Vanaf 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 lag het ontwerp bestemmingsplan Groene Corridor ter inzage. Tijdens de inzage periode was er de mogelijkheid om te reageren op het plan.
Ontvangen meningen worden betrokken bij de advisering aan het college van burgemeester en wethouders.
Wat gaat er gebeuren?
Gemeenten Eindhoven en Oirschot gaan de 14 kilometer lange Groene Corridor de komende jaren verder verfraaien en ontwikkelen. Met meer groen, beleving en recreatiemogelijkheden. Dat maakt Oirschot en Eindhoven en omgeving nog aantrekkelijker om te wonen, werken, ondernemen en recreëren. We maken de Groene Corridor bestemd voor alleen fiets- en wandelverkeer (en autoluw voor bestemmingsverkeer).
In Noordwest is een deel van de Groene Corridor al gereed. Strijp-S en de Zwaanstraat zijn vergroend en een deel van de Oirschotsedijk is samen met de Zwaanstraat autoluw gemaakt. Nu vindt ook de voorbereiding plaats voor de realisatie van het laatste deel: de Oirschotsedijk tussen de Anthony Fokkerweg en het Beatrixkanaal. Onderdeel van deze verbinding is een fietsbrug over de Anthony Fokkerweg en een alternatieve ontsluitingsweg voor de wijk Tegenbosch. De Groene Corridor is geïnitieerd door Brabants Landschap, Warner Philips, de gemeente Eindhoven en gemeente Oirschot. Het initiatief is uitgewerkt tot een ontwerpvisie door Adriaan Geuze en West 8 en vervolgens in de integrale visie voor de Groene Corridor.
Hoe gaat het eruit zien?
Het Voorlopig Ontwerp van de Groene Corridor is klaar. De Oirschotsedijk wordt ingericht als doorfietsroute. De huidige autorijbaan wordt fietspad en over de Anthony Fokkerweg komt een fietsbrug. We sluiten de fietsbrug aan op de bestaande fietspaden. De wijk Tegenbosch en Dela Rijtackers worden op een nieuwe manier ontsloten.
We versterken de natuur door de huidige akker tussen de Anthony Fokkerweg en Tegenbosch in te richten met een afwisselend droog en nat landschap, houtwallen en structuurrijke bosranden. Met een nieuwe faunapassage onder de Anthony Fokkerweg worden de verschillende natuurgebiedjes in de omgeving met elkaar verbonden. Het ontwerp met toelichting op basis van de eerder ontvangen vragen en reacties vind je onder de tekst.
Fietsbrug over de Anthony Fokkerweg
Gemeente Eindhoven heeft Next Architects geselecteerd voor het ontwerpen van een fietsbrug over de Anthony Fokkerweg. Dit is onderdeel van het project Groene Corridor. De architect maakte een architectonische impressie voor de brug. Aansluitend op het door de gemeente eerder gepresenteerde Voorlopig Ontwerp en de uitgangspunten voor de Groene Corridor. In het ontwerp wordt veel aandacht besteed aan het gemak en comfort van de gebruiker (fietser en voetganger), de inpassing in het landschap en het materiaalgebruik.
Het schetsontwerp van de fietsbrug sluit aan op het Voorlopig Ontwerp en de uitgangspunten van de Groene Corridor; een robuuste, groene lijn in het landschap waar de weg in ligt. De slanke en transparante brug zich verbindt via comfortabele hellingbanen met de bestaande bomenlaan van de Oirschotsedijk. Fietsers kunnen zonder onderbreking de Anthony Fokkerweg oversteken. Het resultaat is een unieke houten verbinding die meer is dan een brug alleen. Het ontwerp draagt bij aan de ervaring en beleving van fietsers en voetgangers. Ook (auto-)weggebruikers van de Anthony Fokkerweg hebben profijt van de nieuwe verkeerssituatie, doordat de fietsbrug over de autoweg komt.
Planning |
Start |
Gereed |
Bestemmingsplan |
Februari 2023 |
Zomer 2024 |
Definitief ontwerp |
Augustus 2023 |
December 2023 |
Werkvoorbereiding en aanbesteding |
Begin 2024 |
Eind 2024 |
Uitvoering (gefaseerd) |
Eind 2024 |
2025/2026 |
Kunst aan de Groene Corridor
Met kunst aan de Groene Corridor zetten we zintuigelijke deuren naar de omgeving open. Niet alleen naar historie, ook naar innovatie en ontwikkeling. Verschillende kunstwerken zijn al gerealiseerd, velen volgen nog.
Luchtvaartobservatieligbank
Naast de bouwkeet op de Oirschotsedijk staat de Luchtvaartobservatie-ligbank van Marco Vermeulen. Het is een bank die zo is vormgegeven dat alle mogelijke zit- en lighoudingen mogelijk zijn. Van een zitbank transformeert de bank langzaam tot een ligbank en weer terug. Daardoor lijkt het object ook te bewegen als je het passeert. Voorbijgangers kunnen op deze locatie, het snijpunt van de Groene Corridor en de aanvliegroute van Eindhoven Airport, pauzeren in afwachting van laag overvliegende vliegtuigen. De Luchtvaartobservatie-ligbank vormt ook een ontmoetingsplek en markeert de entree naar de nog te realiseren Brainport Industries Campus 2. Marco Vermeulen is een van de vijf kunstenaars die een ontwerp hadden ingediend. Zijn ontwerp werd door de kunstcommissie als beste beoordeeld en kreeg ook 55 procent van de publieksstemmen. De luchtvaartobservatieligbank staat aan de Oirschotsedijk 23. Bekijk hieronder de video's.
Labyrint
In het Philips de Jonghwandelpark ligt het labyrint. Met het labyrint gaat de wens in vervulling van Lady Aïda, de bekende Eindhovense dj, om een kunstwerk na te laten aan de stad. Het kunstwerk is van en voor inwoners en een plek die ruimte biedt voor ontmoeting, experiment en verbinding. Eind 2023 wordt het labyrint in Eindhoven door Rebelbass Foundation, opgericht door Lady Aïda, verrijkt met audio-routes. Met muziek, mediatieve en kunstzinnige verhalen krijgt het labyrint een extra dimensie. Het labyrint laat wetenschap, muziek, technologie met spiritualiteit samenkomen en past op deze manier bij de stad.
Kunstwerk Luchtvaartobservatieligbank
Ontwerper Studio Marco Vermeulen
Waar vind ik meer informatie?
Heb je vragen over de Groene Corridor, de kunst aan deze verbinding of over de fietsbrug over de Anthony Fokkerweg? Mail ze dan naar noordwest@eindhoven.nl.