Overgangsrecht
De oude planschaderegeling blijft tot en met 1 januari 2029 wél gelden in de volgende gevallen:
- Op de schade die is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat is vastgesteld vóór 1 januari 2024
- Op de schade die is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat als ontwerp ter inzage is gelegd vóór 1 januari 2024
- Op de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die van kracht is geworden vóór 1 januari 2024
- Op de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die is aangevraagd vóór 1 januari 2024
Onderstaande informatie gaat over de oude planschaderegeling.
Vergoeding bij planschade
Planschade bestaat uit waardevermindering van je onroerende zaak of vermindering van je inkomen als gevolg van besluiten op het gebied van de ruimtelijke ordening. Meestal gaat het om schade als gevolg van een herziening van een bestemmingsplan. Of als gevolg van een verleende omgevingsvergunning voor bouwen of voor planologisch strijdig gebruik, waarbij afgeweken wordt van het geldende bestemmingsplan.
Wie bepaalt mijn planschade, en hoe?
Een onafhankelijk en deskundig adviseur stelt vast of sprake is van een situatie waaruit planschade is ontstaan. Dat doet hij door het oorspronkelijke planologische besluit te vergelijken met het besluit dat de schade heeft veroorzaakt. Blijkt uit de vergelijking dat de waarde van je onroerende zaak is verminderd of je inkomen is gedaald, dan is sprake van planschade. De adviseur bepaalt vervolgens de hoogte van de waardedaling of inkomensderving.
Welk deel van mijn schade vergoeden jullie niet?
Er geldt in ieder geval een eigen risico van ten minste 2% van je inkomen (wanneer de schade bestaat uit inkomensverlies) of van de waarde van je onroerende zaak (wanneer de schade heeft geleid tot waardevermindering). Uitzondering is wanneer de schade het gevolg is van de (veranderde) bestemming van je eigen onroerende zaak.
Ook kan sprake zijn van bepaalde omstandigheden waarvan de risico’s voor jouw rekening dienen te blijven. Bijvoorbeeld omdat je op het moment van de aankoop van jouw onroerende zaak had kunnen weten dat de planologische situatie zou gaan veranderen.
Hoe vraag ik een vergoeding aan?
Dat doe je met het formulier planschadevergoeding aanvragen, binnen 5 jaar nadat de oorzaak van de schade onherroepelijk is geworden.
Zodra we het formulier hebben ontvangen, krijg je van ons een ontvangstbevestiging. In deze ontvangstbevestiging vragen we je ook voor een bepaalde datum een drempelbedrag van € 100,- te betalen. Wanneer je het drempelbedrag niet tijdig betaalt, nemen we je aanvraag niet inhoudelijk in behandeling.
Waar vind ik meer informatie?
Bij vragen kun je contact opnemen met Esther van den Nieuwelaar via e.vd.nieuwelaar@eindhoven.nl of 0631746943.