretariaat a.i./ muziekcommissie/ regelen en verzorgen van alle optredens
- 2018-2020: VVE Gunsele → bestuur
- 2018 tot heden: Peppelrode → vrijwilliger
- 2021 tot heden: WIJeindhoven → begeleider voor mensen die terug in de maatschappij komen
Herman Matheij, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In de jaren 80 was Herman al actief als vrijwilliger in Maastricht. Na de verhuizing naar Eindhoven en de afronding van zijn studie, heeft hij ook hier het vrijwilligerswerk opgepakt. In zijn professionele loopbaan heeft hij zich -naast zin betaalde werk- altijd ingezet voor diverse organisaties. In zijn functie als manager bij Holland Casino Eindhoven heeft hij zich o.a. als bestuurslid ingezet voor Binnenstad Management Eindhoven en Centrumpromotie Heuvel Galerie. Hij was een van de motoren achter tal van activiteiten rondom de Markt in Eindhoven.
Omdat zijn zonen voetbalden bij SV Unitas ‘59, werd hij bij die club in 2001 elftalleider. Dit groeide al snel uit tot meerdere activiteiten en in 2008 trad hij toe tot het bestuur van de vereniging. In de functie als vicevoorzitter heeft hij de sponsoring nieuw leven in geblazen. Vanaf 2014 is hij voorzitter. Voorzitter zijn van een voetbalvereniging met 1400 leden is bijna een fulltime job. Met verve heeft hij deze functie vervuld, met veel oog voor de leden en de vrijwilligers.

- 1983-1986: Wieker Fanfare Sint Franciscus Maastricht → bestuurslid
- 1985-1986: Stichting Mestreechs Kinder- en Jäögbook → bestuurslid
- 1988-1993: Ronde tafel 21 Breda → actief lid
- 2001-2024: SV Unitas ’59 → diverse functies, waaronder voorzitter
- 2014-2024: Voorzittersoverleg Amateurvoetbal Eindhoven → voorzitter
- 2018-2022: Eindhovense Sportraad → bestuurslid voetbal
Gert van Spelde, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Toen de dochter van Gert op 10-jarige leeftijd met competitiebowling begon, ging hij mee om haar naar trainingen en naar wedstrijden te brengen. Dat beviel hem zo goed, dat hij ook begon met bowlen. Al snel werd hij bestuurslid van de Eindhovense Bowling Vereniging. Naast de diverse functies die hij hierin vervuld heeft, regelt hij ook diverse kampioenschappen en toernooien. Ook is hij actief geworden bij de Nederlandse Bowling Federatie als wedstrijdleider en is hij voor de Federatie actief bij andere evenementen zoals NK’s. Inmiddels is zijn dochter al meer dan 10 jaar gestopt, maar Gert is dusdanig besmet met het bowling- en vrijwilligersvirus dat hij nog steeds actief is.
- 2008 tot heden: Eindhovense Bowling Vereniging → bestuurslid/voorzitter, commissaris algemene zaken, commissaris jeugdzaken
- 2009 tot heden: Nederlandse Bowling Federatie → wedstrijdleider

Annet Tompson-van Zundert, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Annet speelt sinds 1973 bij accordeon- en mandoline vereniging Echo van het Zuiden uit Eindhoven. Sinds 1999 zit Annet in het bestuur en sinds 2007 is zij voorzitter. In 2025 viert deze muziekvereniging haar 80-jarig bestaan. In al die 80 jaar heeft het gezelschap maar twee dirigenten gehad, Noud van Erp en de huidige dirigent Danny Notermans. Het is te danken aan een stabiel en een kundig bestuur dat je zo’n lange tijd dirigenten aan je kunt binden. Dat vraagt kundigheid en het zorgen voor verbinding, goede samenwerking, verantwoordelijkheid, respect en waardering.
Annet is de verpersoonlijking van deze waarden. Zij heeft belangstelling voor de ander en dat niet alleen voor de spelende leden, maar ook voor de niet-spelende leden en partners. Hierdoor wordt de betrokkenheid vergroot en voelt iedereen zich gewaardeerd.
- 1999 tot heden: accordeon- en mandolineorkest Echo van het Zuiden → secretaris (sinds 1999), voorzitter (sinds 2007)

Sonja Trapman, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
We leven in een lastige tijd. Een tijd van onrust in de wereld, in de samenleving, een tijd van polarisatie. Jongeren die in deze tijd opgroeien hebben het vaak lastig en kampen met mentale problemen. Gelukkig voor een grote groep jongeren uit Eindhoven is daar Sonja.
Zij zet zich al jaren in bij de Protestantse Gemeente Eindhoven voor de jeugd, om ze te helpen ontwikkelen tot jongvolwassenen. Zij organiseert diverse activiteiten voor de jongeren. Iedere 2 weken komt zij samen met de jeugd in de Jeugdkerk om te praten over het geloof en onderwerpen waar zij tegenaan lopen. Jongeren krijgen de ruimte om zichzelf te zijn en hun mening te uiten. Een aantal van deze jongeren is lid van de LHBTIQ+-gemeenschap en voelt zich volledig thuis in de Jeugdkerk; zij voelen zich gesterkt in hun identiteit doordat er ruimte voor hen is in de kerk. Sonja is hier mede voor verantwoordelijk.

