Onderscheidingen 2025
Mario van den Berge (12 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer M.C. van den Berge.
Verdiensten
De heer Van den Berge is reeds vanaf 1974 (met een onderbreking) vrijwilliger bij het Eindhovens Gemengd Koor De Roostenzangers. Hij heeft meerdere malen als bestuurslid, vicevoorzitter en voorzitter gefungeerd.
Tevens was hij bibliothecaris, coördinator van de oudpapieractie en bestuurslid van de Stichting Vrienden van De Roostenzangers. Verder hielp hij o.a. met het op- en afbouwen van podia en richtte hij wekelijks het repetitielokaal in. Daarnaast is de heer Van den Berge ook lid van het Sint Catharinagilde Tongelre sinds 1965, waar hij in 1971 Gildekoning werd. Dit heeft hij nog vele malen herhaald. Daarnaast werd ook zijn aanwezige bouwkundig kennis gebruikt om het gildeterrein, en het gildegebouw te verbouwen.
Jan Boersma (10 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer J.M.G. Boersma.
Verdiensten
De heer Boersma is tot zijn pensionering in 2004 werkzaam geweest als inspecteur van politie bij politie-eenheid Brabant-Oost. Vanaf 1989 is hij bestuurslid, penningmeester (sinds 1996) van en vrijwilliger bij de International Police Association (IPA), district Brabant-Oost geweest.
Hij organiseerde grote reizen van Nederlandse collega's naar het buitenland en vele activiteiten. In zijn bestuursperiode onderging de IPA in Nederland veel veranderingen, zoals de automatisering en samenvoegingen van districten, met gevolgen voor de (financiële) bedrijfsvoering. Hij zocht altijd naar de juiste oplossingen en maakte zich hard voor een eerlijke herverdeling van de financiële middelen. Hij beëindigde zijn activiteiten vanwege gezondheidsredenen. Tevens is de heer Boersma sinds 2012 penningmeester van de seniorenvereniging ExCops (1200 leden), onderdeel van personeelsvereniging van de politie-eenheid Oost-Brabant, waar hij o.a. verantwoordelijk was voor de organisatie van reizen en evenementen.
Bestuursleden dorpshuis Acht (1 januari 2025, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Mevrouw Lucie van der Poel-Latour, de heer Peer van Dijk en de heer Gerrit de Laat vormden ruim 35 jaar het bestuur van dorpshuis Acht. Zij hebben besloten te stoppen als bestuur en het stokje over te dragen. Gezamenlijk hebben zij gezorgd dat het voortbestaan van het dorpshuis in 1989 werd gewaarborgd toen zij het dorpshuis, als bestuur, overnamen van het kerkbestuur. In de loop der jaren hebben zij gezorgd dat het dorpshuis werd gerenoveerd en dat het verenigingsleven en de saamhorigheid in Acht werd versterkt door de centrale rol die het dorpshuis innam. Ieder vanuit zijn/haar eigen kennis en kracht.
Onderscheidingen 2024
Jan Voets (20 december 2024, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Jan Voets is vanaf 1998 actief als vrijwilliger bij Eindhoven Atletiek (voorheen PSV Atletiek). Hier is hij actief in diverse hoedanigheden: als trainer, klusjesman, barmedewerker, microfonist, enz. Ook heeft hij zitting (gehad) in diverse commissies.
Vanaf 2013 heeft hij zijn activiteiten als speaker uitgebreid naar regionaal en landelijk niveau en is hij actief geworden als microfonist en floormanager bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.
Maar niet alleen atletiekwedstrijden hebben zijn interesse. Sinds 2016 is hij ook actief bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond als floormanager en speaker bij het NJK Zwemmen en andere zwemsportevenementen in Zuid-Nederland.
