Dit concept is uniek voor Eindhoven: een permanent woongebouw voor tijdelijke bewoners. Door Trudo ‘het Huis van Intussen’ genoemd. Als minder opvang van asielzoekers nodig is, dan komen in het gebouw meer sociale huurwoningen.
Naar verwachting in de tweede helft van 2027 kunnen de eerste bewoners in het gebouw wonen. De gemeenteraad moet in april 2025 de financiering van dit plan nog goedkeuren.
De omwonenden van de Karel de Grotelaan 4 zijn maandag 17 maart 2025 geïnformeerd over de plannen. Veel gestelde vragen en antwoorden hebben we verwerkt in het onderstaande overzicht. Op de webpagina van woningcorporatie Trudo vind je meer informatie over het project en de transformatie van de kantoortoren naar woongebouw: trudo.nl/projecten
Documenten
-
Wijkinfo Karel de Grotelaan (33.15 KB)
-
Dia's bewonersavond 17 maart 2025.pdf (1.33 MB)
Besluit
Waarom een locatie waar opvang en wonen wordt gecombineerd?
Als stad hebben we te maken met krapte op de woningmarkt en zijn we op zoek naar flexibel inzetbare woningen voor meerdere doelgroepen. Ook is de behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers groot. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. En ervoor te zorgen dat zij direct mee kunnen doen in onze stad. In dit gebouw kunnen we opvang en wonen voor meerdere doelgroepen combineren.
Deze combinatie biedt kansen om voorzieningen te delen en samen activiteiten te ondernemen of organiseren. De invulling hiervan geven we vorm met de buurt en de nieuwe bewoners. Bijvoorbeeld: het delen van een muzieklokaal, sportruimte of een grote gezamenlijke keuken waarin gezamenlijke maaltijden bereid worden of kookworkshops gegeven worden. Door het gebouw met elkaar te delen leren de bewoners en omwonenden elkaar kennen, leren we van elkaar en worden vluchtelingen sneller onderdeel van onze stad.
Waarom heeft de gemeente ingestemd met deze locatie?
We vinden het als gemeente van belang dat asiel- en sociale opvanglocaties goed verspreid zijn over de stad. Daarnaast zijn in Eindhoven niet veel plekken groot genoeg voor een concept als dit, waarin we 300 structurele asielopvangplekken combineren met sociale huurwoningen in hetzelfde pand. Die combinatie leidde tot deze plek. Daarbij is het onze visie om bestaande ruimte zo veel mogelijk te benutten voor woningen.
Aan de locatiekeuze voor asielopvang gaat altijd een uitgebreid onderzoek vooraf. Onderzoek naar de veiligheid en leefbaarheid voor omwonenden, bewoners en andere betrokkenen. Ook kijken we daarbij naar de geschiktheid van het pand, de locatie en de spreiding in de stad. We maken altijd een zorgvuldige afweging tussen verschillende belangen en mogelijkheden.
Waarom wordt niet voor kleinschalige opvanglocaties verspreid door de stad gekozen?
Eindhoven is een sociale, inclusieve en veilige stad. We zorgen voor geschikte (opvang)voorzieningen voor mensen die dit nodig hebben. Als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid omdat wij het belangrijk vinden om alle mensen in Eindhoven een goede plek te geven.
De diverse (opvang)locaties zijn verspreid over verschillende stadsdelen. De gemeente zet in op een zorgvuldige afweging van de verschillende belangen en besluit uiteindelijk waar een (opvang)locatie komt. Locaties worden aan de hand van een aantal factoren op haalbaarheid onderzocht: geschiktheid voor het doel, beschikbaarheid, planologische situatie en de spreiding in de zin van een zo evenwichtig mogelijke verdeling van voorzieningen over de stad.
Idealiter verspreiden we de voorzieningen evenredig over de stad. Daarnaast gaat om diverse redenen onze voorkeur vaak uit naar kleinschalige locaties. Daar waar mogelijk voorzien we daar ook al in. Tegelijkertijd hebben we te maken met de realiteit: de stad groeit snel, de vraag naar woningen is groot en het is steeds moeilijker om geschikte locaties te vinden. Elke (opvang)plek is zeer hard nodig en daarbij hebben we altijd oog voor omwonenden en ondernemers én de toekomstige nieuwe buurtbewoners.
Is draagvlak onder omwonenden een criterium geweest voor de locatiekeuze?
