Omdat innovatie een belangrijke pijler is voor de ontwikkeling van de stad, leveren we ook een financiële bijdrage aan The Urban Village. Dit is een innovatief concept voor fijn wonen in de toekomst, dat ontwikkeld wordt vanuit Living Lab 040.
Wethouder Mieke Verhees (Wonen): "In Eindhoven kijken we vooral hoe het wél lukt. Daarvoor werken de woningcorporaties, gemeente en het bedrijfsleven nauw samen op basis van transparantie en vertrouwen. Doordat we samen die verantwoordelijkheid nemen, lukt het om weer een grote stap te zetten in de broodnodige woningbouw."
Eindhoven bouwt door
De woningbouwopgave in Eindhoven is groot, de productie loopt achter ten opzichte van de grote woningbehoefte. Om stagnerende bouwprojecten vlot te trekken, heeft de gemeente het maatregelenpakket ‘Eindhoven bouwt door’ in het leven geroepen. Als woningbouwprojecten vastlopen is de eerste stap dat er optimalisatiegesprekken plaatsvinden met de ontwikkelaar. Met open boeken wordt dan gekeken welke mogelijkheden er zijn. Als het met planaanpassingen en/of andere maatregelen niet lukt om tot realisatie van een project te komen, kan ook financiële ondersteuning een optie zijn om het project verder te brengen.
Humperdincklaan
Woonbedrijf ontwikkelt 400 woningen aan de Humperdincklaan, waarvan 166 koopwoningen (door Heijmans vastgoed) en 234 huurwoningen. In totaal valt ongeveer 90% van de woningen in het sociale en middensegment. De 234 huurwoningen, bestaande uit 180 sociale huurwoningen en 54 middenhuurwoningen, gaat Woonbedrijf zelf verhuren. Dit woningbouwproject is een stap in de ontwikkeling van Groots Gestel, waarbij 3500 tot 6000 woningen worden gebouwd langs de HOV4-as Karel de Grotelaan. Het project kent een financieel tekort. Om de vervolgstappen te kunnen zetten, investeren initiatiefnemers de nodige miljoenen, maar is er zekerheid nodig dat een uiteindelijk tekort op steun kan rekenen. Deze extra steun wordt deels door ASML geboden. De gemeente ondersteunt daarnaast met een bijdrage van maximaal 900.000 euro.
Generaal Dibbetslaan / Generaal van Nijnattenstraat
Bij de Generaal Dibbetslaan / Generaal van Nijnattenstraat ontwikkelt Woonbedrijf 157 appartementen in het sociale segment. Dat geeft meer differentiatie in de wijk als het gaat om het woningaanbod. De Generalenbuurt is een wijk waar vooral grondgebonden woningen staan. Die zijn bedoeld voor gezinnen, maar in de praktijk wonen er veel senioren in te grote woningen. Dit nieuwbouwplan biedt kansen om de doorstroming op gang te brengen. In enkele gebouwen zijn gemeenschappelijke ruimtes aanwezig waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar gezamenlijke activiteiten kunnen plaatsvinden. Deze ruimtes kunnen een aantrekkelijke reden voor senioren zijn om door te stromen naar een appartement.
Omdat de kosten door verschillende omstandigheden hoger zijn uitgevallen, heeft Woonbedrijf optimalisaties doorgevoerd in het ontwerp. Dit bleek echter niet voldoende om tot een rendabele businesscase te komen. Daarom draagt Woonbedrijf deels zelf bij aan het tekort en zal de gemeente met bijdrage van 115.505 euro een laatste zetje geven, waardoor het project gerealiseerd kan worden.
Sierlijke Dames
Trudo ontwikkelt samen met Land ‘s-Heeren Vastgoedontwikkeling aan de rand van Limbeek, naast station Strijp-S, circa 280 woningen verspreid over twee woontorens. In de ene toren komen appartementen voor het sociale segment en in de andere toren koopappartementen, deels in het midden- en deels in het hogere segment. Van alle woningen valt ruim 70% in het sociale en middensegment. Met de komst van de Sierlijke Dames komt er meer diversiteit en balans in het woningaanbod, dat nu overwegend uit het sociaal segment bestaat. Deze ontwikkeling levert een bijdrage aan de kwaliteit en leefbaarheid van Woensel-Zuid.
De realisatie van dit project, waarvoor een verouderd rijtje woningen en een steenhandel verdwijnen, zorgt voor een sterke groene verbinding tussen Woensel, Limbeek en het centrum. De businesscase leidt echter tot een tekort. De ontwikkelaar neemt een deel hiervan op zich, ASML draagt bij en de gemeente levert een bijdrage van maximaal 898.504 euro.
The Urban Village
The Urban Village is een innovatief woon- en bouwconcept, dat onderdeel uitmaakt van de experimentele ontwikkelingen van proeftuin Living Lab 040. In Living Lab 040 zoeken verschillende partijen naar innovaties in de bouw en het bouwproces, om sneller, duurzamer, betaalbaar en flexibeler woningbouw te realiseren.
The Urban Village is een complex waarbij woningen boven en naast elkaar in een structuur hangen. Op de verschillende hoogtes ontstaan passages, straatjes, pleintjes en groen (‘verhoogd maaiveld’). Naast het ‘testen’ van wonen en samenleven op een relatief klein oppervlak, is deze pilot ook gericht op het effect van een ‘verhoogd maaiveld’, in relatie tot het stimuleren van ontmoeting.
De gemeente verstrekt een opdracht aan Living Lab 040 en investeert daarmee met een bijdrage van 100.000 euro. Dit is bestemd voor verder vooronderzoek en het vinden van de benodigde partners, om daarmee het innovatieproces te versnellen.