Gaby van den Biggelaar (23 november 2024, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Gaby van den Biggelaar is in 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau bij haar afscheid als raadslid van de gemeente Eindhoven. Sinds 2012 tot 15 oktober 2024. was zij directeur-bestuurder van Leergeld Nederland. Haar toewijding en betrokkenheid hebben een diepgaande impact op het welzijn van talloze mensen, met name de meest kwetsbaren in onze samenleving. Zij speelde een grote rol bij de bestrijding van kinderarmoede en een cruciale rol in het waarborgen van gelijke kansen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn voor kinderen uit financieel minder bevoorrechte gezinnen. Haar inzet heeft bijgedragen aan het doorbreken van barrières en het creëren van mogelijkheden voor deze kinderen om net als leeftijdsgenoten mee te kunnen doen. Ook heeft zij met de inzichten, opgedaan bij Leergeld Nederland, het landelijk beleid op het gebied van armoedebestrijding nadrukkelijk beïnvloed. Zij leverde een grote bijdrage aan de landelijke lobby om armoede op de kaart te zetten. Ze heeft jarenlang haar tijd en expertise ingezet, niet alleen bij Leergeld Nederland maar ook als lid van verschillende raden en besturen, waaronder Sam& voor alle kinderen en politieke structuren, zoals de PvdA. Tevens was ze actief als vrijwilliger bij sportvereniging Unitas ’59. Op 15 oktober 2024 is Gaby teruggetreden als directeur-bestuurder, ze vervult nu de rol van adviseur tot 1 februari 2025 en gaat dan met pensioen.
Jeanette Schoumacher (24 oktober 2024, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Jeanette Schoumacher werkt sinds 1986 (tot september 2024) als projectmanager bij de Technische Universiteit Eindhoven. In haar beginjaren werkte zij mee aan het op- en inrichten van de faculteit Industrial Design.
Zij organiseerde allerlei publieksevenementen, zoals de High Tech Ontdekkingsroute, open dagen, nieuwjaarsrecepties, een TEDx en demodagen.
Sinds 2001 levert zij als projectcoördinator een grote bijdrage aan de expositie Drivers of Change tijdens de Dutch Design Week. Dankzij haar inspanningen van werd deze expositie mogelijk gemaakt. Onderzoekers, bedrijfsleven en studenten toonden hier samen de nieuwste innovaties.
De afgelopen zeven jaar was Jeanette ook verantwoordelijk voor de introductieweken. Hierbij maken jaarlijks ongeveer 2500 studenten kennis met de universiteit en de stad Eindhoven. Zij zette jaarlijks een professionele, strak georganiseerde introductieweek neer. Jeanette wordt getypeerd als een unieke medewerker die haar gelijke niet kende. Iemand die in de praktijk in feite drie banen vervulde.
Elly van Leuven (17 augustus 2024, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Elly is een van de eerste oorspronkelijke bewoners van appartementencomplex Olympus. Vanaf het begin is het complex gerund door de bewoners zelf. Elly maakte als secretaris vanaf 2005 deel uit van het bestuur van de VVE, waarvan zij nu afscheid neemt. Naast alle bekende taken als secretaris van een bestuur, nam Elly het op zich om zieke bewoners te bezoeken, thuis of in het ziekenhuis. Door haar medische achtergrond wisten veel bewoners haar ook te vinden als ze hulp nodig hadden. Ze ging met velen naar de huisarts, specialist, kapper etc. en heeft daar nooit iets voor willen hebben. Tot op de dag van vandaag staat ze klaar voor eenieder die haar hulp nodig heeft.
Arthur van der Poel (28 juni 2024, Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
Arthur van der Poel heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitbouw van het economische succes in Eindhoven en de Brainport regio. Mede dankzij hem maakt Philips een grote groei door in de halfgeleiderindustrie. Hij is een visionair en al in een vroeg stadium heeft Duurzaamheid zijn aandacht. Als 1ste voorzitter van de Sustainability Board van Philips en onder zijn leiding bereikt Philips de nummer 1 positie in de Dow Jones Sustainability Index.
Na zijn pensionering zet hij zijn kennis en ervaring in voor diverse bedrijven (ASML, Signify, NXP, Medea+), in en buiten de regio, en ook voor organisaties als het Discovery Museum in Kerkrade, de Eindhovensche Golf en PSV Voetbal. In zijn rol in de Raad van Commissarissen bij deze bedrijven promoot hij permanent de Nederlandse/Europese technologie en weet de bedrijven te ontwikkelen tot spelers op wereldwijd leidende posities.