Naast het jeugdwerk is Sonja scriba van de Wijkgemeente Zuid van de Protestante Gemeente Eindhoven. Dit is, samen met de voorzitter, de meest veeleisende en tijdsintensieve rol binnen het bestuur van een kerkgemeenschap. Deze rol vervult zij met veel enthousiasme en duidelijk leiderschap. Alhoewel het haar idee was om na 6 jaar het stokje van scriba door te geven, zit ze (bij gebrek aan een goede opvolger) na 10 jaar nog steeds op deze post.
- 2005-2010: Protestante Gemeente Eindhoven PKN → vormgeving 40 dagen kalender 5 gezamenlijke kerken Eindhoven
- 2006-2018: PTT harmonie → naast dwarsfluitspeler ook bestuurslid, opleider en redactie maandblad Korpsnieuws van de harmonie
- 2012 tot heden: jeugdkerk van de Ontmoetingskerk → leider tienergroep
- 2014 tot heden: PKN kerkgemeenschap Eindhoven Zuid → scriba (= secretaris van een kerkelijke gemeente)
Netty Verkaart-van den Oord, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het hele leven van Netty staat in het teken van zorgen voor anderen. Niet alleen voor haar eigen gezin en familie, ook in haar werk als wijkverpleegkundige en het vrijwilligerswerk dat ze daarnaast deed én nog steeds doet.
Vanaf 1988 was ze 20 jaar lang vrijwilliger bij de Stichting KiZoKa (voorheen KiKa). Elk jaar weer samen met haar man, en een groep vrijwilligers, een mooie kampweek organiseren voor basisschoolkinderen. Door velen werd ze gezien als de moeder van het kamp.
In de jaren dat ze in ’t Hool woonde, stond ze samen met haar man altijd klaar om anderen te helpen en om activiteiten te organiseren die voor verbinding in de wijk zorgden. Na haar pensionering heeft ze zich aangemeld als vrijwilliger in het Catharina Ziekenhuis en in dezelfde periode is ze verhuisd naar haar huidige flatgebouw, waar ze helaas nog een periode mantelzorger was van haar man voordat hij overleed.

In de jaren daarna heeft zij zich ontpopt als de rots in de branding, de steunpilaar en verzorger van veel bewoners in het flatgebouw. Ze doet boodschappen voor meerdere mensen, neemt taken over van de thuiszorg en ze mag dag en nacht gebeld worden bij ziekte of noodsituaties. Netty is daadkrachtig en regelt zaken voor anderen. Ze is de contactpersoon voor de verhuurder en de beheerder van het complex. Daarnaast zorgt ze ook voor de sociale interactie door het organiseren van activiteiten met Koningsdag, Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar.
- 1988-2007: Stichting KiZoKa (voorheen KiKa) → Regelen van en meedraaien met de kampweek 2017 tot heden: Catharina Ziekenhuis
- 2017 tot heden: mantelzorger, steun en toeverlaat medebewoners flat Maurits Lijnslagerstraat
- 2019 tot heden: huurdersvereniging Winston Churchill
Wim Wiggers, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wim is een bescheiden man met het hart op de juiste plaats en een duidelijke overtuiging om iets te willen betekenen voor de medemens, vooral de zwakkeren en kwetsbaren in onze samenleving. Vaak niet op de voorgrond maar als de stille kracht op de achtergrond.
- 2001 tot heden: Johannesgemeente → diaken
- 2009 tot heden: Ontmoetingskerk → koster
- 2014 tot heden: Protestantse Gemeente Eindhoven (PKN) → penningmeester van het college van diakenen
- 2018 tot heden: Stichting Wilco ’t Hart Rijk → bestuurslid
- 2022 tot heden: huiskamer voor vluchtelingen en diaconie van de Protestants Gemeente Eindhoven → kartrekker project Werkvloer voor Vluchtelingen
- actief als collectant voor goede doelen
- vrijwilliger voor het IVN t.b.v. jaarlijks onderhoud van knotwilgen
- via de vakbond hulp bij belastingaangifte
- jarenlang mantelzorger geweest voor zijn vrouw en schoonmoeder