In elke wijk of buurt zijn of leven er bezwaren tegen opvanglocaties. Draagvlak vooraf meten is daarom moeilijk en ook niet meegenomen in de locatiekeuze.
Welk bedrag moet de gemeenteraad goedkeuren en waar komt dit geld vandaan?
Het gaat om een eenmalige bijdrage in de financiering van €3,7 miljoen. Dat bedrag was niet vooraf begroot en komt uit de reserve voor opvang Oekraine.
Meer informatie over de financiering is te vinden in het raadsvoorstel Raadsvoorstel Financiële bijdrage ‘Huis van intussen’ Karel de Grotelaan 4
Staat het besluit al vast?
Ja. Wel moet de gemeenteraad in april 2025 de eenmalige bijdrage in de financiering van dit plan nog goedkeuren. We vinden het belangrijk om de buurt wel alvast over deze plannen te informeren.
Kan ik bezwaar maken tegen dit besluit?
Omwonenden kunnen geen bezwaar maken tegen de keuze voor asielopvang op deze locatie. Het is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om locaties aan te wijzen om asielzoekers op te vangen.
Omwonenden kunnen wel bezwaar maken tegen de realisatie van woningbouw op deze locatie. De locatie moet worden verbouwd naar woonruimte. Daarvoor moet de bestemming van het pand gewijzigd worden van kantoor naar wonen. Eerst wordt het omgevingsplan gewijzigd. Als dit is afgerond wordt er een vergunning aangevraagd voor de verbouwing. Daarbij kan iedereen die daar belang bij heeft een bezwaar indienen. We communiceren transparant over de procedure, de inspraakmomenten en bezwaarmogelijkheden die hierbij horen.
Trudo organiseert dit proces en informeert de omwonenden hierover in het tweede kwartaal van 2025. Als alle procedures zijn doorlopen begint de verbouwing.
Waarom zijn omwonenden pas na het besluit geïnformeerd hierover?
Er zijn veel verschillende partijen betrokken bij dit voor Eindhoven unieke concept waarin we wonen en opvang combineren. We hebben de tijd genomen om alles zorgvuldig voor te bereiden. Na de instemming door de gemeente met de locatiekeuze, hebben wij omwonenden en andere belanghebbenden geïnformeerd.
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. We vinden het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. Begin 2024 hebben we daarom besloten om 1200 asielzoekers op te vangen in locaties verspreid in de stad. Het is een bevoegdheid van het college om in heel Eindhoven locaties aan te wijzen om deze mensen op te vangen.
Waarom werkt de gemeente mee aan de opvang van asielzoekers?
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. Begin 2024 hebben we daarom besloten dat Eindhoven 1200 asielzoekers gaat opvangen. Dit getal is in lijn met de Spreidingswet waar wij als gemeente aan willen voldoen. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte locaties verspreid over de stad.
Als de spreidingswet wordt afgeschaft, heeft dat invloed op dit plan?
Nee, als gemeente vinden wij het belangrijk om te blijven helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. En te zorgen dat zij direct kunnen meedoen in onze stad. Dat doen we bij voorkeur in structurele opvanglocaties die flexibel zijn. Bij een afname van het aantal asielzoekers, kunnen we hier woningen voor andere mensen maken.
Vergunning
Is een omgevingsvergunning nodig voor het verbouwen van deze locatie?
De locatie moet worden verbouwd naar woonruimte. Daarvoor moet eerst de bestemming van het pand gewijzigd worden van kantoor naar wonen. Eerst wordt het omgevingsplan gewijzigd. Als dit is afgerond wordt er een vergunning aangevraagd voor de verbouwing.
Trudo organiseert dit proces en informeert de omwonenden hierover in het tweede kwartaal van 2025. Als alle procedures zijn doorlopen begint de verbouwing. Als alles voorspoedig verloopt wordt het gebouw naar verwachting in de tweede helft van 2027 in gebruik genomen.
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit om de omgevingsvergunning te verlenen?
Dat kan. Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen de realisatie van woningbouw op deze locatie. De locatie moet worden verbouwd naar woonruimte. Daarvoor moet de bestemming van het pand gewijzigd worden van kantoor naar wonen. Eerst wordt het omgevingsplan gewijzigd. Als dit is afgerond wordt er een vergunning aangevraagd voor de verbouwing. Daarbij kan iedereen die daar belang bij heeft een bezwaar indienen. We communiceren transparant over de procedure, de inspraakmomenten en bezwaarmogelijkheden die hierbij horen.
