De BENs ondersteunen de jeugdhulpregio’s en de regionale expertteams om samen met jeugdigen, ouders, hulpverleners en gemeenten een passende oplossing te vinden die helpt en ook op lange termijn uitvoerbaar is. Gemeente Eindhoven is coördinerend gemeente voor BEN Brabant-Zeeland.
Gebleken is dat er behoefte is aan plekken voor jongeren met complexe en meervoudige problematiek die niet thuis kunnen wonen, maar voor wie een leefgroep ook niet passend is vanwege het sociale appèl en prikkels. Voor deze doelgroep is het concept ‘microwoning’ waarschijnlijk een oplossing: een kleine zelfstandige woning voor één jongere, op het terrein van een jeugdzorgaanbieder.
Wie kan subsidie aanvragen en waarvoor?
Voor de subsidie Microwoning komen alleen in aanmerking rechtspersonen, die gedurende het tijdvak van deze subsidieregeling een overeenkomst hebben met en/of gesubsidieerd worden door één of meerdere gemeenten uit de jeugdhulpregio’s van de provincies Brabant en Zeeland voor het leveren van een individuele voorziening op grond van de Jeugdwet.
Je kunt subsidie aanvragen voor het realiseren van microwoningen voor individuele jeugdigen waarvoor het jeugdhulplandschap geen oplossing biedt omdat hun hulpvraag complex is en weinig voorkomt. De oplossing moet bijdragen aan de doelstellingen van het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant/Zeeland. Welke dit zijn, lees je op de website van BEN.
Alleen de kosten zoals opgenomen in de regeling (artikel 9) kunnen in aanmerking komen voor subsidie.
Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen?
In de subsidieregeling staat vermeld aan welke voorwaarden (artikel 5) jouw aanvraag moet voldoen en welke gegevens (artikel 6) je daarbij verstrekt. Zo vragen we je aan te geven waarvoor je subsidie aanvraagt, waarom deze nodig is en wat de doelen en resultaten zijn die je nastreeft.
Je activiteit moet vernieuwend zijn, beschikbaar zijn voor andere jeugdhulpregio’s van de provincies Noord-Brabant en Zeeland (bovenregionaal) en bijdragen aan een vertrouwde (leef)omgeving voor de jeugdige. Ook moet voldaan worden aan relevante Nederlandse wet- en regelgeving. De activiteiten waarvoor je subsidie aanvraagt, moeten in 2024 zijn uitgevoerd.
Hoe en wanneer kan ik subsidie aanvragen?
Je dient je aanvraag tenminste 8 weken vóór aanvang van de activiteiten in. Hiervoor heb je eHerkenning niveau 3 nodig.
Aanvragen was mogelijk tot 1 april.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag?
Je hoort binnen 8 weken na ontvangst van jouw aanvraag of je de subsidie krijgt of niet.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit.
Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening.
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.
Ik heb nog vragen, kan ik contact opnemen?
Met vragen kun je terecht bij Heinz Faber, contractmanager subsidies BEN via h.faber@eindhoven.nl of 06-10980864.