Op deze pagina vind je informatie over de subsidieregeling Versterken Sociale Basis voor Vrijwilligers en hoe je de subsidie kunt aanvragen. Bekijk de subsidieregeling en de toelichting subsidieregeling Versterken Sociale Basis voor Vrijwilligers in pdf hieronder. Lees voordat je een subsidieaanvraag doet deze informatie goed door.
Voor wie is deze subsidieregeling bedoeld?
De subsidieregeling is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties (met of zonder betaalde coördinator voor vrijwilligers) en natuurlijke personen. Je kunt geen subsidie aanvragen om betaalde medewerkers te bekostigen.
Doelstellingen van de subsidieregeling
Met deze subsidieregeling richten we ons op het realiseren van de visie op de sociale basis ‘Goed voor elkaar’. Daarin streven we na dat Eindhovenaren zich fijn, gezien en gesteund voelen. Eindhovenaren kijken naar elkaar om en helpen elkaar als het nodig is. Bekijk de visie onderaan deze tekst.
Met deze subsidieregeling willen we bereiken dat:
- meer Eindhovenaren zich vrijwillig inzetten voor een ander; en
- Eindhovenaren worden gestimuleerd (en ondersteund) om een bijdrage te leveren aan een meer sociale en inclusieve samenleving; en
- Eindhovenaren elkaar (informeel) ondersteunen; en
- Eindhovenaren de mogelijkheid hebben om mee te doen en elkaar te ontmoeten.
Je aanvraag is passend als subsidie wordt aangevraagd voor activiteiten binnen de volgende thema’s:
- Informele ondersteuning en ontplooiing
Activiteiten richten zich op het adviseren, helpen en ondersteunen van Eindhovenaren. Zij worden gestimuleerd om elkaar (informeel) te ondersteunen. - Ontmoeting en meedoen
Activiteiten richten zich op het faciliteren van ontmoeting en het stimuleren van Eindhovenaren om mee te doen.
Twee categorieën:
De regeling Versterken Sociale Basis voor Vrijwilligers bestaat uit twee categorieën:
- Categorie A is bedoeld voor jaarlijks terugkerende activiteiten. Aanvragen vóór 1 oktober voor het eerstvolgende kalenderjaar.
- Categorie B is bedoeld voor wijk overstijgende eenmalige activiteiten die het gehele jaar door kunnen worden aangevraagd.
Hoe vraag ik subsidie aan?
Je vraagt de subsidie aan in het online subsidieportaal, via de rode knop rechtsboven.
Als particulier log je in met je eigen DigiD. Vraag je namens een organisatie een subsidie aan? Dan log je in met eHerkenning, betrouwbaarheidsniveau 3. Zorg ook dat de juiste personen zijn gemachtigd om een subsidie aan te vragen. Nog geen eHerkenning? Volg het stappenplan op eherkenning.nl om dit te realiseren (uitlegvideo en leveranciers voor eHerkenning vind je daar ook).
Voor de aanvraag moet je onderstaand onderbouwingsformulier ingevuld uploaden voor de inhoudelijke en financiële onderbouwing.
Tot wanneer kan ik de subsidie aanvragen?
Subsidie aanvragen bij categorie A: vóór 1 oktober
Subsidie aanvragen bij categorie B: minstens zes weken vóór aanvang van de activiteit.
Subsidie voor meerdere jaren
Bij categorie A (jaarlijks terugkerende activiteiten) kun je als er een duidelijke aanleiding of noodzaak voor subsidie is voor meerdere jaren aanvragen. Je krijgt dan wel gewoon voor ieder jaar een beschikking. Ook de jaarlijkse cyclus van de verantwoording en de uiteindelijke vaststelling van de subsidie blijft van kracht. Alleen de jaarlijkse aanvraag vóór 1 oktober vervalt dan.
Het onderbouwingsformulier biedt de mogelijkheid om eenjarig of meerjarig aan te vragen.
Bij categorie B (wijk overstijgende eenmalige activiteiten) kun je niet meerjarig aanvragen.
Beoordeling
We beoordelen eerst of de aanvragen voldoen aan de vereisten.
Houd er rekening mee dat we om extra informatie kunnen vragen als jouw subsidieaanvraag onvolledig of onduidelijk is. We vragen je binnen enkele werkdagen onze vragen te beantwoorden.
Categorie A
Als het totaal van de aanvragen voor categorie A, die voor subsidie in aanmerking komen, groter zijn dan het subsidieplafond, dan vindt een ranking plaats op basis van punten.
Criteria | Puntentelling |
De mate waarin de activiteiten bijdragen aan de doelstellingen van de subsidieregeling. | Onvoldoende – 0 punten Voldoende – 5 punten Goed - 10 punten |
De mate waarin het aanbod inclusief is. | Onvoldoende – 0 punten Voldoende – 5 punten Goed - 10 punten |
De mate waarin is aangetoond dat het aanbod een meerwaarde heeft in de stad. | Onvoldoende – 0 punten Voldoende – 5 punten Goed - 10 punten |
De mate waarin er wordt samengewerkt. | Onvoldoende – 0 punten Voldoende – 5 punten Goed - 10 punten |
Het formele besluit over jouw aanvraag wordt vastgelegd in een beschikking, die je voor het eind van het jaar ontvangt.
Categorie B
Binnen categorie B zijn er twee mogelijkheden om je aanvraag te laten beoordelen:
- Door een ambtenaar.
- Door een panel, bestaande uit inwoners en medewerkers van de gemeente. Aan dit panel geef je een toelichting op je aanvraag.
Je ontvangt het formele besluit over je aanvraag, vastgelegd in een beschikking, binnen 4 weken nadat de volledige aanvraag is ontvangen.
Moet ik mijn subsidie verantwoorden?
Of en hoe je je subsidie moet verantwoorden, staat omschreven in de verleningsbeschikking die je hebt ontvangen als je aanvraag (deels) is toegekend. Voor je verantwoording moet je onderstaand verantwoordingsformulier ingevuld uploaden voor de inhoudelijke en/of financiële onderbouwing.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit.
Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening.
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.