Burgermotie: de raad doet een uitspraak
Met een burgermotie (oproep of verzoek) vraag je een uitspraak (oordeel, wens of verzoek) van de gemeenteraad over jouw motie. Als je burgermotie voldoet aan de voorwaarden zet je hiermee je onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. In de meningsvormende vergadering bespreekt de raad de burgermotie en neemt vervolgens een besluit wat er verder met de motie gaat gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de raad de wethouder oproept om te onderzoeken of het mogelijk is om je motie uit te voeren. Of hij vraagt een uitspraak van de wethouder over je onderwerp.
Burgerinitiatief: de raad neemt een besluit
Met een burgerinitiatief dien je een compleet voorstel in bij de gemeenteraad. Als je burgerinitiatief voldoet aan de voorwaarden neemt de gemeenteraad altijd een besluit hierover in de raadsvergadering. Dan stemt de raad over je initiatief en bij een meerderheid van de stemmen wordt deze ook echt aangenomen.
Aan welke eisen moet een burgermotie en burgerinitiatief voldoen?
Deze belangrijkste voorwaarden gelden voor zowel de burgermotie als het burgerinitiatief:
- Het moet een duidelijke omschrijving hebben.
- Het moet worden ondersteund door minstens 250 inwoners van Eindhoven. Deze mensen zijn kiesgerechtigd voor de verkiezing van de gemeenteraad en twaalf jaar of ouder.
- De ondersteuners moeten hun handtekening zetten op een lijst waarop zij verder hun naam, adres en geboortedatum vermelden.
- Bovenaan iedere handtekeningenlijst moet het burgerinitiatief/burgermotie omschreven staan (zodat de mensen weten waarvoor ze tekenen).
- Het moet duidelijk zijn wie de initiatiefnemer(s) zijn en op welk adres en welk telefoonnummer deze te bereiken zijn.
- Als het burgerinitiatief/burgermotie over een onderwerp gaat waarover de raad de afgelopen twee jaar een besluit heeft genomen, moet de initiatiefnemer motiveren hoe de omstandigheden sindsdien ingrijpend veranderd zijn.
Wanneer is een burgermotie of burgerinitiatief niet mogelijk?
Een burgermotie of burgerinitiatief kan niet gaan over een (voorgenomen) besluit van de gemeente waartegen bezwaar en beroep open staan. Als bijvoorbeeld in uw buurt een bouwvergunning wordt afgegeven voor het bouwen van een flatgebouw en u bent tegen het verlenen van deze vergunning, dan kunt u hier geen burgermotie of burgerinitiatief over indienen. Tegen de bouwvergunning kunt u immers bezwaar indienen en eventueel later beroep aantekenen bij de rechter.
Daarnaast moet het onderwerp onder de competentie van de raad vallen en mag het niet een individueel en/of commercieel belang zijn of over het functioneren van een persoon gaan.
Alle onderwerpen, gebeurtenissen of situaties waar een burgermotie of burgerinitiatief niet over mag gaan, staan genoemd in de verordening. Deze is te vinden bij het kopje 'Waar vind ik meer informatie'.
Welke stappen moet ik nemen als ik een burgermotie of burgerinitiatief wil indienen?
Stappenplan burgermotie
- Je hebt een onderwerp waarover je een uitspraak wil van de gemeenteraad.
- Neem contact op met de griffie van de gemeenteraad voor een introductiegesprek via: griffie@eindhoven.nl, of ga meteen verder met stap 3. Ons advies is om altijd contact op te nemen met de griffie voordat je start met het opzetten van een burgermotie. Dit om te voorkomen dat je veel werk doet, maar het initiatief niet blijkt te voldoen aan de voorwaarden.
- Schrijf je onderwerp op het modelformulier achtergrond burgermotie of beschrijf het op een andere manier, maar wel zo dat je dezelfde vragen beantwoordt. Dit geeft informatie waarom je dit onderwerp op de agenda van de raad wil zetten. Het modelformulier kun je hieronder downloaden.
