Zienswijze indienen
Op dit moment ligt er geen ontwerp wijziging omgevingsplan ter inzage
Waarom wijzigt het omgevingsplan?
Het omgevingsplan is een onderdeel van de Omgevingswet. Het bevat regels over wat er wel en niet mag in de fysieke leefomgeving. In het omgevingsplan staat wat je waar mag doen en onder welke voorwaarden. Dit is anders dan het oude bestemmingsplan. Dat ging alleen over bouwen en het gebruik van grond en gebouwen. Het omgevingsplan gaat ook over andere onderwerpen zoals milieu, erfgoed, water en natuur. Het doel is om alle regels beter op elkaar af te stemmen.
De Omgevingswet geldt sinds 1 januari 2024. Hierdoor heeft de gemeente automatisch een omgevingsplan. Het bestaat uit de oude bestemmingsplannen, regels van het rijk en enkele verordeningen. Zo bleven de al bestaande regels over de fysieke leefomgeving gelden. Sinds 1 januari 2024 kunnen de regels worden aangepast. Dat is een wijziging omgevingsplan.
Wat zijn de regels van het rijk (bruidsschat)?
De regels van het rijk (de zogenaamde bruidsschat) gaan over bijvoorbeeld milieu, geur, geluid, trillingen en bouw. De gedachte is dat gemeenten zelf beter kunnen bepalen welke regels nodig zijn. Omdat dit niet meteen op 1 januari 2024 kon gebeuren, staan deze regels tijdelijk in het omgevingsplan in hoofdstuk 22. De gemeente bepaalt wat er met deze regels gebeurt.
Met de eerste wijziging van het omgevingsplan Eindhoven worden de regels van het rijk aangepast en in de nieuwe structuur van het omgevingsplan opgenomen. Zo gelden deze regels voor de hele gemeente en kunnen ze helpen bij verdere gebiedsontwikkeling. De gewijzigde regels zijn beleidsneutraal aangepast. Dit betekent op basis van bestaand beleid van de gemeente Eindhoven.
Wat is de procedure wijziging omgevingsplan?
Uitleg over de volledige procedure kun je vinden op: https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/omgevingsplan/procedure-wijzigen-omgevingsplan/
Vóór het ontwerp-omgevingsplan
- De gemeente maakt bekend dat ze het omgevingsplan gaat wijzigen door middel van een kennisgeving.
Ontwerp-omgevingsplan
- De gemeente geeft kennis van het ontwerp-omgevingsplan en legt het ter inzage. Iedereen kan daarna zienswijzen inbrengen.
Vaststellen omgevingsplan
- De gemeenteraad stelt het omgevingsplan vast. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de raad van State.
Inzagetermijn verstreken
Onderstaande wijzigingen van het omgevingsplan zitten in de vaststellingsfase (het indienen van een zienswijze is niet meer mogelijk):
Wijziging Omgevingsplan gemeente Eindhoven
Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Eindhoven heeft op 17 december 2024 het ontwerp van de wijziging van het omgevingsplan gemeente Eindhoven vrijgegeven voor ter inzagelegging. Deze wijziging betreft een overzetting van het gebied Woensel Noord en deels verplaatsing van artikelen uit hoofdstuk 22 naar andere hoofdstukken. Deze wijziging is beleidsneutraal. Dat wil zeggen dat de regels niet wijzigen, maar bijvoorbeeld op een andere plek in het omgevingsplan komen.
Wat verandert er?
- De regels die de gemeente van het rijk heeft gekregen in de vorm van de zogenaamde ‘bruidsschat’, worden opgenomen in het omgevingsplan.
- De regels uit de bruidsschat die botsen met het bestaande beleid van gemeente Eindhoven worden aangepast. Hetzelfde geldt voor regels die botsen met het nieuwe landelijke Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
- Het bestaande bestemmingsplan ‘Woensel-Noord 2021’ wordt zonder wijziging van de regels omgezet naar het omgevingsplan. Dit is een eerste gebiedsgerichte wijziging.
Bekijk de ontwerp wijziging omgevingsplan op Regels op de kaart - omgevingsloket
Bekijk de bekendmaking in het Gemeenteblad
TAM-omgevingsplan Prinsejagt (Van Zinnicqstraat)
De voorgenomen wijziging van het omgevingsplan is bedoeld om de bouw van drie woongebouwen met in totaal 167 sociale huurwoningen mogelijk te maken in de wijk Prinsejagt aan de Van Zinnicqstraat.
Bekijk dit plan op Regels op de kaart - omgevingsloket
Om de wijziging van het Omgevingsplan gemeente Eindhoven mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM). Een TAM-omgevingsplan wijzigt het omgevingsplan juridisch, maar de regels worden technisch niet geïntegreerd in het omgevingsplan.