Maar niet alleen het bedrijfsleven heeft zijn aandacht. Vanuit het besef dat niet ieder mens op een bevoorrechte plek geboren wordt richt hij het Poel Sharity Fund op. Een stichting die plekken en goede doelen ondersteunt in diverse landen. Onder het motto ‘geef geen vis, maar een hengel om te vissen’ probeert de stichting de zelfredzaamheid te vergroten.
Lia van Buuren-Roosenbrand (9 juni 2024, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Lia van Buuren-Roosenbrand (70 jaar) is al jaar en dag het gezicht van de kinderopvang van de Kruispuntgemeente in Eindhoven, als leiding in de kindernevendienst van de kerk. Maar al voor de oprichting van deze kerk, in 2002, deed zij dit werk vele jaren in andere kerken. Al 50 jaar zorgt ze liefdevol voor kinderen van 4 tot 10 jaar tijdens kerkdiensten. Op de momenten dat zij met de kinderen o.a. speelt, vertelt, leest en knutselt, geeft Lia de ouders de kans zich volledig te kunnen richten op hun geloofsopbouw. Daarnaast is zij sinds 2002 als vrijwilliger actief bij De Landrijt. Daar zet Lia zich actief in voor cliënten met de ziekte van Huntington. Naast dit alles staat ze altijd klaar voor haar medemens. Door een luisterend oor te bieden als iemand het moeilijk heeft, door mensen die zelf niet naar de kerk kunnen komen op te halen om naar de kerkdienst te gaan.
Gerard van den Broek (25 mei 2024, Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Gerard van den Broek was van 1994 tot 2021 penningmeester van de Fietsersbond Zuidoost-Brabant, waarvan een periode als interim-voorzitter. Hij was o.a. medeverantwoordelijk voor informatieverspreiding via het kwartaalblad 'Ventiel' en de website, het organiseren van regiodagen, ondersteuning van de onderafdelingen in contacten/geschillen met de gemeente, het aanstellen van lokale contactpersonen en het (mede)oprichten van onderafdelingen in gemeenten waar nog geen Fietsersbond vertegenwoordiging was. Gerard heeft zich ook ingezet voor de fietssnelweg Helmond-Eindhoven en het organiseren van jaarlijkse regiotochten, gps-themabijeenkomsten, een verkeerslichtenonderzoek in de hele regio en bezoeken aan onderafdelingen. Gerard wordt omschreven als een verbinder, zowel binnen de geledingen van de Fietsersbond als tussen de Fietsersbond en gemeenten.
Edzo Doeve (27 januari 2024, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Edzo Doeve is sinds 2003 werkzaam als algemeen directeur van de Coöperatie DELA, een uitvaartorganisatie met inmiddels 4 miljoen leden. Hij legt deze functie neer omdat hij met pensioen gaat. Edzo heeft een nieuwe invulling gegeven aan de maatschappelijke betekenis van uitvaarten en uitvaartdienstverlening binnen de samenleving. Dit houdt in dat hij zich richt op het invullen van het leven van nabestaanden die een ingrijpende gebeurtenis ervaren.
Hij heeft de functionele uitvaartorganisatie getransformeerd naar een 'kleurrijke coöperatie' die ruimte biedt aan het rouwproces bij verlies, terwijl tegelijkertijd de nadruk wordt gelegd op het (verder) leven. Onder zijn leiding is de regie over de uitvaartceremonie steeds meer in handen gekomen van de nabestaanden, wat heeft bijgedragen aan een meer persoonlijke invulling van de uitvaart. Zowel grotere uitvaartpartijen als zelfstandige ondernemers hebben deze benadering gevolgd. Edzo Doeve heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig maken van de Nederlandse verzekeringssector, met speciale aandacht voor de uitvaartbranche.
Daarnaast staat hij midden in de maatschappij en gaat hij verbindingen aan met overheid, organisaties en bedrijven om op die manier tot ongekende resultaten te komen. Hierbij heeft hij oog voor de zogenaamde "pareltjes van de stad en Brabant". Of het nu gaat om de herontwikkeling van Klooster Mariënhage/Paterskerk of de Brabantse Dag in Heeze, hij ziet de potentie en weet met behulp van zijn visie, netwerk en enthousiasme nog meer uit het concept te halen.
