Chat met ons

Weer een gemeentelijk gebouw fors verduurzaamd: Mercado A++++

Kantoorgebouw Mercado van gemeente Eindhoven is ingrijpend verduurzaamd. De verduurzaming is onderdeel van het programma Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen. De werkzaamheden duurden ruim een jaar, inmiddels is het gebouw weer in gebruik genomen.

In het gebouw zijn verschillende bijzondere maatregelen toegepast die zorgen voor een prettig en groen binnenklimaat. Met de verduurzaming zijn drie labelsprongen gemaakt naar energielabel A++++. De gasgestookte verwarming in Mercado is vervangen door een WKO-installatie die energie vanuit de opslag in de grond het gebouw instuurt met voldoende warmte of koelte.

Goede voorbeeld geven

“Qua energie scheelt dit gemiddeld zo’n 60.000 m3 gas op jaarbasis. Dat is het gemiddeld verbruik van 65 huishoudens. Bij de verduurzaming stond ook circulariteit centraal en is waar mogelijk gebruik gemaakt van bestaande materialen, leidingen en units. Hiermee geven we het goede voorbeeld, en inspireren we andere eigenaren van gebouwen om ook stappen te zetten", aldus wethouder Rik Thijs (Klimaat en energie)

Wethouder Mieke Verhees (Maatschappelijk vastgoed): "Als gemeente hebben we de verantwoordelijkheid en een voorbeeldrol als het gaat om de klimaatopgave. Daarom verduurzamen we niet alleen onze kantoorpanden, maar ook buurthuizen en sportaccommodaties. Bij Mercado zetten we de verduurzaming letterlijk in de etalage; voorbijgangers zien daar de installatie voor de warmte-koude-opslag."

Levende groene wand

Ook vergroenen in het gebouw was belangrijk. De meest in het oog springende veranderingen in het gebouw zijn een grote levende groene wand en de daktuin. De groene wand van circa 10 x 12 meter zorgt voor een prettige werkomgeving en binnenklimaat. De daktuin is uiteraard ook voorzien van veel groen en is aangelegd met een forse waterbuffer voor de opvang van regenwater en veel aandacht voor biodiversiteit (o.a. vleermuiskasten). Ook de andere dakdelen zijn vergroend en voorzien van o.a. een insectenhotel.

Dit project was mede mogelijk door 2,5 miljoen DUMAVA-subsidie, een regeling van het Rijk uitgevoerd door RVO voor DUurzaam MAatschappelijk VAstgoed.