Hans van den Boogaard, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De ernst van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) wordt pas sinds enige jaren onderkend. Sindsdien kunnen veteranen terecht voor erkenning, behandeling en vergoedingen. Iemand die al heel snel herkende dat er iets mis was met een aantal van zijn oud-collega’s van de uitzending naar Libanon als Unifil-soldaat (in 1983) was Hans van den Boogaard.
Ondanks het feit dat de periode in Libanon voor hem vooral een periode was met bijzondere en mooie herinneringen, zag hij dat het bij anderen littekens had achtergelaten. Collega-veteranen liepen met problemen en voelden zich veelal niet begrepen of gehoord. Op eigen initiatief hield hij contact met hen, bezocht ze regelmatig, bracht ze in contact met hun oud-commandant Peter van Uhm en gaf advies over mogelijk ondersteuning.
Hans is als Libanon-veteraan na 40 jaar nog steeds actief om ‘de jongens’ bij elkaar te houden. Ook is hij zeer betrokken bij ontmoetingscentrum (VOC) De Treffer, Stichting 18 september, de Indiëherdenking en Dodenherdenking. Daarnaast zorgt Hans voor een schone omgeving door rommel uit de vijver in het Henri Dunantpark te vissen en tijdens zijn dagelijkse hardlooprondje zwerfafval op te ruimen.
- 1988 tot heden: privé ondersteuner → Al meer dan 30 jaar (een paar jaar na zijn terugkomst uit Libanon in 1983) zoekt Hans contact met zijn oud-collega's om te vragen hoe het met hen gaat. Deze betrokkenheid heeft hij nog steeds. Ook nabestaanden van veteranen worden door Hans ondersteund.
- 2005 tot heden: Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost → medeoprichter, voormalig voorzitter en vrijwilliger. Initiatiefnemer van de opzet van inloophuis De Treffer. Organisator van de eerste regionale Veteranendag in 2006.
- 2023: organisator reünie van zijn Libanon-eenheid
Onderscheidingen 2025
Koos van den Oord (13 april 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Al meer dan 25 jaar is Koos actief bij voetbalvereniging Brabantia. Koos is Brabantia en Brabantia is Koos. Koos heeft zich altijd ingezet voor de jonge spelers die minder succesvol waren, die minder kansen hadden of dreigden af te haken. Hij kent als geen ander de waarde van speelmomenten voor de jeugd van Brabantia, de maatschappelijke functie van de vereniging. Hij leerde jongeren dat het niet altijd belangrijk is om te scoren of te winnen. Maar dat het gaat om de samenwerking, het genot in het spel en zich welkom voelen.

Een goede sfeer in de vereniging is voor hem ook belangrijk. Lange tijd was hij betrokken bij de Normen & Waardencommissie. Hoor en wederhoor is voor hem belangrijk. Hij keek ook altijd naar de achtergrond van de daad. Hij had oog voor de pijn van het ‘slachtoffer’, maar ook compassie voor de ‘dader’. Zo kwam hij altijd tot een oplossing waarin iedereen zich kon vinden.
Daarnaast was Koos het manusje-van-alles binnen de vereniging. Of het nu ging om het ophalen van oud papier, het organiseren van een fietsenrally, sinterklaasbijeenkomst of jeugdtoernooi. Koos stond altijd klaar om te helpen.
In 2023 werd Koos benoemd tot erelid van de vereniging, een onderscheiding die slechts enkelen te beurt valt. Met de toekenning en uitreiking van de koninklijke onderscheiding wil Brabantia, maar ook het college van B en W van Eindhoven, dank en waardering uitspreken aan Koos van den Oord.
Robert-Jan Smits (27 maart 2025, Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
Robert-Jan wordt onderscheiden vanwege zijn uitzonderlijke carrière en inzet voor wetenschap, innovatie en hoger onderwijs in Nederland en Europa. Als Voorzitter van het College van Bestuur van de TU Eindhoven en voormalig Directeur-Generaal voor Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie, heeft hij een blijvende impact gehad.