Edzo heeft zijn ruime ervaring ingezet bij diverse organisaties, waaronder Ormit Talent, Stichting Eindhoven Marketing en Impact040, voor het aanpakken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken rondom armoede, participatie en polarisatie. Bescheiden, maar met een diep geloof in zijn visie en drive waarbij de medemens, en vooral de minderbedeelden, altijd centraal staan.
Lintjesregen 2024
Elly Bos-Arends (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Tot de zomer van 2023 is Elly bijna 35 jaar als vrijwilliger actief geweest bij de Stichting Jeugdbelangen Acht (SJB), waarvan 30 jaar als bestuurslid. Ook hield zij zich voor de stichting bezig met het bedenken en uitvoeren van activiteiten als playbackshow, sprookjestocht, wandelvierdaagse, bingoavonden, discoavonden, lampionnenoptocht, dorpsquiz en paaseieren zoeken. Altijd met volle aandacht voor de kinderen. In coronatijd bleef de stichting ideeën ontwikkelen om zo enig licht te brengen in een moeilijke periode voor kinderen en jongeren. Elly was hierbij altijd een drijvende kracht. Samen met de overige bestuursleden bedacht zij steeds nieuwe activiteiten
Sarina van Dalen-ten Oever (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Al ruim 20 jaar is Sarina actief voor de handboogsport en stichting Aan de Meet (sportcomplex en buurthuis). Begonnen als lid van handboogvereniging OGIO 1864 heeft zij zich in de loop der jaren ontwikkeld tot trainer, scheidsrechter en wedstrijdleider. Van 2015 tot 2023 was zij voorzitter van OGIO 1864. Die functie heeft zij neergelegd sinds zij in 2023 is toegetreden tot het bestuur van de KHSN. Vanuit haar lidmaatschap bij de handboogvereniging is zij zich gaan inzetten als vrijwilliger bij de stichting die het clubgebouw beheert. Van vrijwilliger is zij beheerder geworden en heeft ze samen met haar man van ‘Aan de Meet’ een duurzame, inclusieve accommodatie weten te maken. Waar niet alleen de verenigingen en clubs van harte welkom zijn, maar ook bewoners uit de wijk.
Luc Eekhout (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Luc is de huidige directeur-bestuurder van Kasteel Heeswijk. Onder zijn leiding heeft het museum een nieuwe uitstraling gekregen en is het aantal jaarlijkse bezoekers flink gegroeid. In het verleden was hij onder meer directeur van het Nationaal Rijtuigmuseum. Van september 2010 tot en met december 2014 was hij directeur van het Eindhoven Museum. Eerst als directeur van het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (HOME), en een half jaar na zijn aanstelling daar ook als directeur van Museum Kempenland. Hij heeft zich intensief beziggehouden met het samenvoegen van deze twee organisaties tot Eindhoven Museum: een sterke culturele organisatie met stevige wortels in het Eindhovense.
Verdiensten als vrijwilliger
2003-2020
lid van de Raad van Advies van de Stichting Nederlands Uitvaartmuseum (2003-2016)
lid van het bestuur van de Stichting Funerair Erfgoed (2012-2020)
2007-heden: ICOM Nederland en ICOM internationaal
ICOM is het internationale netwerk van musea. Wereldwijd zijn ca. 140 landen en 50.000 leden verbonden. Nederland heeft zijn eigen ICOM-vereniging. Luc was jarenlang zeer actief in het Nederlandse bestuur, in internationale commissies en in de wereldwijde organisatie. Als secretaris en later als voorzitter van het bestuur van ICOM Nederland speelde hij een belangrijke rol in de sterke groei van de vereniging, die als doel heeft museumprofessionals internationaal actief te laten zijn. Met zijn inzet en groot enthousiasme heeft hij in grote mate bijgedragen aan de groei van het aantal leden, de geprofessionaliseerde administratie en het ruime ledenaanbod. Hij heeft het Nederlandse museumveld internationaal op de kaart gezet met actieve participatie in de internationale fora van ICOM International. Na zijn bestuurslidmaatschap in Nederland heeft Luc zich ook ingezet voor het internationale hoofdbestuur. Luc wordt gezien als een belangrijke bruggenbouwer in de wereld van archeologie en musea en heeft in grote mate bijgedragen aan het (inter)nationale museumnetwerk.
