Realisatie van 4 nieuwe scholen
Eindhoven staat de komende jaren voor een flinke schaalsprong. Steeds meer mensen willen hier wonen en werken. De groei van de stad moet hand in hand gaan met het aanbod van voorzieningen en dat vraagt dus ook om voldoende scholen en passend onderwijs. Daarom is in het 16-jarig IHP, naast het aanpakken van bestaande onderwijsgebouwen, ook gekeken naar de realisatie van nieuwe scholen.
Er is rekening gehouden met 3 nieuwe scholen voor het primair onderwijs en 1 voor het voortgezet onderwijs. Deze zijn voorzien in het centrum van Eindhoven, omdat de groei van het aantal inwoners voor een groot deel daar gaat plaatsvinden. Andere belangrijke uitgangspunten in het IHP zijn:
- bouwen voor ambitie: kijken naar de lange termijn, extra meters realiseren en inspelen op de groei van de stad
- flexibiliteit in de gebouwen: zodat ruimtes in de toekomst ook gebruikt kunnen worden voor andere functies
- realiseren van Energie Neutrale Gebouwen (ENG)
- het gemeentelijke klimaatplan en klimaatakkoord 2050
- iedere school een SPIL-centrum
Uitvoeringsprogramma IHP 2025-2028
Het Integraal Huisvestingsplan is opgedeeld in 4 termijnen, waarin ook gekeken is naar de urgentie voor nieuwbouw en renovatie. Voor het eerste uitvoeringsprogramma staan voor de periode tot en met 2028 18 schoolgebouwen op de planning voor nieuwbouw of uitbreiding (zie raadsvoorstel). Hieronder valt ook de realisatie van 2 nieuwe scholen.
Nieuwe gymzalen en SPIL-functies
In het IHP 2025-2040 is ook rekening gehouden met een verbeteringsimpuls voor bewegingsonderwijs. In de eerste 4 jaar van het IHP worden bij de 18 schoollocaties 12 gymzalen vervangen. Voor de resterende 3 termijnen zijn de plannen voor bewegingsonderwijs nu nog niet meegenomen. Daarnaast is er bij de basisscholen in het IHP ruimte voorzien voor SPIL-functies (o.a. kinderopvang en buitenschoolse opvang) en extra aandacht voor openstelling buiten schooltijden voor bijvoorbeeld wijk- en culturele activiteiten.
Tijdelijke huisvesting
Omdat veel scholen gebouwd worden op de bestaande locatie, of gerenoveerd worden, is tijdelijke huisvesting nodig. Dat kan in bestaande panden in de stad met een onderwijsbestemming. Maar er is in het IHP ook rekening gehouden met aankoop van 3 ‘verplaatsbare’ schoolgebouwen voor tijdelijke huisvesting. Hoe en waar deze worden ingezet is afhankelijk van de fasering van de plannen, de doorlooptijd van de projecten en de beschikbaarheid van tijdelijke huisvesting. Hier wordt een schuifplan voor opgesteld dat wordt uitgewerkt in de uitvoeringsprogramma’s per termijn.
Samenwerking met schoolbesturen
Het nieuwe 16-jarig IHP is opgesteld in samenwerking met alle 16 schoolbesturen die actief zijn in Eindhoven en met vertegenwoordiging van de kinderopvang. Naast de investering vanuit de gemeente leveren zij ook een financiële bijdrage. Dit nieuwe huisvestingsplan volgt op het IHP VO 2019 (waarin 8 middelbare scholen zijn voorzien van nieuwbouw) en is aanvullend op het IHP Gestel waarvoor de gemeente begin 2024 ruim 67 miljoen euro vrijmaakte. IHP Gestel betreft de nieuwbouw van 6 bestaande scholen en 1 nieuwe school in dit stadsdeel. Hierin trekken schoolbesturen en gemeente Eindhoven samen op om kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen te realiseren.
Vervolg
De totale planning van het IHP 2025-2040 is 16 jaar. In een uitvoeringsprogramma worden de planning en de bijbehorende tijdelijke huisvesting uitgewerkt voor de komende 4 jaar. Pas als de planontwikkeling start, wordt per school de exacte ruimtebehoefte bepaald. Op dat moment wordt ook de omgeving en andere belanghebbenden betrokken bij de ontwikkelingen.
Quotes
Gemeente Eindhoven
Onderwijswethouder Stijn Steenbakkers: “We hebben de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt in de stad met veel nieuwe onderwijsgebouwen. Nu staat een forse schaalsprong voor de deur en het is belangrijk dat het onderwijs meegroeit met deze opgave. Juist in onze slimme en handige Brainportregio moeten onze kinderen en kleinkinderen goed onderwijs krijgen in duurzame, fijne en toekomstbestendige gebouwen. En met de lerarentekorten is een moderne leer- en werkomgeving bovendien ook aantrekkelijk voor docenten. Met het nieuwe Integraal Huisvestingplan kijken we 16 jaar vooruit, bouwen we voor ambitie en stomen we het onderwijs in Eindhoven klaar voor de groei die de komende jaren voor ons staat. Zo zorgen we er samen voor dat onze jonge Eindhovenaren ook de komende 100 jaar de basis kunnen leggen voor de rest van hun leven, in schoolgebouwen die passen bij de unieke positie die we als Brainport Eindhoven hebben. Samen vooruit!”
SALTO
Jos van Deursen (voorzitter college van bestuur SALTO a.i.): “We zijn blij met deze gigantische investering van ruim 200 miljoen euro in onderwijshuisvesting. Daarmee kunnen we de komende jaren samen met de gemeente Eindhoven en de andere schoolbesturen goede toekomstbestendige en kwalitatief hoogwaardige huisvesting realiseren voor een grote groep leerlingen. Een school moet een geweldige plek zijn waar leerlingen en collega’s zich ontwikkelen en thuis voelen. Daar leggen we bij SALTO de basis om te leren voor het leven.”
SKPO
Peter Tijs (voorzitter college van bestuur SKPO): “We zijn blij dat in dit nieuwe IHP weer volop aandacht is voor de gebouwen van de basisscholen in onze stad. Goed is ook dat de gemeente voor ambitie wil bouwen, dus groter dan op dit moment nodig is, maar wel met het oog op de toekomst waarin die grotere scholen zeker nodig zijn. Er wordt immers fors uitgebreid met woningbouw. Nieuw in dit IHP is dat de financiële consequenties in kaart zijn gebracht en aan de raad ter goedkeuring worden voorgelegd. Alle partijen nemen daarmee hun verantwoordelijkheid om met een groot hart dit ambitieuze plan ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. Daar gaan wij voor bij SKPO.”
OMO
Yvonne Kops (bestuurslid OMO): “Het nieuwe Integraal Huisvestingsplan is heel goed nieuws voor de OMO-scholen in Eindhoven. We hebben dit jaar de opening van het prachtige vernieuwde Van Maerlantlyceum al kunnen vieren, volgens afspraak uit het vorige IHP. We staan nu te popelen om ook uit de startblokken te komen voor nieuwbouw van het Eckartcollege en voor de Praktijkschool en het Antoon Schellenscollege samen. Voor het Joriscollege en Helder zijn we al een eind op weg in de voorbereiding. Het IHP zorgt ervoor dat we deze twee scholen onder één dak in 2025 ook echt kunnen gaan bouwen. Ik zie het IHP Eindhoven als een voorbeeld. Er is veel energie gestoken in het maken van goede leerlingprognoses, tijd genomen voor dialoog en, heel belangrijk, er ligt een gedegen financieel model onder. Dat geeft vertrouwen!”