Deze crisisnoodopvang staat op een terrein aan de Sliffertsestraat, naast P+R Meerhoven.
LOCATIE & BEWONERS
Wie is verantwoordelijk voor deze opvanglocatie?
De organisaties Springplank040 en Wasbeer & Pauw, met ondersteuning van het COA en Vluchtelingenwerk, zorgen onder regie van de gemeente Eindhoven op de locatie voor een informatiebalie, begeleiding, beveiliging en randvoorwaarden zoals toegang tot zorg.
Hoe is de locatie ingericht?
Er is op de locatie ruimte voor 150 alleenstaanden en 50 vluchtelingen die als gezin naar Nederland komen. De alleenstaanden slapen in groepen van 6 personen en hebben gemeenschappelijke ruimten om te ontspannen en te eten. De gezinnen slapen in chalets. Er is aandacht voor sport, onderwijs en gezamenlijke activiteiten.
Hoelang blijft de opvang open?
De crisisnoodopvang blijft open totdat er voldoende structurele opvanglocaties in de stad zijn gevonden om asielzoekers op te kunnen vangen.
Wie worden de bewoners van de opvang?
De tijdelijke bewoners zijn voornamelijk alleenstaande/alleenreizende personen en gezinnen.
Wat zijn de ontwikkelingen op dit terrein?
Er is in Eindhoven een tekort aan huisvesting, waaronder opvangplekken voor kwetsbare doelgroepen. Op het terrein is de komende jaren plaats voor extra opvang. De gemeente Eindhoven informeert je over nieuwe plannen op het moment dat hierover een besluit wordt genomen.
Op het terrein is ook de winternoodopvang, welke afspraken zijn hiermee gemaakt?
De crisisnoodopvang komt op het terrein waar ook de winternoodopvang is gevestigd. Stichting Springplank begeleidt zowel de winternoodopvang als de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Er zijn goede afspraken gemaakt over beheer en veiligheid.
Om overzicht te houden op beide locaties, komt er een gecombineerde toegangsweg. De weg wordt ontsloten aan de noordkant van het terrein, bij de P+R. Dit geeft ook een logische looproute richting openbaar vervoer en het centrum van Eindhoven.
BEGELEIDING & BEHEER
Hoe zijn begeleiding en beheer geregeld?
Op deze locatie is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.
Voor omwonenden is de locatie 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken via het COA op telefoonnummer: 06-30006277.
Wat doen de bewoners overdag?
De kinderen van de bewoners gaan naar school. De volwassenen volgen overdag een programma. Ze worden gestimuleerd om de ochtend gezamenlijk te beginnen met een dagstart. Vervolgens gaan zij aan de slag met een programma waarin het leren van de Nederlandse taal, cultuuronderwijs en (hulp bij) het vinden van werk centraal staat.
Hoe wordt de zorg voor de bewoners geregeld?
De (dokters)zorg is vanaf de eerste dag voor de bewoners geregeld. Met de huisartsen zijn afspraken gemaakt over extra inzet. Daarnaast biedt de GGD ondersteuning als dat nodig is.
Is er beveiliging op en rond de locatie?
We vinden het belangrijk om de veiligheid van iedereen in en rond de opvanglocatie te kunnen waarborgen. Dat doen we door inzet van de wijkagenten en van BOA’s. Ook is er op de opvanglocatie extra beveiliging aanwezig.
Voor omwonenden is de locatie 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-30006277. Bij directe overlast in de omgeving van de locatie kan je dit nummer bellen. Bel bij een noodsituatie altijd 112.
Het is belangrijk om overlast altijd te melden zodat wij maatregelen kunnen nemen.
CONTACT
Wat kan ik doen om te helpen?
Wil je jezelf als vrijwilliger aanmelden? Stuur dan een mail naar Stichting Springplank: cno.eindhoven@springplank.org.
Hoe kan ik meepraten?
Dat kan in het structurele omwonendenoverleg. Onder leiding en regie van Springplank040 en samen met de gemeente Eindhoven worden er in dit overleg afspraken gemaakt over het beheer en de leefbaarheid op en rond de opvanglocatie. Aanmelden voor dit overleg kan via vluchtelingen@eindhoven.nl.
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
Stuur bij algemene klachten of vragen over de opvanglocatie een e-mail naar eindhoven@coa.nl.
Voor omwonenden is de locatie 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: 06-30006277. Bij directe overlast in de omgeving van de locatie kan je dit nummer bellen.
Voor contact met de gemeente bel je naar 14040 of mail je naar vluchtelingen@eindhoven.nl.
Bel in een noodsituatie altijd 112.