2021-heden
lid van de expertgroep van de Nederlandse Kastelenstichting
Peer Fransen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Peer is meer dan 20 jaar actief geweest als vrijwilliger en bestuurslid voor de stichting Muziekkiosk Wim van Doorne. Hij heeft zich al die jaren met ziel en zaligheid ingezet als programmeur, was bij elk evenement als gastheer aanwezig om artiesten te ontvangen en deed ook de presentatie op het podium. Daarnaast stak Peer bij evenementen de handen uit de mouwen door stoelen voor het publiek klaar te zetten en te helpen met de geluidstechniek.
Leo Huijgen (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Leo is een vrijwilliger die zich hard maakt voor de leefbaarheid en veiligheid van Blixembosch en omliggende wijken in Woensel-Noord. Een duizendpoot die dag en nacht voor iedereen klaarstaat én die vol enthousiasme, toewijding, creativiteit en met een groot netwerk activiteiten van de grond weet te krijgen.
Door zijn inzet is er veel aandacht gekomen in de wijk(en) voor eerste hulp bij hartfalen. Mede dankzij hem zijn er voldoende defibrillators in de wijk aanwezig en gecertificeerde mensen om deze te gebruik in geval van nood.
Bij Wijkvereniging Blixembosch is Leo voorzitter van de Werkgroep Senioren. Deze werkgroep organiseert allerlei activiteiten voor senioren, zowel educatief als sportief. Daarnaast is Leo vrijwilliger bij Ledenservice Zuidzorg en bij het Rode Kruis.
Paul Hulsbosch (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Al ruim 40 jaar zet Paul zich in voor Taekwondo Eindhoven. Als oprichter heeft hij ervoor gezorgd dat deze vereniging nu een begrip is in de Nederlandse taekwondowereld. Zijn kennis als trainer en dan-examinator zet hij in om de sportieve kwaliteit van de leden te verhogen. In de afgelopen twee decennia heeft hij zich met succes ingezet voor een nauwere samenwerking tussen de diverse taekwondoverenigingen in de regio. De fusie van twee belangrijke Eindhovense taekwondoverenigingen, in 2008, zorgde ervoor dat de nieuwe vereniging een belangrijke leverancier is voor het Nederlands taekwondoteam.
Naast zijn vele activiteiten voor de Eindhovense vereniging is Paul ook intensief betrokken bij de Taekwondobond Nederland, in het verleden als bestuurslid en tegenwoordig als opleidingscoördinator. Ook hierin zet hij zijn kennis en ervaring in om het niveau en de populariteit van de sport naar een hoger niveau te brengen.
Hub van de Laar (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Al vele jaren zet Hub zich met hart en ziel in voor schaakclub Woensel Lichttoren Combinatie. Als bestuurslid van WLC is Hub in de eerste plaats verantwoordelijk voor alles wat de jeugd aangaat, maar hij voelt zich zeker ook betrokken bij alle andere zaken die spelen in de vereniging en steekt waar nodig de handen uit de mouwen.
Hij geeft zelf les aan jeugdleden en helpt ook andere trainers met raad en daad. Hij voorziet ze o.a. van materialen, bedenkt spelvormen én maakt zelf software voor allerlei toepassingen binnen het schaken.
Omstreeks 2000 is Hub in aanraking gekomen met de jeugdschaaktoernooien voor de Eindhoven Cup. Kort daarna is hij deze toernooien zelf gaan organiseren. De Eindhoven Cup is een serie jeugdtoernooien waarbij spelvreugde voorop staat. Jaarlijks worden er ongeveer 5 toernooien gehouden op verschillende locaties in de regio. In totaal heeft Hub (met de hulp van de betrokken schaakverenigingen en basisscholen) sinds 2002 ruim 130 jeugdschaaktoernooien georganiseerd.
