Informatiebijeenkomst 3 november 2016
Op 3 november 2016 vond er een informatiebijeenkomst plaats op het gemeentehuis om bewoners te informeren over het lopende project om de woningen te gaan isoleren. Daarbij kwam ook de stedenbouwkundige visie om het uitzicht op het natuurgebied ’t Wasven te behouden aan de orde. Deze bijzondere situatie vraagt om andere maatregelen dan de standaardaanpak zoals het plaatsen van een geluidscherm. Hiervoor moet de gemeente deze visie vaststellen.
Op 13 december 2016 heeft de gemeenteraad van Eindhoven besloten om de ruimtelijke Visie Hofstraat, Tongelre vast te stellen. In dit besluit is aangegeven dat vanwege de bijzondere stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten ter hoogte van het gebied ’t Wasven afgezien wordt van het plaatsen van geluidschermen en de geluidproblematiek op te lossen met geluidwerende voorzieningen aan de gevel. Het raadsbesluit en de stedebouwkundige visie is hieronder aangegeven:
Stand van zaken project gevelisolatie Hofstraat
Informatiebijeenkomst maandag 22 mei 2017
Op maandagavond 22 mei vindt in het Stadhuis een bijeenkomst plaats over de gevelisolatie aan de Hofstraat. Na een intensief traject met alle betrokkenen krijgen de bewoners informatie over de resultaten, oplossingsrichting en de planning.
De informatieavond duurt van 20:00 - 22:00 uur.
Sinds het voorjaar van 2016 praten de gemeente, bewoners, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en mensen van de TU/e over een manier om de woningen met de meeste overlast aan de Hofstraat te isoleren tegen het geluid van de treinen. Alle partijen erkennen dat de situatie bij de Hofstraat redelijk uniek is voor Nederland. De TU/e heeft haar eerste resultaten gepresenteerd:
ProRail voert voor het ministerie nog aanvullende metingen uit. De resultaten hiervan zijn in september bekend. Deze worden daarna vergeleken met de uitkomsten van de Tu/e. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor het vervolgtraject. Deze afspraken zijn vastgelegd in bovenstaande mededeling.
Uitkomst Algemeen Overleg Spoor met actuele ontwikkelingen aanpak geluidhinder spoor
In het overleg van 26/10/2016 heeft staatssecretaris mw. Dijksma besloten om de geluidshinder in de Hofstraat door de unieke aanpak versneld aan te pakken. Onderstaande brief stuurde zij eind november 2016 naar de Tweede Kamer:
Ondanks afspraken meer treinen met gevaarlijke stoffen
Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij vervoer over het spoor. Sinds april 2015 is het zogenaamde Basisnet van kracht. Daarmee neemt het aantal treinen met gevaarlijke stoffen op het traject Eindhoven-Venlo flink af. Door het werk aan de Betuweroute komen er echter tijdelijk weer extra van dergelijke treinen bij. Uit recente cijfers van ProRail blijkt dat er sinds het Basisnet van kracht is, toch veel meer treinen met gevaarlijke stoffen over de Brabantroute rijden. Dit kreeg ook in de media de nodige aandacht.
Naar aanleiding van een brief van de gemeente Eindhoven vond op 3 oktober 2016 een bestuurlijk overleg in Apeldoorn plaats waarbij ook wethouder Jannie Visscher aanwezig was.
De afspraken van dit overleg heeft staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer gestuurd.
Voor de hierin opgenomen toezeggingen over treinen met gevaarlijke stoffen en de aanpak van geluidsoverlast aan de Hofstraat stuurde wethouder Jannie Visscher op 21 oktober 2016 een bedankbrief naar staatssecretaris Dijksma.
-
Brief STAS aan Tweede Kamer 03-10-2016 (106.47 KB)
Wachttijden bij spoorwegovergangen
In Tongelre liggen alleen gelijkvloerse kruisingen en ontstaat hinder door het langer gesloten zijn van de overwegen. Door de beperkte ruimte is het lastig om bij deze spoorkruisingen voorzieningen te treffen. De hulpdiensten bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om de bereikbaarheid en aanrijdtijden van onder andere de brandweer te garanderen.
Trillingshinder
In tegenstelling tot bij geluid door het spoor bestaan geen wettelijke kaders voor trillingshinder. Dit heeft daarom ook aandacht van de Tweede Kamer. Voor het omleiden van de extra goederentreinen over de Brabantroute bestaat geen wettelijk kader voor het vaststellen van eventuele trillingshinder.
Op 14 en 15 juli 2015 heeft de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant trillingsmetingen uitgevoerd bij twee woningen aan de Hofstraat. De meetresultaten geven een goed beeld van de trillingsniveaus, die in de woningen voorkomen. Omdat slechts twee dagen is gemeten is het te niet mogelijk om nu al
verregaande conclusies te trekken.
Uit de metingen blijkt dat er overschrijdingen zijn geconstateerd van de richtwaarde voor piekniveaus. De richtwaarde voor de gemiddelde trillingssterkte wordt niet overschreden.
Tot slot blijkt uit de gemeten waarden dat deze gebruikelijk zijn bij dit soort woningen op deze locatie.
Toenmalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft aan de Tweede Kamer aangegeven nader onderzoek te laten doen naar de overlast van trillingen door treinverkeer. Dit nader onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk te komen tot wetgeving om normen vast te stellen en trillinghinder zoveel mogelijk te beperken. Informatie over het onderzoek naar trillingsoverlast door treinen op www.rijksoverheid.nl.