Wegwijzer participatie Eindhoven
Door het bijtijds en zorgvuldig betrekken van de omgeving zorg je ervoor dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit op tafel komen. Door bezwaren, maar ook juist goede ideeën met elkaar te bespreken, kun je het initiatief beter maken. Een goed en zorgvuldig participatieproces draagt bij aan een zo soepel mogelijk proces van plan tot realisatie. In de Wegwijzer vind je alle hulpmiddelen die we daarvoor hebben op een rij.
Video participatie bij bouwplannen en initiatieven
Waarom de omgeving betrekken?
Door het bijtijds en zorgvuldig betrekken van de omgeving zorg je ervoor dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit op tafel komen. Door bezwaren, maar ook juist goede ideeën met elkaar te bespreken, kun je het initiatief beter maken. Een goed en zorgvuldig participatieproces draagt bij aan een zo soepel mogelijk proces van plan tot realisatie.
Welke mate van participatie is nodig?
Het betrekken van de omgeving noemen we participatie. Wat je hiervoor organiseert, moet in verhouding staan tot de gevolgen van jouw initiatief voor de omgeving. Over het algemeen geldt: hoe groter en veelomvattender het initiatief, hoe belangrijker het is om belanghebbenden te betrekken. Een handig hulpmiddel om een beeld te krijgen van de impact van jouw initiatief is de Quickscan Participatie. Door het invullen van deze scan kun je beter inschatten welke mate van participatie gewenst is. Met de input uit de scan en onderstaand document 'Participatieplan – alle ingrediënten' kun je vervolgens een goed participatieplan maken voor jouw initiatief.
-
Participatieplan - alle ingrediënten (226.17 KB)
Welke ondersteuning biedt de gemeente?
Grote bouwinitiatieven worden vroegtijdig besproken met het intaketeam van de gemeente. In deze gesprekken komt participatie aan bod. Ook wordt besproken welke rol de gemeente hierin heeft. De gebiedscoördinatoren en participatie- en communicatie- adviseurs van de gemeente hebben kennis en ervaring in de Eindhovense buurten, participatie en (creatieve) werkvormen. Via intake kun je hen ook voor een gesprek over participatie uitnodigen. Verder kun je veel informatie over onze stad en inwoners vinden via bijvoorbeeld de Buurtkijker op onderzoek.eindhoven.nl en op de pagina Stadsdelen.
Ook voor kleine initiatieven (die niet door het intaketeam worden besproken) kan participatie helpen om het initiatief beter te maken. Ook voor hen is het dus zinvol om de Quickscan participatie te doen en om met de Wegwijzer participatie aan de slag te gaan.
Wat heeft dit te maken met de Omgevingswet?
Het betrekken van belanghebbenden bij het maken van plannen is natuurlijk niet nieuw, maar de Omgevingswet die vanaf 1 januari 2024 geldt, onderstreept nog eens het belang van participatie. Bij bouwplannen is participatie in de gemeente Eindhoven dan in veel gevallen verplicht. Doe je een aanvraag voor een omgevingsvergunning? Dan weegt je participatieverslag mee in de beoordeling van de stukken. De gemeente kijkt naar: wie je hebt betrokken (en op welke wijze), naar wat hun inbreng is geweest en naar wat je wel en niet met de inbreng hebt gedaan in je plan (en waarom). Lees meer in onderstaande documenten:
-
Participatiebeleid omgevingswet (2.3 MB)
Is een participatieproces alleen goed als iedereen tevreden is?
Nee. Door de groei van onze stad, zal Eindhoven er anders uit gaan zien. We delen de ruimte die er is met steeds meer mensen. Soms is dat gunstig, bijvoorbeeld omdat er meer woningen en voorzieningen komen. Maar soms ook niet, als bijvoorbeeld je uitzicht flink verandert of je veel meer of andere buren krijgt dan je gewend bent. Doel van een goed participatieproces is niet dat iedereen tevreden is, maar dat alle belangen, meningen, kennis en creativiteit tijdig op tafel komen. In een goed participatieproces gebeurt dat, en is voor de betrokkenen ook duidelijk wat er wel en niet met hun inbreng wordt gedaan en waarom.
Doet de gemeente zelf ook aan participatie als ze een nieuw initiatief heeft?
Ja. Om in de groeiende stad goed samen te kunnen blijven werken, betrekken we de omgeving bij onze plannen. Hiervoor hebben we onze kaders voor participatie aangescherpt. Die kaders staan in de 'Nota Inwoners- en Overheidsparticipatie'. Je vindt ook veel informatie op eindhoven.nl/doemee.
Meer weten?
Hulpmiddelen bij het organiseren van participatie
-
Tips voor een helder participatieproces (1.18 MB)
-
Participatiebeleid omgevingswet (2.3 MB)
-
Participatieplan - alle ingrediënten (226.17 KB)
-
Participatieverslag - alle resultaten (727.26 KB)