Op 26 november 2024 heeft de gemeenteraad van Eindhoven de omgevingsvisie vastgesteld. Ook is het omgevingseffectrapport vastgesteld. De gemeente maakte de omgevingsvisie niet alleen. Vele inwoners, ondernemers en organisaties waren betrokken. Dit kun je lezen in het participatieverslag. Je vindt de omgevingsvisie op overheid.nl en in het pdf-bestand hieronder.
Omgevingseffectrapport
Participatieverslag
-
Omgevingsvisie (9.15 MB)
-
Omgevingsvisie in het kort (4.95 MB)
Wat staat er in de omgevingsvisie?
In 2040 is Eindhoven flink gegroeid binnen de bestaande grenzen van de stad. Eindhoven is een compacte, gezonde, groene stad met een wereldse uitstraling. Het is plezierig om er te wonen, met veel groen, goede voorzieningen en prettige wijken. De stad is slim ingedeeld. Woningen en voorzieningen vind je bijvoorbeeld in de buurt van winkels, basisscholen en openbaar vervoer.
Ook parken en andere groene plekken zijn altijd in de buurt. Daarmee is het gemakkelijk om elkaar te ontmoeten en buiten te bewegen en te ontspannen. Zo zorgt de groei van de stad ook voor een fijne en gezonde leefomgeving, voor oude en nieuwe bewoners. Eindhoven is het hart van de Brainportregio. Nieuwe bedrijven willen hier graag starten en de bestaande bedrijven groeien. Veel van deze bedrijven hebben een specialisatie in de Technologie, Design en Kennis (TDK). Maar ook het midden- en kleinbedrijf vindt hier een plek.
Waarom maakt de gemeente een omgevingsvisie?
Eindhoven heeft veel ambities en staat voor grote opgaven. Tot het jaar 2040 groeien we naar 300.000 inwoners, we bouwen 40.000 nieuwe woningen en er komen 36.000 nieuwe arbeidsplaatsen in de stad. De omgevingsvisie geeft antwoord op de vragen: Welke stad willen we zijn? Welke stad zijn we op dit moment? Waar moeten we aan werken en hoe doen we dat? De omgevingsvisie beschrijft dus met welke opgaven we komende jaren aan de slag gaan, samen met onze partners in de stad. Met als doel om de stad te worden, die we graag willen zijn.
Elke gemeente maakt een omgevingsvisie vanwege de komst van de Omgevingswet. Dat geldt ook voor alle provincies en het Rijk. De omgevingsvisie toont aan hoe de verschillende onderdelen van de leefomgeving met elkaar samenhangen. Bijvoorbeeld: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, gezondheid, mobiliteit en cultureel erfgoed.
Waarom is er een omgevingseffectrapport gemaakt?
In de omgevingsvisie maken we keuzes voor de uitwerking van de ambities en opgaven in de stad, en de manier waarmee we met de opgaven en ambities aan de slag gaan. Vooraf is onderzocht wat de mogelijke milieueffecten zijn van de opgaven en ambities. Dit is verplicht. Daarom is een omgevingseffectrapport (OER) opgesteld. Een OER is een Milieueffectrapport (MER) waarbij naast de milieuthema’s zoals luchtkwaliteit en geluid ook thema’s zoals gezondheid onderzocht worden. In een OER wordt bijvoorbeeld onderzocht wat de mogelijke uitwerking van de opgaven en ambities betekent voor de gezondheid, luchtkwaliteit en toekomstbestendigheid van de stad. Het concept OER is gebruikt als onderbouwing voor de keuzes in de concept omgevingsvisie.
-
Ontwerp Omgevingseffectrapport (10.15 MB)
Wie is betrokken bij de omgevingsvisie 2.0?
Het opstellen van de omgevingsvisie 2.0. deden we samen met de stad. We gingen in gesprek over de toekomst van Eindhoven. We bespraken de ambities voor het jaar 2040. En bekeken welke keuzes we moeten maken om deze ambities te bereiken.
We betrokken de stad op verschillende manieren en op verschillende momenten bij het opstellen van de omgevingsvisie:
Dialoogsessies (september en oktober 2023)
We gingen in gesprek met belangenorganisaties, woningcorporaties, bedrijfsleven, onderwijs- en zorginstellingen, bewonersorganisaties, studenten etcetera. We gebruikten het omgevingseffectrapport bij de dialoogsessies om inzicht te krijgen in de effecten van de keuzes.
Digitale enquête (eind 2023)
Ook raadpleegden we inwoners van de stad via een digitale enquête. We toetsen bij hen de inhoud van de (concept) omgevingsvisie.
In gesprek in de buurten (eind 2023)
Gelijktijdig met de digitale enquête, raadpleegden we de inwoners van de stad via straatgesprekken in de buurten. We toetsten bij hen de inhoud van de (concept) omgevingsvisie
In gesprek met overheden (eind 2023 - begin 2024)
We betrokken onder meer de omliggende gemeenten, de provincie en het Rijk.
Ter inzagelegging met reactiemogelijkheid (zomer 2024)
Toen de ontwerp omgevingsvisie gereed was, legden we deze ter inzage. Iedereen kon een reactie geven.
-
Verslag Dialoogsessies omgevingsvisie (9.16 MB)
Waarvoor gebruiken we de omgevingsvisie?
In de omgevingsvisie staat de ambitie die de gemeente nastreeft. Ook wordt beschreven welke opgaven we hebben. En we geven aan welke keuzes we maken om de ambitie te bereiken, dat staat in de verstedelijkingsprincipes. Nu de omgevingsvisie is vastgesteld gaan we hiermee aan de slag, samen met inwoners en partners uit de stad en regio. Dit doen we via projecten en beleid.
Videoverslag Eindhoven in 2040
Waar kan ik terecht met vragen?
Heb je een vraag? Mail naar omgevingswet@eindhoven.nl.