Waarom krijgt dit gebied een nieuwe inrichting?
De parkeerplaats Antoon Coolenlaan, Genneperweg en de verbindingsweg hiertussen zijn toe aan groot onderhoud. Dit wordt aangevuld met opgaves uit het inrichtingsplan Genneper Parken. Dit leidt tot een flinke upgrade voor de Genneper Parken met meer groen om zo de biodiversiteit te bevorderen.
Hoe gaat dit gebied eruit zien?
Vergroenen
De herinrichting zorgt voor een groene impuls in het hart van de Genneper Parken. Het projectgebied krijgt 6100 m2 meer groen. Hiermee verdwijnt 16,5% van de verharding. Dit maakt de omgeving aantrekkelijker en door de beplantingskeuze draagt het groen bij aan de biodiversiteit. De toevoeging van bloemrijk grasland in het gebied biedt volop kansen voor vlinders en bijen. Een insectenhotel dient hierbij als extra steuntje in de rug. Heesters, zoals de hazelaar, de meidoorn, de aalbes en de Gelderse roos zijn een voedselbron en tevens schuilgelegenheid voor vogels.
In het gebied worden 58 bomen aangeplant. Dit betreft een breed assortiment aan inheemse boomsoorten - zoals: de kers, de zomerlinde, de iep, de zomereik, de esdoorn en de es - die de biodiversiteit ondersteunen. De toevoeging van 6100 m2 groen draagt zo bij aan een robuuster ecosysteem in de Genneper Parken, waarvan veel flora en fauna profiteert.
Parkeerterrein Antoon Coolenlaan
Het terrein krijgt 630 parkeerplekken (waren er 638). Deze zijn voor bezoekers aan de Genneper Parken, het IJssportcentrum en De Tongelreep. Het huidige rommelige beeld van het terrein wordt vervangen door een heldere structuur. De bestaande bomenrij blijft en wordt aangevuld.
De rijbaan op het terrein krijgt asfalt. De parkeervakken worden uitgevoerd in grasbeton. Dat zijn betonnen tegels met gaten waarin gras groeit. Onder het grasbeton komt een dikke laag bomengranulaat. Dit zorgt voor goede groeiomstandigheden voor bestaande en aan te planten bomen. Ook dient het boomgranulaat als een soort filter tegen lichte verontreinigingen, omdat het gebied in een waterwingebied van Brabant Water ligt.
De twee inritten voor autoverkeer vanaf de Antoon Coolenlaan blijven behouden. De oostelijke inrit krijgt een oversteekplaats voor fietsers en een middenberm voor voetgangers. Deze oostelijke inrit kan hierdoor niet meer gebruikt worden door bussen.
Genneperweg
De Genneperweg krijgt van de Antoon Coolenlaan tot de Wim van Tuijllaan een 30 km/uur inrichting, met een landelijke uitstraling en fietsers op de rijbaan. Van het huidige vrijliggende fietspad maken we trottoir. De lichtmasten vervangen we door een karakteristiek armatuur en een houten mast die aansluit bij de verlichting in de Genneper Parken. Het voorterrein van boerderij Het Buitenhuys Gennep wordt ingericht naar voorbeeld van het Brabantse boerenerf.
Verbindingsweg
De auto maakt plaats voor voetgangers op de verbindingsweg tussen Genneperweg en parkeerterrein. Deze doorsteek wordt een autovrije wandelroute, met een sprintbaantje dat uitnodigt om te bewegen. Veel bestrating wordt verwijderd en vervangen door groen.
Voorterrein IJssportcentrum
We werken aan het verfraaien en vernieuwen van een deel van het voorterrein. De entree van het IJssportcentrum krijgt een groene opknapbeurt, wordt landschappelijk ingepast en biedt een beter zicht op de topsportaccommodatie. We houden het voorterrein geschikt voor bevoorrading. Verder komt de bestaande gehandicaptenparkeerplaats aan de verbindingsweg te vervallen; deze wordt verplaatst naar de Genneperweg. Aan de westkant maken we een nieuw ingang naar het voorterrein. Deze is bedoeld voor de mindervalide parkeerder en ook is het een ingang naar het fietsparkeren. In de nieuwe situatie is het fietsparkeren dus op twee manieren te bereiken, via de oude route en via de nieuwe westelijke ingang.
Waterberging bosperceel
Het bosperceel tussen de Antoon Coolenlaan en het IJssportcentrum krijgt een waterberging, zodat het rioolsysteem niet overbelast raakt. Dit voorkomt wateroverlast op het parkeerterrein, maar ook op andere plekken in Eindhoven. Het schone regenwater dat op het parkeerterrein valt, zakt hier de bodem in en vult zo het grondwater aan. Een ander deel stroomt naar de Tongelreep. Ook kan een deel vanuit de waterberging via een buis onder de Antoon Coolenlaan stromen naar het slotenstelsel in het noordelijk deel van de Genneper Parken, om ook daar verdroging tegen te gaan.
Oversteekplaatsen
De Antoon Coolenlaan doorkruist de Genneper Parken. Met twee oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers zorgen we voor een betere en veiligere verbinding. De eerste oversteekplaats komt op de Genneperweg. De tweede komt ter hoogte van de oostelijke inrit (aan de zijde van de Tongelreep) van parkeerterrein Antoon Coolenlaan.
Wat is de planning?
Start uitvoering | April 2024 |
Uitvoering gereed | Begin 2025 |
Waar vind ik meer informatie?
Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Tom Langendijk, projectleider openbare ruimte via t.langendijk@eindhoven.nl.