Zoals metaal- en houtbewerkingsbedrijven, elektrotechnische industrie, kunststofverwerkende bedrijven, drukkerijen, handel in auto's, reparatie- en servicebedrijven, transportbedrijven, benzinestations, groothandel in diverse gassen, productie van diervoeding, beton en asfalt, vleesverwerking en metaal- en elektronica recycling.
Ondanks de vele goede functies die industrie- en bedrijventerreinen hebben, zijn ze ook in de aandacht vanwege hun overlastgevende en mogelijke vervuilende karakter. Industrie- en bedrijventerreinen de Hurk ligt dicht bij 2 woonwijken: ’t Ven en Lievendaal. Bewoners van die buurten hebben hun bezorgdheid geuit over de gezondheids- en milieubelasting door de bedrijfsactiviteiten. Dat heeft te maken met schadelijke, niet zichtbare of waarneembare stoffen. Maar ook geuroverlast.
Onderzoek en acties
Ondanks de vele goede functies die industrie- en bedrijventerreinen hebben, zijn ze ook in de aandacht vanwege hun mogelijke vervuilende en overlast gevende karakter. Industrie- en bedrijventerreinen de Hurk ligt dicht bij twee woonwijken: ’t Ven en Lievendaal. Bewoners van die buurten hebben hun bezorgdheid geuit over de gezondheids- en milieubelasting door de bedrijfsactiviteiten. Dat heeft te maken met schadelijke, niet zichtbare of waarneembare stoffen. Maar ook geuroverlast.
De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om doorlopend onderzoek te doen naar de milieu- en gezondheidsbelasting op de omgeving. Onderdeel van dit onderzoek is het doen van emissiemetingen van de grootst belastende bedrijven en het bepalen van de milieu- en gezondheidsimpact daarvan op de woonomgeving.
Ook benutten we de mogelijkheden om best bestaande technieken toe te passen bij bedrijven om emissies te beperken.
Aanvullende documenten
- Collegebrief: Voornemen Omgevingsdienst Zuidoost Brabant Last onder dwangsom ABZ Diervoeding (20 december 2024)
- Raadsinformatiebrief: Veranderingsvergunning asfaltcentrale Eindhoven (november 2024)
- Rapport: Luchtemissie Omgevingsdienst (september 2024)
- Raadsvragen: Stand van zake ACE (september 2024)
- Collegebrief: Stand van zaken aanvraag vergunning Asfaltcentrale Eindhoven (juli 2024)
- Raadsinformatiebrief: Toepassing bestuursrechtelijke maatregel overschrijding emissienorm (april 2024)
- Raadsinformatiebrief: Stand van zaken Asfaltcentrale Eindhoven (december 2023)
- Raadsinformatiebrief: Actualisatie rapportage De Hurk (januari 2022)
- Resultaten milieu- en gezondheidsonderzoek: Actualisatie onderzoek De Hurk, Milieu en Gezondheid (december 2021)
Toezicht en handhaving
Gemeente Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant zijn bevoegd gezag voor uitvoering van de milieuwetgeving (vergunningen, toezicht, handhaving) voor de bedrijven op De Hurk. De uitvoering daarvan is grotendeels belegd bij de Omgevingsdienst Brabant Zuidoost (en gemeente Eindhoven). Bij de vergunningverlening worden de Best Bestaande Technieken (om emissies te beperken) in acht genomen. Met de instrumenten toezicht en handhaving wordt ervoor gezorgd dat de bedrijven zich aan de toegestane wettelijke emissienormen houden.
De ontwikkeling van de milieubelasting en -beleving van de gezamenlijke bedrijven op de woonomgeving wordt jaarlijks gemonitord:
Geluidsbelasting:
- De totale geluidsbelasting van de bedrijven op de woonomgeving is begrensd met een vastgestelde geluidscontour. Dat gebeurt met vastgestelde rekenmodellen.
- Over de ontwikkeling van de geluidsbelasting wordt periodiek gerapporteerd aan de raad en de EU.
Lucht:
- De luchtkwaliteit wordt met wettelijke rekenmodellen en het Innovatieve Meetnet Luchtkwaliteit. Bekijk voor meer informatie de website van de Omgevingsdienst Zuidoost- Brabant en de fijnstof-monitoring van het Regionaal Meetnet Zuidoost-Brabant.
Beleving:
- De ontwikkeling van de hinderbeleving van de milieubelasting van het bedrijventerrein wordt jaarlijks via de inwonersenquête gevolgd. Bekijk voor meer informatie de website Eindhoven in Cijfers (Leefomgeving (data en/of factsheets)).