Trudo organiseert dit proces en informeert de omwonenden hierover in het tweede kwartaal van 2025. Als alle procedures zijn doorlopen begint de verbouwing.
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit om hier asielzoekers op te vangen?
Tegen het besluit over de keuze voor asielopvang op deze locatie kan geen bezwaar worden gemaakt. Het is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om locaties aan te wijzen om asielzoekers op te vangen.
Locatie
Wanneer start de verbouwing?
De locatie moet worden verbouwd naar woonruimte. Daarvoor moet de bestemming van het pand gewijzigd worden van kantoor naar wonen. Eerst wordt het omgevingsplan gewijzigd. Als dit is afgerond wordt er een vergunning aangevraagd voor de verbouwing.
Trudo organiseert dit proces en informeert de omwonenden hierover in het tweede kwartaal van 2025. Als alle procedures zijn doorlopen begint de verbouwing.
Wanneer is de locatie klaar?
Naar verwachting in de tweede helft van 2027 kunnen de eerste mensen in het gebouw wonen.
Hoe ziet het pand eruit na verbouwing?
Het pand is aangewezen als een gemeentelijk monument. Dat komt onder andere door de constructie en de kunstwerken in het gebouw. De huidige aanblik en de gevel blijft hetzelfde. De plannen voor de verbouwing aan de binnenkant worden nog uitgewerkt.
Wat gebeurt er met de parkeerkelder onder het Belastingkantoor?
Dit blijft voorlopig eigendom van Rijksvastgoedbedrijf.
Wat gebeurt er met de andere gebouwen op het terrein?
Trudo koopt naast de kantoortoren ook het Douanekantoor (zwartgekleurde laagbouw) en gaat hier op termijn woningen maken. Zij organiseert hiervoor een apart informatie- en participatietraject. De planontwikkeling voor deze locatie is nog niet gestart. We houden je hierover op de hoogte.
Het Belastingkantoor (roodgekleurde laagbouw) blijft de komende jaren in gebruik door de Rijksoverheid. Daarna komt hier mogelijk woningbouw.
Welke voorzieningen komen er op de begane grond van het gebouw?
Op de begane grond en in de kelder van het gebouw is ruimte voor gezamenlijke activiteiten en/of voorzieningen voor de buurt en de bewoners. Trudo gaat samen met de buurt bekijken wat mogelijk is en waar behoefte aan is. In mei 2025 organiseert Trudo hierover de eerste bijeenkomst. Minimaal twee weken van tevoren ontvangen omwonenden hiervoor een uitnodiging per brief.
Vanaf juni 2025 wil Trudo werken met een meedenkgroep van omwonenden. Dit wordt toegelicht tijdens de informatieavond in mei. Wil jij je nu al aanmelden voor deze meedenkgroep? Stuur dan een e-mail naar projecten@trudo.nl.
Bewoners
Hoeveel mensen verblijven in de opvang?
Wooncorporatie Trudo wordt eigenaar van het pand. Het COA huurt een groot deel van het gebouw van Trudo. Zij vangen hier maximaal 300 asielzoekers en statushouders op. Het COA is verantwoordelijk voor de huisvesting en begeleiding van deze mensen. De afspraken met het COA zijn gemaakt voor 30 jaar.
Welke mensen verblijven in de opvang?
De asielzoekers zijn een afspiegeling van de mensen die in Nederland worden opgevangen. Het zijn alleenstaanden of alleenreizenden en gezinnen. Met het COA spreken we af dat mensen die een vergunning krijgen zoveel mogelijk in Eindhoven blijven wonen. De statushouders op deze locatie hebben al een vergunning om in Nederland te blijven en wachten op een huis in Eindhoven. De mensen die geen vergunning krijgen, moeten Nederland verlaten.
Hoelang blijft er asielopvang op deze locatie?
De afspraken met het COA zijn gemaakt voor 30 jaar. Is er minder asielopvang nodig, dan komt in het gebouw meer woonruimte beschikbaar voor andere doelgroepen.
Wat doen de bewoners van de asielopvang overdag?
Voor de bewoners van deze locatie wordt een dagbestedingsprogramma georganiseerd, gericht op zo snel mogelijke inburgering van de vluchtelingen. Als gemeente vinden we taalonderwijs, het leren van de Nederlandse cultuur en begeleiding naar werk belangrijk.
