De kunstwerken worden gemaakt in het kader van het project Overbruggen, gecoördineerd door Vincent Huibers (Vincent Huibers Graffiti Agency) en Pim Bens (Vlakwerk). Daarvoor worden samenwerkingen opgezet tussen kunstenaars of ontwerpers en productiebedrijven uit de regio. Met het beschilderen van tunnels streven we ook een aantal praktische doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid.
Tot nu toe zijn er vijf kunstwerken gemaakt: onder het viaduct Elburglaan/Tilburgseweg (Biomimicry), in de tunnels onder de Anthony Fokkerweg over het Beatrixkanaal (How it’s made), onder het viaduct aan de Welschapsedijk (Focus), onder het viaduct aan de Vredeoord (Collecting Cultures) en onder het spoorviaduct op de Anthony Fokkerweg (Spoortunnel Anthony Fokkerweg).
Collecting Cultures
Voor dit kunstwerk aan het viaduct aan de Vredeoord zijn schimmels en bacteriën afgenomen van bewoners, scholieren en ondernemers in de buurt van het viaduct. Dat heeft wat uitleg nodig. Dit Overbruggen- project is een samenwerking met BioArt Laboratories en staat in het teken van Collecting Cultures. Dat is een langlopend project van BioArt Laboratories, waarbij de culturen – schimmels en bacteriën – die mensen met zich meedragen worden opgekweekt en zichtbaar worden gemaakt. Doel van het project is om diversiteit en inclusiviteit op een mooie manier zichtbaar te maken. De verzamelde schimmels en bacteriën zijn opgekweekt en uitvergroot op de muren van het viaduct geschilderd. Zo vormt het viaduct een weerspiegeling van de culturen in de omgeving.
Een overzicht van alle verzamelde schimmels en bacteriën vind je in onderstaand PDF-bestand.
-
Collecting Cultures (4.34 MB)
Biomimicry
Het viaduct Elburglaan-Tilburgseweg, ook wel Vissenhoek genoemd, is door Robin Nas, ofwel Zenk One, voorzien van een muurschildering. Zijn illustraties tonen de inspiratie die wetenschappers en technologen halen uit de natuur: zoals een hogesnelheidstrein met de aerodynamica van een vogelbekdier en een robotarm geïnspireerd op de olifantenslurf. In vakjargon ook wel ‘biomimicry’ genoemd. Geen onbekend thema binnen de Eindhovense hightechindustrie.
How it's made
Dit kunstwerk onder de Anthony Fokkerweg is gemaakt door Johan Moorman. Hij liet zich inspireren door twee Eindhovense hightech bedrijven: Yaskawa en Anteryon, gespecialiseerd in de ontwikkeling van respectievelijk robotarmen en lenzen. Deze onderwerpen zijn terug te zien in de aangebrachte muurschilderingen en wallwraps.
Focus
Focus is het lichtkunstwerk in het viaduct onder de Welschapsedijk. Het Amsterdams-Eindhovens collectief Motion Paintings liet zich voor dit werk inspireren door microscopische fenomenen. Hiervoor ging het collectief op excursie bij de Eindhovense vestiging van Thermo Fisher Scientific, een bedrijf dat elektronenmicroscopen maakt. Met het ontwerp wil Motion Paintings de verborgen microscopische wereld toegankelijker maken voor het grote publiek. Vergelijkbaar met de werking van een microscoop, zorgt speciale ledverlichting ervoor dat verschillende kleurlagen ‘in focus’ geraken. Daardoor ontstaat er een illusie van beweging en komt het kunstwerk tot leven.
Spoortunnel Anthony Fokkerweg
De zuidzijde van spoortunnel aan de Anthony Fokkerweg is voorzien van een muurschildering. Zowel het verhaal achter de schildering als de gebruikte materialen staan in het teken van duurzaamheid. Het ontwerp, een samenwerking tussen illustrator Joren Joshua en Cure Afvalbeheer, laat nieuwe innovaties op het gebied van afvalverzameling-, scheiding en verwerking zien. Naast dat het ontwerp in het teken van duurzaamheid staat, werd het ook duurzaam uitgevoerd. Gebruik van netstroom in plaats van een brandstof aggregaat, een elektrische hoogwerker en mineraalverf. Deze muurschildering is de eerste in Eindhoven gemaakt met natuurlijke materialen. Zo wordt onderzocht hoe in Eindhoven meer kunstwerken kunnen worden gemaakt met aandacht voor ecologie en duurzaamheid.
Beiden zijden van het spoorviaduct aan de Anthony Fokkerweg worden gebruikt om het verhaal van afvalinzameling tot afvalverwerking te vertellen. De zuidzijde van het spoorviaduct vertelt het verhaal van de consument die actief afval maakt en scheidt. Het afvalverwerkingsproces wordt geïllustreerd op de noordzijde van het spoorviaduct. De noordzijde staat op de planning voor het najaar 2023. Bekijk hieronder de video.