Brabantse samenwerking voor nascheiden huishoudelijk afval

Vanaf 2028 willen enkele gemeentelijke afvalinzamelaars uit Brabant samen een groot gedeelte van het huishoudelijke restafval laten nascheiden. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat de landelijke VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) worden behaald. Dit betekent minder restafval, meer gescheiden afval én meer recycling.

Het gaat hierbij om Cure (gemeenschappelijke regeling van Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard) en de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss. De gemeenten organiseren de samenwerking via Midwaste. Dit is een coöperatieve vereniging van 14 publieke regionale afval- en reinigingsbedrijven, die de rol van regisseur heeft. De samenwerking omvat dus een groot publiek collectief waarmee de partijen gezamenlijk een bijdrage leveren aan een circulaire economie.

Nascheiding

Nascheiden betekent dat restafval na inzameling in speciale fabrieken verder wordt gescheiden. Inwoners mogen hun PMD (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken) daarom bij het restafval doen. Oud papier, gft, glas en textiel blijven inwoners zelf thuis scheiden en naar de juiste container brengen (bronscheiding).

Logisch moment

De huidige verwerkingscontracten voor huishoudelijk restafval lopen begin 2028 af. Daarom is het goed om nu te kijken naar de verwerking van restafval in de toekomst. De samenwerking via Midwaste is gericht op het bereiken van een hoog milieurendement. Elke gemeente zoekt daarbij zelf naar de beste balans tussen bronscheiding en nascheiding.

Rik Thijs, voorzitter van het algemeen bestuur van GR Cure: "Als GR Cure zien we in onze gemeenten een groeiende uitdaging om onze VANG-doelstellingen te halen. De afgelopen jaren hebben alle gemeenten gezocht naar een toekomstbestendige manier om nascheiding onderdeel te laten zijn van het afvalbeleid. Elke gemeente doet dat op een eigen manier. Door deze samenwerking met Midwaste verwachten we als gezamenlijke gemeenten een flinke stap te zetten richting de gewenste circulaire samenleving."

Stel je vraag