Doel is dat de vluchtelingen vanaf dag één kunnen samenleven met de Eindhovenaren en hier kunnen blijven wonen, werken, studeren, enz. op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen.
De volwassenen volgen overdag taalles en workshops gericht op de Nederlandse samenleving en hun eigen talenten. Daarnaast kunnen zij vrijwilligerswerk doen op en buiten de locatie. Voor de kinderen wordt onderwijs verzorgd. Asielzoekers mogen ook werken. We zetten erop in om hen te begeleiden naar werk. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn.
De combinatie van asielopvang en sociale huurwoningen biedt kansen om voorzieningen te delen en samen activiteiten te ondernemen of te organiseren. De invulling hiervan geven we vorm met de buurt en de nieuwe bewoners. Bijvoorbeeld het delen van een muzieklokaal, sportruimte of een grote gezamenlijke keuken waarin gezamenlijke maaltijden bereid worden of kookworkshops gegeven worden. Door het gebouw met elkaar te delen, leren de bewoners en omwonenden elkaar kennen, leren we van elkaar en worden vluchtelingen sneller onderdeel van onze stad. Zo geven we invulling aan samenleven vanaf dag één.
Hoe wordt de overlast zoals in Budel en Ter Apel beperkt?
- Zodra de locatie bewoond wordt, is hier 24/7 een beheerder aanwezig.
- Voor omwonenden komt er een rechtstreeks telefoonnummer dat zij kunnen bellen als er sprake is van overlast.
- Er komt een beheergroep waarvoor omwonenden zich kunnen aanmelden. Trudo, COA en de gemeente maken daarin met de buurt afspraken over onder andere beheer, veiligheid en leefbaarheid. We informeren de buurt als omwonenden zich voor dit overleg kunnen aanmelden.
Voor de bewoners van deze locatie wordt een dagbestedingsprogramma georganiseerd. Dat is gericht op zo snel mogelijke inburgering van de vluchtelingen. Als gemeente zetten we in op taalonderwijs, het leren van de Nederlandse cultuur en begeleiding naar werk. Doel is dat de vluchtelingen vanaf dag één kunnen samenleven met de Eindhovenaren en hier kunnen wonen, werken, studeren, etc. op het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Voor de kinderen wordt onderwijs verzorgd.
Worden statushouders automatisch spoedzoekers?
Nee, statushouders verblijven in de asielopvang tot ze een huis krijgen in Eindhoven. Zij gaan niet in de sociale huurwoningen wonen.
Hoeveel huurwoningen komen er?
Trudo is verantwoordelijk voor de huisvesting van de andere bewoners. In eerste instantie gaat het om 60 zelfstandige sociale huurwoningen voor ongeveer 100 bewoners. Deze worden verhuurd aan mensen die tijdelijke woonruimte nodig hebben. Komen er minder asielzoekers naar Eindhoven, dan komt in het gebouw meer woonruimte beschikbaar. In het hele gebouw komen dan maximaal 165 zelfstandige sociale huurwoningen.
Wie komen in de huurwoningen wonen?
Dit zijn mensen met acute woningnood, bijvoorbeeld ouders in scheiding. Of mensen die op zoek zijn naar een tijdelijke woning voor maximaal 2 jaar, bijvoorbeeld studenten of starters. De woningen zijn allemaal sociale huurwoningen. De bewoners mogen voor maximaal 2 jaar een woning huren. Die periode geeft deze mensen tijd en rust om te zoeken naar een permanente woning.
Hoe gaan de huurwoningen eruitzien?
De huurwoningen zijn voornamelijk studio’s voor 1 of 2 personen. Ook zijn er vierkamerappartementen waar een gezin kan wonen of waar drie eenpersoonshuishoudens samen kunnen wonen. Hoe de woningen er exact uit gaan zien wordt de komende periode verder uitgewerkt.
Hoe worden huurwoningen toegewezen?
Woningzoekenden kunnen zich inschrijven bij wooniezie.nl. Trudo werkt met een lotingsysteem.
Waar gaan bewoners en bezoekers parkeren?
Tijdens het participatietraject rondom de omgevingsplanwijziging gaan we hier uitgebreid op in. Het plan moet voldoen aan de parkeernorm van de gemeente Eindhoven. Dat is verplicht.