Van 2008 tot 2022 was Hub districtsjeugdleider voor de Noord-Brabantse SchaakBond.
Cor Lieberwirth (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Als lid van de centrale Cliëntenraad van Vitalis maakt Cor zich hard voor goede zorg en faciliteiten voor de bewoners van Vitalis. Maar ook als vrijwilliger zet hij zich actief in om de oude dag van de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken, zowel dagelijks maar ook op bijzondere momenten zoals met carnaval of in het najaar met het Oktoberfest. Op Cor doet niemand vergeefs een beroep. Als hij kan helpen dan zal hij dat zeker doen. Naast zijn vrijwilligerswerk bij Vitalis is Cor ook actief bij het Philips Philharmonisch Koor, carnavalsvereniging d’Hoane en dirigent van kerkkoor St. Petrus Stoel van de Thomaskerk in Eindhoven.
Gonnie van der Pijl-du Fossé (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Gonnie staat altijd klaar voor anderen, of dat nu is vanuit een geloofsachtergrond, de voedselbank of de Zonnebloem. Al meer dan 25 jaar zet Gonnie zich in om bij de minderbedeelden een glimlach op hun gezicht te toveren en hen even de sores van alle dag te doen vergeten.
Bij de Zonnebloem, afdeling Woensel Noord West, is Gonnie actief als penningmeester en (mede)organisator van activiteiten. Ook legt ze ziekenbezoeken bij mensen thuis af.
In de kerk van Johannesgemeente Eindhoven helpt Gonnie bij het koken van gemeenschappelijke maaltijden, schenkt ze koffie bij bijeenkomsten en helpt ze met de coördinatie van inloopochtenden die bedoeld zijn om vereenzaming tegen te gaan.
Bij de Voedselbank Eindhoven, afdeling Woensel, deelt Gonnie twee keer per maand voedselpakketten uit.
Dirk Roos (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Dirk is al meer dan 50 jaar actief als zwemmer en vrijwilliger bij zwemvereniging De Eindhovense Watervrienden, waar hij diverse functies heeft bekleed (o.a. bestuurslid, zwemleraar, trainer van de wedstrijdploeg, organisator van kampen en andere activiteiten).
Speciale vermelding verdient zijn inspanningen om (midden jaren 90) de zwemmende leden van Kouros, een omnisportvereniging voor homo's en lesbiennes, een plekje te geven bij De Eindhovense Watervrienden, zodat hun zwemtoekomst gegarandeerd kon worden.
Naast zijn vele vrijwilligerswerk voor De Eindhovense Watervrienden is Dirk sinds een paar jaar ook actief bij de Kledingbank Eindhoven (sinds 2019) en in het Anna Ziekenhuis te Geldrop (sinds 2020).
Gerrit Spaninks (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Gerrit is tot op heden nog actief als vrijwilliger voor bewonersplatform Woensel-Noord, Preventieteam Eindhoven, wijkvereniging Blixembosch en het Catharina ziekenhuis.
In het verleden was Gerrit voorzitter van Buurtpreventie Woenselse Heide en beheerder van buurthuis Heidehonk.
2007-heden: Gerrit was betrokken bij de oprichting van bewonersplatform Woensel-Noord en is daar bestuurslid/penningmeester.
2009-heden: Gerrit is de oprichter en initiator van Preventieteam Eindhoven. Hij coördineert de inzet van het preventieteam in Eindhovense wijken en geeft zelf voorlichting op het gebied van inbraakpreventie, (digitale) oplichting en woninginbraak.
(onbekend jaartal)-heden: Voor wijkvereniging Blixembosch geeft hij voorlichting over buurtpreventie, is hij betrokken bij het organiseren van wijkfeesten en wijkevenementen en helpt hij bij de jaarlijkse schoonmaak van bestaande en het ophangen van nieuwe vogelnestkastjes in de wijk.
2019-heden: In het Catharina Ziekenhuis verzorgt Gerrit als chauffeur het vervoer van patiënten vanaf het parkeerterrein naar de betreffende afdeling in het ziekenhuis.
