Wat is het verschil tussen een rijks- en gemeentelijk monument?
Een rijksmonument is van nationaal belang. Het is minstens 50 jaar oud en wordt beschermd volgens de monumentenwet van 1988. Een gemeentelijk monument is van lokaal belang en kent geen leeftijdsgrens. De gemeente Eindhoven kent naast gemeentelijke monumenten ook cultuurhistorisch waardevolle objecten. Dit zijn geen officiële monumenten, maar ze zijn wel belangrijk genoeg om te worden beschermd. Ze zijn als waardevol aangemerkt op grond van een bestemmingsplan. De bescherming van gemeentelijke monumenten en cultuurhistorisch waardevolle objecten is geregeld in de Erfgoedverordening.
Kan een eigenaar iets veranderen aan een monument?
Woon je in een monument of ben je de eigenaar en wil je iets veranderen aan de binnen- of buitenkant? Voor sommige aanpassingen heb je een vergunning nodig. Meer informatie daarover vind je op Onderhoud en wijzigen van een monument.
Je kunt als eigenaar bij onderhoud of restauratie van een monument in aanmerking komen voor een financiële regeling (subsidie). Voor rijksmonumenten vind je hierover meer informatie op de website monumenten.nl. Voor gemeentelijke monumenten ga je naar Subsidie Gemeentelijke Monumenten Eindhoven.
Hoe weet ik of ik eigenaar ben van een monument?
Bij de aanwijzing van een monument sturen wij de eigenaar bericht. Koop je onroerend goed met een monumentenstatus, dan word je daar als nieuwe eigenaar op gewezen. Op de monumentenkaart of op onderstaande lijst check je of een pand een monument is.
-
Monumentenlijst gemeente Eindhoven (2.82 MB)
Waar vind ik meer informatie over monumenten?
Wil je meer weten over de achtergronden (architect, plaats, jaar, kenmerken) van de Eindhovense rijksmonumenten? Die vind je op eindhoveninbeeld.com.
Meer informatie over gemeentelijke monumenten? Stuur een e-mail naar Trudy van Lokven, vakspecialist monumentenzorg, via t.van.lokven@eindhoven.nl.