Heeft Doorstroompunt alle jongeren in beeld?
Doorstroompunt heeft alle jongeren die verzuimen of voortijdig het onderwijs verlaten, in beeld. Doorstroompunt kan betrokken professionals informeren over de voorgeschiedenis van jongeren en advies geven over een vervolgtraject.
Doorstroompunt kan ook scholingsadviezen opstellen waaruit blijkt of een jongere in staat is om onderwijs te volgen. Betrokken professionals kunnen dan focussen op het vinden van werk, een passend zorgtraject of een combinatie daarvan. Zodra jongeren weer klaar zijn om terug te gaan naar onderwijs kan Doorstroompunt ingeschakeld worden om deze terugkeer te begeleiden.
Hoe pakt Doorstroompunt dit aan?
Het Doorstroompunt benadert jongeren persoonlijk, pro-actief en outreachend. We voeren met name loopbaangesprekken waarin we de nadruk leggen op de kwaliteiten, talenten en kansrijke beroepen voor de jongere. We laten hen zien waar hun mogelijkheden liggen en begeleiden hen daarna bij de vervolgstappen. Ook het afnemen van studiekeuze- en capaciteitentesten behoort tot de mogelijkheden.
Wij willen graag in beeld houden waar jongeren mee bezig zijn en of ze hulp nodig hebben bij het vinden van een opleiding of werk. Wanneer jongeren niet reageren op brieven leggen wij huisbezoeken af.
Begeleiden naar de juiste hulpverlening
Uiteraard brengen wij ook eventuele belemmeringen om naar school te gaan in beeld. Indien het volgen van een opleiding (nog) niet mogelijk is, begeleiden we de jongere bij de stappen naar de juiste hulpverlening of sociale wijkteams. Wij hebben deze jongeren vaak al vroeg in beeld en kunnen daardoor alle betrokken partijen informeren en adviseren.
Hulpverleners
Ook met hulpverleners onderhouden wij intensief contact. Professionals die onze jongeren tegenkomen in de praktijk. Samen zoeken we naar een oplossing, waarbij we kennis delen en elkaar op de hoogte houden van de laatste stand van zaken.
WIJeindhoven en sociale wijkteams
De professionals van WIJeindhoven en de sociale wijkteams in de regio kunnen het Doorstroompunt inschakelen als jongeren een nieuwe keuze voor een MBO opleiding moeten maken en niet meer ingeschreven staan op een school. Wij zijn gespecialiseerd in het voeren van loopbaangesprekken en maken gebruik van interesse- en capaciteitentesten.
Doorstroompunt en verzuim
Scholen kunnen een verzuimmelding doen bij meer dan 16 uur verzuim in 4 weken en ons verzoeken een gesprek met een verzuimende leerling aan te gaan. Doel is om de oorzaken van het verzuim in een vroeg stadium in kaart te brengen en vervolgens aan te pakken om zo uitval van de jongere te voorkomen.
Neem contact met ons op
Ken jij een jongere die het onderwijs dreigt te verlaten of al heeft verlaten zonder diploma? Neem contact op met Doorstroompunt. Wij denken graag met je mee.