Chat met ons

Bestuursakkoord 2022/2026 - Hoofdstuk 9

Samen verder.

We staan voor zeer grote en complexe opgaven. Dat vraagt om goede samenwerking tussen de raad, het college, de organisatie en de stad. Het moet duidelijk zijn wat we van elkaar mogen verwachten.

Na de presentatie van dit Bestuursakkoord werkt het college de ambities uit dit akkoord uit in een collegeprogramma. Dit wordt gekoppeld aan de planning & control cyclus en vormt het sturingsinstrument voor het gesprek met de raad en de organisatie over de realisatie van onze ambities. In 2024 voeren we een midterm review uit.

De kunst van het samenleven start met goede samenwerking. Samenwerking binnen én buiten het stadhuis. We zijn teleurgesteld dat het ons niet gelukt is om meer inwoners naar de stembus te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het vertrouwen in de politiek en de overheid is historisch laag. Een toenemend aantal inwoners voelt zich niet gehoord of niet serieus genomen of gelooft niet dat de politiek iets voor hen kan betekenen. We hebben hier zelf ook aan bijgedragen. De toon van het debat in de gemeenteraad heeft in de afgelopen periode menigmaal de krant gehaald. Inwoners kunnen het gevoel hebben dat we meer met onszelf bezig zijn dan met de stad. Daarnaast zijn participatie - trajecten niet altijd vlekkeloos verlopen, waarbij het geluid van de grootste voor- of tegenstanders in de media domineerde en we het stille midden onvoldoende hoorden.

Wie vertrouwd wil worden moet betrouwbaar zijn. Dat begint met ‘doen wat we beloven’ en dus met uitvoeringskracht. Dat vergt goed samenspel tussen de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie, waarbij rollen en verantwoordelijkheden duidelijk zijn en we oog hebben voor de veelstemmigheid in de raad. Vanuit onze gezamenlijke passie voor de stad proberen we samen echt zaken voor elkaar te krijgen. Daar zijn prettige omgangsvormen, een open houding tussen college en raad en een constructieve toon in het publieke debat voor nodig. We willen dat doen in goede samenwerking met de inwoners en andere belanghebbenden. We betrekken hen zodat zij zich ook echt gehoord voelen bij besluitvorming die hen rechtstreeks aangaat. En niet het gevoel hebben van ‘schijn-inspraak’. Gelijktijdig blijft het een gegeven dat het uiteindelijke besluit niet iedereen zal bevallen. Het is essentieel dat we dilemma’s uitleggen en randvoorwaarden goed benoemen. Dat we goed inzicht geven in de complexiteit van de afweging die we moeten maken en hetgeen we als overheid wel en niet kunnen, ook in het licht van het grote maatschappelijke belang van sommige opgaven. Het creëren van begrip en heldere kaders aan de voorkant leidt tot meer acceptatie van de gekozen oplossing. Een betrouwbare overheid is vooral helder over zijn eigen rol, als facilitator én als wetgever en handhaver.

We willen dus tot een constructieve en daadkrachtige samenwerking komen, waarbij inwoners en belanghebbenden goed worden gehoord en we samen met de stad resultaten bereiken. Hiervoor gaan we een samenwerkingsakkoord sluiten. In dit akkoord maken we concrete afspraken over de wijze waarop we samenwerken om uitvoering te geven aan dit bestuursakkoord. Afspraken over de manier waarop de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie met elkaar samenwerken en hoe we daarbij rolvast blijven. Afspraken over hoe we als college en raad (en als collegeleden en raadsleden onderling) met elkaar omgaan en de openheid die we daarbij hanteren. En de wijze waarop we omgaan met de stad en wie daarbij welke rol heeft en pakt. Dit gaat verder dan een lijst met omgangsvormen. We spreken elkaar aan als het niet loopt zoals afgesproken. We leggen in dit akkoord vast hoe we bij belangrijke grote nieuwe vraagstukken de raad, de partners in de stad en onze inwoners in positie brengen en welk soort participatieproces daar bij hoort. Bijvoorbeeld met een startnotitie bij een aantal grote nieuwe opgaven, zoals de Wielewaal. Juist om aan de voorkant de kaders vast te stellen en duidelijke verwachtingen te scheppen en zo ontevredenheid en wantrouwen te voorkomen.

We vragen de griffier en de gemeentesecretaris om met een voorstel voor een samenwerkingsakkoord op hoofdlijnen te komen. Hiervoor halen ze zowel intern en extern input op. Dit voorstel bespreken de gemeenteraad en het college in de heisessie in september, wat moet leiden tot besluitvorming en ondertekening van het samenwerkingsakkoord in oktober 2022.