Dashboard meldingen
Milieumeldingen worden door de verschillende uitvoerende diensten (gemeente, Omgevingsdienst, provincie, Waterschap) vastgelegd en verwerkt. Die gegevens verzamelen wij in dit dashboard. In het Dashboard worden ook de meldingen verwerkt over bedrijven op De Hurk die vallen onder de provincie en niet de gemeente Eindhoven.
In het dasboard is te zien hoeveel meldingen in welke periode zijn ontvangen. Ook zie je over welke bedrijven en problematiek het gaat. Met het dashboard is dan ook direct zichtbaar waar, wanneer, welke overlast is ervaren en welk bedrijf deze overlast vermoedelijk veroorzaakt. Door ons, de Omgevingsdienst en de Provincie worden deze meldingen gebruikt bij toezicht- en handhavingsactiviteiten en in kader van de vergunningverlening.
Uit het dashboard is duidelijk naar voren gekomen dat meldingen in de afgelopen jaar sterk zijn toegenomen. Het merendeel van de meldingen wordt gemeld vanuit wijk ‘t Ven, ten noorden van De Hurk - Het merendeel van de meldingen gaat over geur en geluid - Het merendeel van de meldingen wordt veroorzaakt door de ACE (geur, geluid), Mirec (geluid, verontreiniging), HKS (geluid), Sonac (geluid) en ABZ Diervoeding (geur).
Wij monitoren scherp op de meldingen en ontwikkelingen. Zo houden we in de gaten of er veranderingen zijn in bedrijfsactiviteiten of maatschappelijke ontwikkelingen. Voor ons geldt dat als er iets verandert in de mate van bezorgdheid, vertrouwen, toekomstverwachtingen, meldprocedure, enzovoorts, er vaak meer aan de hand is. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat de recentelijk toegenomen aandacht en zorgen over benzeen rond asfaltcentrales en industriële emissies zoals die van Tata Steel ook hier een mogelijke rol spelen in de bewustwording en het aantal klachten. Ook het mogelijk vaker thuiswerken, kan wellicht een rol hebben gespeeld bij de toegenomen meldingen en hindercijfers.
Waar kan ik overlast melden?
Je kunt ons als inwoner helpen om jouw leefomgeving veilig en schoon te houden. Ervaar je overlast van een bedrijf? Of zie je dat er iets mis is op milieugebied? Doe dan een melding bij de MilieuKlachtenCentrale (MKC). Milieuklachten gaan bijvoorbeeld over geluid, geur, bodem- of luchtverontreiniging. De ODZOB controleert dan of het bedrijf zich aan de milieuregels houdt. Als het nodig is, komt er een medewerker ter plaatse en wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.
Is het een spoedeisende klacht? Dit kun je melden via het telefoonnummer van de MKC: (073) 681 28 21. Dit telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Is het geen spoedeisende klacht? Dan kun je deze ook melden via de website van de MilieuKlachtenCentrale.
Wat gebeurt er met je melding?
Meldingen worden doorgezet naar de medewerkers van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). De medewerkers van de ODZOB wisselen iedere week van dienst. Zo is een medewerker een week lang verantwoordelijk voor alles wat er binnen komt aan klachten en meldingen, zowel tijdens als buiten kantoortijden. En is er dus altijd iemand inzetbaar om actie te ondernemen.
Zijn er klachten over geur, dan word je als je dat wenst teruggebeld. Bij opvallende pieken gaat de medewerker van ODZOB ter plaatsen. Diverse recente klachtbehandelingen bij ACE hebben bijgedragen aan het vinden van een mogelijke oorzaak en daarmee ook eventuele oplossingsrichting voor de geuroverlast. ACE is ermee aan de slag.
Toekomstperspectief De Hurk
Bedrijventerrein de Hurk is een belangrijke plek voor onze werkgelegenheid en moet dat ook blijven. We zien echter ook dat er verbeteringen mogelijk zijn. We gaan daarom samen met bedrijven en bewoners van en rondom de Hurk een perspectief richting 2030 formuleren inclusief belangrijke mijlpalen. Hierbij spelen ondernemersklimaat, duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en overlast een belangrijke rol.
Dit gezamenlijke perspectief moet de aantrekkelijkheid en de balans tussen werken op het terrein en wonen in de omgeving verbeteren. Met de 5 meest overlastgevende bedrijven (Asfalt Centrale Eindhoven, ABZ Diervoeding, Mirec, Sonac en HKS) gaan we in gesprek en maken we afspraken over hun rol en verantwoordelijkheid in relatie tot omwonenden om tot een optimale situatie te komen. We controleren en handhaven hierop.