Waarvoor zijn de Wmo en de Jeugdwet?
Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de wet die bepaalt dat de gemeente jou moet helpen bij zelfstandig kunnen blijven wonen. Als je door een beperking, chronische ziekte of ouderdom bepaalde dingen niet meer zelf kunt.
Jeugdwet
De Jeugdwet maakt ons verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en jeugdzorg. Van jeugd-ggz tot jeugdreclassering en van kinderbescherming tot gesloten jeugdzorg. Ook problemen met opgroeien en opvoeden vallen onder de Jeugdwet.
Uitvoering
In Eindhoven is de Stichting WIJeindhoven er om de zorg of ondersteuning af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.
Wie betaalt voor de ondersteuning?
Voor de meeste voorzieningen betaalt de gemeente het grootste gedeelte van de zorg of ondersteuning die je ontvangt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Dat kan via Zorg in Natura (ZIN) als jouw zorgverlener een contract heeft bij de gemeente. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Heeft de zorgverlener die jij het liefst hebt geen contract met de gemeente, of regel je het graag zelf? Bespreek dan met WIJeindhoven of een Persoonsgebonden Budget (PGB) een optie voor jou is. Kijk voor uitleg op de pagina Persoonsgebonden Budget (PGB) en Zorg in Natura (ZIN).
Voor sommige voorzieningen betaalt de gemeente de zorg of voorziening volledig. Bijvoorbeeld bij een rolstoel. Daarnaast kan het ook zijn dat jij al voor de Wet langdurige zorg (Wlz) een eigen bijdrage betaalt. In dat geval hoef jij geen eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen te betalen. Na het verwerken van jouw aanvraag hoor je of je een eigen bijdrage moet betalen of niet.
Hoeveel betaal ik zelf voor mijn ondersteuning?
Maak jij gebruik van Wmo-voorzieningen? Per maand betaal je dan een vaste eigen bijdrage, dat noemen we het abonnementstarief Wmo. Je betaalt voor Wmo-hulp in 2024 € 20,60 per maand, per huishouden. Dit tarief geldt voor iedereen, ongeacht inkomen, vermogen of gebruik. De gemeente heeft geen aparte regeling als je een laag inkomen hebt.
Ik kan mijn eigen bijdrage niet betalen, wat nu?
Het kan voorkomen dat je (tijdelijk) je eigen bijdrage (abonnementstarief) niet kan betalen. In dat geval kun je de volgende stappen volgen:
- Als je gebruik maakt van de Collectieve Zorgverzekering Gemeentepolis (CZG), dan kun je in de meeste gevallen een vergoeding krijgen voor je eigen bijdrage. Kijk daarom eerst of het mogelijk is de bijdrage terug te vragen via de CZG.
- Maak je geen gebruik van de CZG en kun je de eigen bijdrage niet betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan bij het CAK;
- Heb je geen CZG én kun je geen betalingsregeling treffen bij het CAK? Neem dan contact op met een generalist van Stichting WIJeindhoven. Zij maken dan een voorstel dat wordt beoordeeld door de gemeente. Als deze aanvraag is goedgekeurd, geeft de gemeente de vrijstelling door aan het CAK.
Wat is het Servicebureau?
Om er zeker van te zijn dat jij de goede en passende specialistische zorg krijgt, is er sinds 2019 het Servicebureau. Het bureau koopt in overleg met jou de zorg in maar jouw contactpersoon van WIJeindhoven blijft je eerste aanspreekpunt. Het Servicebureau onderzoekt eerst of specialistische zorg wel per se nodig is. Medewerkers van het Servicebureau - specialisten op het gebied van Jeugd en Wmo - hebben een goed overzicht van het totale zorgaanbod in Eindhoven. Het bureau houdt daarnaast in de gaten of en wanneer de zorg minder zwaar kan worden.
Wie controleert de zorgaanbieders op kwaliteit, doelmatig- en rechtmatigheid?
De gemeente betaalt het grootste deel van de zorg of ondersteuning die je ontvangt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet (Jw). Dat gebeurt via Zorg in Natura (ZIN) als jouw zorgverlener een contract heeft bij de gemeente. De gemeente controleert de zorgaanbieders op kwaliteit, doelmatig- en rechtmatigheid. Voor deze materiële controle bestaan door de wet voorgeschreven spelregels. Die staan in bijgevoegd Algemeen controle plan Zorg in Natura Wmo en Jeugdwet 2019-2020. Over dit plan heeft het college in oktober 2019 een uitvoeringsbesluit genomen.
Algemeen controleplan ZIN Wmo 2015 en Jeugdwet Gemeente Eindhoven - 2021 (389.57 KB)