Benno Verstraaten (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Benno zet zich al meer dan 25 jaar in voor buurt- en speeltuinvereniging Voor Oud & Jong (VOJ) in Woensel. Het hele jaar door is hij nauw betrokken bij het beheer en onderhoud van de speeltuin. Benno staat altijd klaar om klusjes op te knappen en ervoor te zorgen dat iedereen het naar de zin heeft, vooral de jeugd. Naast de speeltuinvereniging is Benno sinds 1994 als manusje van alles actief voor de Lichtjesroute.
Theo van Vugt (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Lucky Seventh is een stichting die zich bezighoudt met de geschiedenis uit de periode 40-45. Lucky Seventh heeft mede als doel om de Tweede Wereldoorlog op een educatieve manier over te brengen op de jeugd. Theo heeft deze stichting opgericht en is nog steeds actief voorzitter.
Buiten Lucky Seventh om heeft Theo ook altijd vrijwilligerswerk gedaan, of doet hij dat nog steeds, voor:
- Wheels (vereniging van enthousiaste liefhebbers van oude legervoertuigen en toebehoren van 25 jaar of ouder)
- Dierenopvangcentrum De Doornakker
- Museum Bevrijdende Vleugels
- Operation Market Garden
- Lest We Forget
De bevrijding van Eindhoven op 18 September 1944 was een belangrijk historisch moment voor de stad. Maar ook voor de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het was een keerpunt; voor een deel van het zuiden van Nederland betekende het vrijheid en een einde aan onderdrukking.
Het zijn mensen als Theo, en de organisaties waarbij hij betrokken is als bestuurslid of vrijwilliger, die de herinnering aan de bevrijding levendig houden. Maar bovenal ook de boodschap uitdragen dat vrijheid niet iets vanzelfsprekends is. Dat hiervoor levens verloren zijn gegaan en er hard voor is gevochten. Dat het daarom aan ons de taak is om te blijven herinneren en te waken dat zoiets niet weer gebeurt. Door de geschiedenis levendig te houden met o.a. re-enactment krijgt de bevrijding in 1944 een gezicht ook voor jongeren. Dit is van groot educatief belang.
Patrick Wiercx (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Patrick Wiercx heeft mede ervoor gezorgd dat er anders naar autisme wordt gekeken. Dat mensen met autisme niet alleen een beperking hebben, maar ook vele talenten.
Als vader van een zoon met autisme, en werkzaam als journalist voor het Eindhovens Dagblad, heeft hij veel geschreven over autisme.
In 2008 richtte Patrick, samen met 4 anderen, stichting De Bastide op. Die stichting ijverde voor huisvesting voor jongeren (18-30 jaar) met autisme en een normale begaafdheid. De Bastide biedt in Eindhoven onderdak aan 30 mensen. Patrick werd secretaris en nam in mei 2022, na 16 jaar, afscheid van die functie.
In 2014 was Patrick medeoprichter van de Stichting Autisme Research, samen met vier anderen. De stichting heeft geld ingezameld voor autisme-onderzoek, verricht door de universiteit van Cambridge. De stichting is van 2014 tot 2021 actief geweest.
Omdat onze Brainportregio een regio is van researchers en developers, oftewel knappe koppen, wonen en werken hier in vergelijking met andere regio’s meer mensen met autisme. En dat aandeel groeit mogelijk verder. Deze uitdaging beperkt zich niet enkel tot de Brainportregio; ook in soortgelijke regio’s over de hele wereld neemt naar verwachting het aandeel toe en daarmee de uitdagingen. Daarom is meer kennis, begrip en bewustzijn van groot belang. Patrick heeft met zijn visie, inzet en bevlogenheid de eerste aanzetten gemaakt en zal ook zeker in de toekomst betrokken blijven bij dit onderwerp. Met zijn out-of-the-box denken, innemendheid, enthousiasme en gedrevenheid weet hij velen te bereiken, wat het begrip en de acceptatie ten goede komt.
Archief koninklijke onderscheidingen
Eerder uitgereikte koninklijke onderscheidingen zijn te vinden via de archieffunctie van deze website.