Het is onderdeel van het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. Dit project besteedt op een verbindende manier aandacht aan dit deel van de geschiedenis.

Hoe kan ik meedoen?
Meedoen kan elke woensdag en vrijdag tussen 10:00 en 12:00 en tussen 13:00 en 16:00 uur. Er wordt een groot aantal verschillende technieken gebruikt zoals borduren, tuften en quilten. Je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen. Vrijwilligers geven uitleg en ondersteuning bij het handwerken.
Je kunt je aanmelden via het digitaal formulier Meewerken aan het wandkleed. Je kiest de dag en het tijdstip. Noteer de gekozen tijdstippen direct voor jezelf. Je krijgt namelijk geen bevestiging. Alleen als het tijdstip vol is, krijg je van ons bericht. Er kunnen elk uur 15 mensen aan de slag.
Wie heeft het ontwerp gemaakt voor het Noord-Brabantse wandkleed?
De Eindhovense kunstenaar Victor Sonna (1977) maakte het meterslange, kleurrijke ontwerp. In het wandkleed zijn de verhalen van het koloniale verleden van Noord-Brabant verbeeld. Connecties tussen de koloniën in het westen, het oosten en Brabant - waaronder Tilburg, Oss, Eindhoven, Oirschot, Helmond, Den Bosch en Bergen op Zoom - komen terug in het kleed. We zien contouren van het land, de gebouwde omgeving en de mensen.
Aan dit wandkleed wordt ook gewerkt in onder meer het TextielMuseum in Tilburg en Museum Helmond. Als alle delen van het werk klaar zijn, worden ze samengevoegd en tentoongesteld in het TextielMuseum. Daarna reist het wandkleed door de provincie.
Waarom doet Eindhoven mee aan dit project?
Lang werd gedacht dat de koloniale geschiedenis vooral iets van het westen van Nederland was. Maar ook in Brabant zijn vele sporen van deze geschiedenis terug te vinden. Denk aan de tabaksindustrie waarin tabak uit de voormalige koloniën werd verwerkt. Of de handel met Nederlands-Indië in de textielindustrie. Ook werden Brabantse missionarissen naar de voormalig Europese koloniën gestuurd om de lokale bevolking te bekeren.
Het is goed dat de kennis en het bewustzijn daarvan sterk is toegenomen. Ook dit initiatief draagt daaraan bij. Door mensen samen aan dit wandkleed te laten werken, kunnen ze met elkaar verhalen delen over verleden en heden en elkaar leren kennen.
Wat is Draden van ons Nederlandse slavernijverleden?
Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, projectleider in opdracht van Stichting Villa Maecenatis. In verschillende provincies werken mensen aan een wandkleed. Al deze monumentale wandkleden dragen samen bij aan meer kennis en het bewustzijn over het slavernijverleden van Nederland en de doorwerking daarvan in onze tijd. Juist door erkenning van wat ooit niet goed is gegaan, kan een samenleving hoopvol verder bouwen aan de toekomst.
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie over Draden van het Nederlandse slavernijverleden vind je op www.dvons.nl.