Hij was de architect van het Horizon 2020-programma: een Europees programma voor onderzoek en innovatie dat tussen 2014 en 2020 80 miljard euro aan financiering bood om onderzoek en innovatie binnen de Europese Unie te stimuleren. Ook speelde hij een cruciale rol bij de oprichting van de European Research Council.
In 2018, zijn laatste jaar in Brussel, was hij Open Access Envoy van de Europese Commissie en droeg hij er zorg voor dat academische publicaties die voortkomen uit publiek gefinancierd onderzoek breed beschikbaar en toegankelijk zijn via Open Access.
De heer Smits wordt omschreven als de motor achter Plan-S (Shock) voor openbare beschikbaarheid van publiek gefinancierd onderzoek. Hiervoor werd hij opgenomen in Nature's 2018 lijst van de tien meest invloedrijke mensen van de wetenschap van dat jaar.
Sinds mei 2019 is de heer Smits voorzitter van het college van bestuur van de TU Eindhoven, waar hij zich inzet op samenwerking van de universiteit met industriële partners. Deze samenwerking vereiste een schaalsprong van de TU/e. Hij zag de potentie van Brainport Eindhoven, een technologieregio waarin bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samenwerken aan een mooiere toekomst. Hij heeft zich vanuit dit inzicht hard gemaakt voor de versterking van de TU/e en daarmee de stabiliteit voor de Brainport regio. Daarnaast heeft hij sterk bijgedragen aan het benodigde besef dat ook grote investeringen nodig zijn in talent om in Nederland en Europa een strategische positie in de kennis- en innovatieketens te behouden.
Zijn initiatieven om de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid te versterken hebben niet alleen bijgedragen aan de regionale economische ontwikkeling, maar ook een positief effect gehad op de internationale reputatie van Nederland op het gebied van technologische vooruitgang.
Mario van den Berge (12 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Mario is vanaf 1974 (met een onderbreking) vrijwilliger bij het Eindhovens Gemengd Koor De Roostenzangers. Hij heeft meerdere keren als bestuurslid en (vice-)voorzitter gefungeerd. Ook was hij bibliothecaris, coördinator van de oudpapieractie en bestuurslid van de Stichting Vrienden van De Roostenzangers. Daarnaast is Mario sinds 1965 ook lid van het Sint Catharinagilde Tongelre, waar hij meerdere keren werd uitgeroepen tot Gildekoning. Met dank aan de bouwkundige kennis van Mario zijn het gildeterrein en het gildegebouw verbouwd.

Tevens was hij bibliothecaris, coördinator van de oudpapieractie en bestuurslid van de Stichting Vrienden van De Roostenzangers. Verder hielp hij o.a. met het op- en afbouwen van podia en richtte hij wekelijks het repetitielokaal in. Daarnaast is de heer Van den Berge ook lid van het Sint Catharinagilde Tongelre sinds 1965, waar hij in 1971 Gildekoning werd. Dit heeft hij nog vele malen herhaald. Daarnaast werd ook zijn aanwezige bouwkundig kennis gebruikt om het gildeterrein, en het gildegebouw te verbouwen.
Jan Boersma (10 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Jan is tot zijn pensionering in 2004 werkzaam geweest als inspecteur van politie bij politie-eenheid Brabant-Oost. Vanaf 1989 is hij bestuurslid, penningmeester (sinds 1996) van en vrijwilliger bij de International Police Association (IPA), district Brabant-Oost geweest.
Hij organiseerde vele activiteiten en grote reizen van Nederlandse collega's naar het buitenland. In zijn bestuursperiode onderging de IPA in Nederland veel veranderingen, zoals de automatisering en samenvoegingen van districten, met gevolgen voor de (financiële) bedrijfsvoering. Hij zocht altijd naar de juiste oplossingen en maakte zich hard voor een eerlijke herverdeling van de financiële middelen.
Jan is sinds 2012 penningmeester van de seniorenvereniging ExCops (1200 leden), onderdeel van de personeelsvereniging van politie-eenheid Oost-Brabant, waarvoor hij o.a. verantwoordelijk was voor de organisatie van reizen en evenementen.

Hij organiseerde grote reizen van Nederlandse collega's naar het buitenland en vele activiteiten. In zijn bestuursperiode onderging de IPA in Nederland veel veranderingen, zoals de automatisering en samenvoegingen van districten, met gevolgen voor de (financiële) bedrijfsvoering. Hij zocht altijd naar de juiste oplossingen en maakte zich hard voor een eerlijke herverdeling van de financiële middelen. Hij beëindigde zijn activiteiten vanwege gezondheidsredenen. Tevens is de heer Boersma sinds 2012 penningmeester van de seniorenvereniging ExCops (1200 leden), onderdeel van personeelsvereniging van de politie-eenheid Oost-Brabant, waar hij o.a. verantwoordelijk was voor de organisatie van reizen en evenementen.
Bestuursleden dorpshuis Acht (1 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Lucie van der Poel-Latour, Peer van Dijk Gerrit de Laat vormden ruim 35 jaar het bestuur van dorpshuis Acht. Zij hebben besloten te stoppen als bestuur en het stokje over te dragen. Gezamenlijk hebben zij gezorgd dat het voortbestaan van het dorpshuis in 1989 werd gewaarborgd toen zij het dorpshuis, als bestuur, overnamen van het kerkbestuur. In de loop der jaren hebben zij gezorgd dat het dorpshuis werd gerenoveerd en dat het verenigingsleven en de saamhorigheid in Acht werd versterkt door de centrale rol die het dorpshuis innam. Ieder vanuit zijn/haar eigen kennis en kracht.

Archief koninklijke onderscheidingen
Eerder uitgereikte koninklijke onderscheidingen zijn te vinden via de archieffunctie van deze website.