Waar is het Deltaplan Jeugd voor bedoeld?
De doelen van het Deltaplan Jeugd zijn onder andere:
- Meer netwerkondersteuning voor ouders en jeugdigen in hun eigen omgeving in plaats van gefragmenteerde zorg buitenshuis.
- Tijdig, passende zorg voor jeugdigen en effectieve ondersteuning ook tijdens het wachten op de juiste zorg.
Waar is de subsidieregeling voor bedoeld?
De subsidieregeling heeft als doel om initiatieven te stimuleren die inspelen op bovenstaande doelen. Initiatieven die hulp- en ondersteuningsaanbod organiseren dat op dit moment ontbreekt. Of initiatieven die samenwerking faciliteren tussen verschillende maatschappelijke partners.
Wie kan subsidie aanvragen en waarvoor?
De subsidieregeling is bedoeld voor maatschappelijke partners in Eindhoven. De organisatie kan al een subsidie-en/of inkooprelatie hebben met de gemeente. Maar ook organisaties zonder deze relatie kunnen een aanvraag indienen. De subsidie kan aangevraagd worden voor innovatieve activiteiten die een bijdrage leveren aan het Deltaplan Jeugd. En die zich bovendien specifiek richten op:
- 1. De ontwikkellijn extra inzet transformatie daar waar sprake is van een lacune of ontbrekende of ontoereikende hulp en ondersteuning of samenwerking op de volgende thema’s:
- A. Verbinding en samenwerking tussen maatschappelijke partners vanuit de sociale basis en specialistische jeugdhulp ten behoeve van kennisontwikkeling, netwerkvorming tussen professionals of ontwikkelen van nieuw collectief aanbod in het preventieve veld.
- B. Hulp en ondersteuning van jongvolwassenen (na jeugdhulp met verblijf) in de leeftijd van 17 en 23 jaar richting zelfstandigheid op de leefgebieden wonen, dagbesteding, inkomen, hulp en ondersteuning.
- 2. De ontwikkellijn wachttijden daar waar sprake is van een lacune of ontbrekende hulp en ondersteuning op het volgende thema:
- Verbetering van leefstijl en het versterken van het gewone leven tijdens het wachten op specialistische jeugdhulp.
- Verbetering van leefstijl en het versterken van het gewone leven tijdens het wachten op specialistische jeugdhulp.
Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor de volgende kosten:
- Huisvestingskosten
- Organisatiekosten
- Initiële aanloopkosten
- Activiteiten kosten
- Personele kosten
- Deskundigheidsbevordering
Wanneer vraag ik subsidie aan?
Deze subsidie kan aangevraagd worden t/m december 2025. Voor deze regeling geldt een budgetplafond. Wanneer dat bereikt is, kun je dat op deze plek lezen. Een aanvraag indienen is daarna niet meer mogelijk.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag?
Binnen 8 weken na ontvangst van je aanvraag hoor je of de subsidie wordt toegewezen of niet.
Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen?
Informatie over de voorwaarden van deze subsidie en het subsidieplafond vind je op officielebekendmakingen.nl:
- Subsidieregeling Gemeenteblad 2023, 342956
- Subsidieplafonds: Gemeenteblad 2024, 162405
Hoe vraag ik subsidie aan?
Dit doe je in het online subsidieportaal, de rode knop rechtsboven. Je hebt DigiD of eHerkenning nodig om de aanvraag in te dienen.
Voeg bij de aanvraag een begroting toe van de activiteiten waarvoor je de subsidie aanvraagt. Gebruik hiervoor onderstaand document:
Is dit bestand voor jou niet leesbaar en/of toegankelijk? Meld het bij het subsidiebureau.
Hulp bij het invullen
Neem contact op met jouw contactpersoon van het subsidiebureau van de gemeente. Heb je nog geen contactpersoon? Bel 14 040.
Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
Zorg dat je voordat de aanvraag doet, de volgende zaken bij de hand hebt:
- Inloggegevens DigiD of eHerkenning
Om het aanvraagformulier in te vullen:
- het beschikbare vermogen
Eigen vermogen
Volgens de Algemene subsidieverordening (ASV) van de gemeente Eindhoven, kan de hoogte van het eigen vermogen van invloed zijn op de berekening van het subsidiebedrag (artikel 8 lid 2 letter a ASV). Dit artikel stelt dat het college subsidie kan weigeren wanneer de aanvrager ook zonder subsidie over de benodigde middelen kan beschikken om de kosten van activiteiten te dekken. Tegelijk biedt de Algemene subsidieverordening in artikel 18 lid 2 ASV de mogelijkheid om bestemmingsreserves en voorzieningen te vormen, voor zover dit bij de subsidieaanvraag wordt aangegeven en planmatig wordt onderbouwd.
Reserves
Reserves zijn onderdeel van het eigen vermogen van je organisatie. Reserves zijn opgebouwd uit (financiële) resultaten uit het verleden, die na afloop van het boekjaar worden verrekend met je eigen vermogen. De algemene reserve kan worden beschouwd als continuïteitsreserve of weerstandsvermogen. Het gaat om middelen die niet bij voorbaat opzij zijn gezet voor een specifiek doel. Bij een bestemmingsreserve heeft het bestuur bepaald waaraan het geld, dat na afloop van het boekjaar resteert, zal worden besteed. Het gaat dus niet om middelen die al op voorhand volgens de begroting ten laste van de exploitatie komen. Een bestemmingsreserve is vrij besteedbaar vermogen.
In verband hiermee vragen wij jou bij het indienen van de aanvraag de recente jaarrekening van jouw organisatie bij te voegen.
Wanneer krijg ik reactie op mijn aanvraag?
De behandeling van een aanvraag duurt 8 weken, deze termijn kan verlengd worden met 4 weken.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit.
Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening.
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.