Voor de sociale huurwoningen komen parkeerplaatsen op het terrein rondom de toren. De medewerkers van COA kunnen gebruikmaken van de parkeergarage van het belastingkantoor.
Beheer en begeleiding
Wie is verantwoordelijk voor de asielopvang?
Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) is verantwoordelijk voor de huisvestiging en begeleiding van de asielopvang. En neemt hun kennis en ervaring mee om samen met de nieuwe tijdelijke bewoners en de buurt te zorgen voor een goede inpassing in de wijk. Het COA werkt nauw samen met Trudo en met de gemeente Eindhoven.
Hoe is de zorg voor asielzoekers geregeld?
De eerste medische controles vinden plaats als de mensen Nederland binnenkomen in Ter Apel. De Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) regelt de gezondheidszorg op de opvanglocatie en zorgt ervoor dat er meerdere keren per week onder andere een huisarts aanwezig is op de locatie.
Wat doet de gemeente om asielzoekers te begeleiden naar werk?
Een asielzoeker mag in Nederland werken. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. De gemeente werkt nauw samen met COA om de mensen voor te bereiden en te begeleiden naar (vrijwilligers)werk. De resultaten hiermee op andere opvanglocaties in Eindhoven zijn positief.
Heeft een asielzoeker werk en inkomen? Dan betaalt die persoon een eigen bijdrage aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), onder meer voor de kosten van de opvang.
Statushouders, die een vergunning hebben om in Nederland te blijven, hebben dezelfde rechten en plichten als Nederlanders. Zij mogen dus werken.
Hoe wordt het onderwijs voor de kinderen geregeld?
De kinderen van deze opvanglocatie gaan zo veel mogelijk naar een bestaande school in Eindhoven. Als dat niet kan, dan krijgen zij onderwijs op de opvanglocatie.
Hoe wordt er gezorgd voor verbinding tussen de nieuwe bewoners en de buurt?
Voor de nieuwe bewoners van de asielopvang wordt een dagbestedingsprogramma georganiseerd. Dit is gericht op zo snel mogelijke inburgering en integreren door taalonderwijs, het leren van de Nederlandse cultuur en begeleiding naar werk.
Op de begane grond en in de kelder van het gebouw is er ruimte voor gezamenlijke activiteiten en/of voorzieningen voor de buurt en alle bewoners van het pand. Trudo gaat samen met de buurt bekijken wat er mogelijk is en waaraan behoefte is.
Wat kan ik doen om op de locatie te helpen?
Wil je je als vrijwilliger aanmelden? Dan kan dat bij het COA en Trudo. We informeren je hierover zodra aanmelden kan.
Graag gaan we samen met buurtbewoners en toekomstige bewoners van het gebouw bekijken hoe en welke ruimten we met elkaar kunnen delen en welke behoefte er is. Om hierover mee te denken, zoeken we buurtbewoners. Als je je hiervoor kunt aanmelden informeren je hierover.
Veiligheid en leefbaarheid
Wat doen jullie met de zorgen van mensen uit de buurt?
We luisteren naar de zorgen die er rond de komst van een opvanglocatie zijn, zoals
ze bijvoorbeeld zijn uitgesproken tijdens de informatieavond op 17 maart.
We weten dat we die zorgen niet allemaal kunnen wegnemen. De zorgen gaan vaak over veiligheid en leefbaarheid. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat we in 2023 deden: eindhoven.nl/samenleven
De zorgen worden besproken in de beheergroep die we in aanloop naar de opening van de opvanglocatie oprichten. Deze groep blijft na opening van de locatie structureel bij
elkaar komen. In die beheergroep - die naast inwoners bestaat uit Trudo, COA, de
gemeente en politie - bespreken we de veiligheid, leefbaarheid en het beheer op en rond de opvanglocatie. En bespreken we indien nodig de te nemen maatregelen.
Komt er beveiliging op en rond deze locatie?
We vinden het belangrijk om de veiligheid van iedereen op en rond de opvanglocatie te waarborgen. Dat doen we door inzet van de wijkagenten en van BOA's. Ook is er op de opvanglocatie beveiliging aanwezig.
Welke maatregelen worden genomen qua veiligheid en leefbaarheid?
- Zodra de locatie bewoond wordt, is hier 24/7 een beheerder aanwezig.
- Voor omwonenden komt er dan een rechtstreeks telefoonnummer dat zij kunnen bellen als er sprake is van overlast.