- Aan de hand van dit modelformulier achtergrond burgermotie vul je het format Burgermotie in. Dit is de motie waarover de gemeenteraad een besluit neemt. Hier staat dan ook de precieze uitspraak die je vraagt. Het format Burgermotie kun je hieronder downloaden.
- Verzamel 250 of meer handtekeningen van mensen die óók willen dat de raad dit onderwerp bespreekt. Dit kan met het voorbeeld van een handtekeningenlijst die je hieronder kunt downloaden.
- Lever je burgermotie (met handtekeningenlijst) schriftelijk in bij de griffie van de gemeenteraad, de gemeenteraad kijkt of de burgermotie aan de voorwaarden voldoet. Zo nee, dan krijg je 2 weken tijd om dit te herstellen of aan te vullen.
- Zo ja, biedt je je burgermotie tijdens een meningsvormende vergadering aan de gemeenteraad en licht deze mondeling toe.
- Aan het einde van de vergadering spreekt de meningsvormende vergadering uit hoe het verder gaat met je burgermotie.
Stappenplan burgerinitiatief
- Je hebt een voorstel waarover je wilt dat de gemeenteraad een besluit neemt.
- Neem contact op met de griffie van de gemeenteraad voor een introductiegesprek via: griffie@eindhoven.nl, of ga meteen verder met stap 3.
Ons advies is om altijd contact op te nemen met de griffie voordat je start met het opzetten van een burgerinitiatief. Dit om te voorkomen dat je veel werk doet, maar het initiatief niet blijkt te voldoen aan de voorwaarden. - Schrijf je onderwerp op het modelformulier burgerinitiatief of beschrijf het op een andere manier, maar wel zo dat je dezelfde vragen beantwoordt. Het modelformulier kun je hieronder downloaden.
- Verzamel 250 of meer handtekeningen van mensen die óók willen dat de raad dit onderwerp bespreekt. Dit kan met het voorbeeld van een handtekeningenlijst die je hieronder kunt downloaden.
- Lever je burgerinitiatief (met handtekeningenlijst) schriftelijk in bij de griffie van de gemeenteraad, de gemeenteraad kijkt of het burgerinitiatief aan de voorwaarden voldoet. Zo nee, dan krijg je 2 weken tijd om dit te herstellen of aan te vullen.
- Zo ja, biedt je je burgerinitiatief tijdens een raadsvergadering aan de gemeenteraad en licht deze mondeling toe.
- De agendacommissie bepaalt vervolgens wanneer je initiatief wordt besproken in de meningsvormende vergadering. Je licht tijdens deze meningsvormende vergadering je initiatief mondeling toe.
- Aan het einde van de vergadering spreekt de meningsvormende vergadering uit of je burgerinitiatief ter besluitvorming naar de raadsvergadering gaat.
- Zo ja dan licht je aan het begin van de raadsvergadering je initiatief mondeling toe. De gemeenteraad neemt een besluit over je burgerinitiatief in deze raadsvergadering.
-
Modelformulier achtergrond burgermotie (77.11 KB)
-
Format Burgermotie (43.31 KB)
-
Handtekeningenlijst burgermotie (100.96 KB)
-
Modelformulier burgerinitiatief (76.61 KB)
-
Handtekeningenlijst burgerinitiatief (100.32 KB)
Waar vind ik meer informatie?
Je kunt de modelformulieren en handtekeningenlijsten gebruiken als voorbeeld. Deze kun je downloaden op deze pagina onder het kopje 'Welke stappen moet ik nemen als ik een burgermotie of burgerinitiatief wil indienen?'
Neem voordat je begint met het verzamelen van handtekeningen altijd contact op met de raadsgriffie via griffie@eindhoven.nl of telefoonnummer van de gemeente 14 040. Zo voorkom je dat de handtekeningenlijsten niet aan de eisen voldoen en je veel werk voor niets hebt gedaan.
In de ‘Verordening op het burgerinitiatief en burgermotie gemeente Eindhoven 2023’ lees je alle voorwaarden en stappen van een burgerinitiatief en burgermotie.