- Er komt een beheergroep waarvoor omwonenden zich kunnen aanmelden. Trudo, COA en de gemeente maken daarin met de buurt afspraken over onder andere beheer, veiligheid en leefbaarheid. We informeren de buurt als omwonenden zich voor dit overleg kunnen aanmelden.
Waar vind ik cijfers van incidenten op COA-locaties in Eindhoven?
Het COA registreert sinds 2015 alle incidenten in opvanglocaties. Bij de meeste incidenten gaat het om het overtreden van de huisregels, zoals de eigen woonruimte niet schoonmaken, koken of roken op de kamer of geluidsoverlast veroorzaken.
Meer uitleg en actuele cijfers zijn te vinden op coa.nl/incidentenregistraties.
Verstoringen van de openbare orde of (mogelijke) strafbare feiten die buiten de opvanglocatie plaatsvinden, vallen onder de politie.
Contact
Hoe wordt de buurt op de hoogte gehouden?
In april besluit de gemeenteraad over de eenmalige bijdrage in de financiering van het plan. Daarna neemt Trudo, als eigenaar van het pand, de communicatie met omwonenden over. In mei organiseert Trudo een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de plannen voor het gehele gebouw en het proces. Minimaal twee weken van tevoren ontvangen omwonenden hiervoor een uitnodiging per brief.
Trudo informeert omwonenden daarna met een nieuwsbrief over de planuitwerking en de vervolgstappen.
Waarover kan de buurt meedenken?
Op de begane grond en in de kelder van het gebouw is er ruimte voor gezamenlijke activiteiten en/of voorzieningen voor de buurt en de bewoners. Trudo bekijkt samen met de buurt wat er mogelijk is en waar behoefte aan is.
In mei 2025 organiseert Trudo een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de plannen voor het gehele gebouw en het proces. Minimaal twee weken van tevoren ontvangen omwonenden hiervoor een uitnodiging per brief.
Vanaf juni 2025 wil Trudo werken met een meedenkgroep van omwonenden. Dit wordt toegelicht tijdens de informatieavond in mei. Wil jij je nu al aanmelden voor deze meedenkgroep? Stuur dan een e-mail naar projecten@trudo.nl.
Ook komt er een beheergroep waarvoor omwonenden zich kunnen aanmelden. Trudo, COA en de gemeente maken daarin met de buurt afspraken over onder andere beheer, veiligheid en leefbaarheid. We informeren de buurt als omwonenden zich voor dit overleg kunnen aanmelden.
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
- Voor contact met de gemeente bel je naar 14040 of mail je naar vluchtelingen@eindhoven.nl.
- Vragen over het project en de woningen die hier komen, kunnen gesteld worden via projecten@trudo.nl.
Wat kan ik doen als mijn woning minder waard wordt door deze opvang in de buurt?
De gemeente neemt besluiten die van invloed zijn op de leefomgeving. Bijvoorbeeld door het verlenen van een vergunning of een wijziging van het omgevingsplan. Daar kan een inwoner last van hebben of zelfs financiële schade door lijden. Bijvoorbeeld omdat je bedrijf minder goed bereikbaar is, je woning in waarde daalt, of je inkomensverlies hebt. De vergoeding van schade die de gemeente veroorzaakt in de uitoefening van haar taak of bevoegdheid heet nadeelcompensatie. Door nadeelcompensatie kan de schade misschien geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Denkt u dat u hiervoor in aanmerking komt? Nadeelcompensatie kan online aangevraagd worden.
Tijdlijn
- 15 april 2025: gemeenteraadsvergadering over eenmalige bijdrage in de financiering van dit plan. Online te volgen via het Raadsinformatiesysteem.
- Mei 2025: eerste bijeenkomst met buurt over omgevingsplanwijziging:
planning, proces en oprichting klankbordgroep (inrichting/gebruik gedeelde ruimten. - September 2025: tweede Bijeenkomst met buurt over omgevingsplanwijziging:
update planning, proces en terugkoppeling uit klankbordgroep. - Tweede helft 2025: omgevingsplanwijziging (inclusief terinzagelegging).
- Eind 2025/begin 2026: aanvraag vergunning verbouwing.
- 2026-2027: verbouwing kantoortoren naar woningen en asielopvang.
- Naar verwachting in de tweede helft van 2027: opening locatie.
Over de nadere planuitwerking en de vervolgstappen hierin worden omwonenden door Trudo geïnformeerd.