Meer informatie over het gebied vind je op de pagina Lichtbos Eindhoven.
Hoe heeft de jury de nieuwe naam gekozen?
Op 30 september 2024 is de naam bekend gemaakt van het stadsbos, het groene gebied tussen de Boschdijk, het Beatrixkanaal, de Anthony Fokkerweg en de Elburglaan. Deze naam is unaniem gekozen uit 389 inzendingen door de jury, die bestond uit:
- Eline Hintzen, achterkleindochter van Frits Philips
- Peter Kentie, marketeer
- Rik Thijs, wethouder klimaat, energie, grond en vergroening
Motivatie van de jury: “Deze naam heeft een sterk verhaal en reflecteert de geschiedenis en identiteit van Eindhoven. Het zegt iets over de uitstraling van het gebied. Het heeft een bijzondere tegenstelling is zich, die nieuwsgierig maakt.”
Winnaars
In totaal hebben zeven personen deze naam ingediend, allemaal met een eigen motivatie. De winnaars zien hun bedachte naam voortaan bij de entrees van het gebied en in andere verwijzingen. Daarnaast winnen zij een privérondleiding door Landgoed De Wielewaal.
Motivaties bij de naam van de winnaars
- Het is een grote ode aan Philips, die natuurlijk bij de stad Eindhoven hoort. Licht is Lucht, Licht is Natuur, Licht is Ruimte, Licht is Energie, Licht is Liefde, Licht is overal, voor iedereen!
- Als ik aan licht denk, denk ik aan vrede. Als ik één plek in Eindhoven zou moeten noemen waar ik mij het meest tot rust voel, dan is het het stadsbos. Hoewel elk deel van het bos anders is, brengen ze allemaal een gevoel van vreugde en vrede met zich mee. Licht is ook waar de grondleggers van het gebied, Anton en Frits Philips, zich bij Philips in specialiseerden. Tenslotte is er geen plek in Eindhoven waar het zonlicht tijdens het ondergaan door de bomen naar binnen gluurt zoals in het stadsbos.
- Omdat Philips met licht groot is geworden over de hele wereld en zo het bos altijd verbonden blijft met de familie Philips wat voor Eindhoven van ongekend belang is geweest en altijd zal blijven!
- Verlichting, rust, ontspanning in het dagelijkse (vaak drukke) leven plus verlichten/beschermen van bepaalde stukken van de natuur/het bos plus verwijzing naar behoud van Philips erfgoed (Philips lichtstad) komen hierin samen. Tevens is licht een belangrijke bron voor de natuur én het lampje (icoon) verwijst naar (natuur)educatie.
- De lichtstad heeft een lichtbos nodig.
- Eindhoven is de stad van het licht en verlichting. Het lichtbos verbindt ons allemaal door de diversiteit aan vele soorten lichten in de stad. In deze tijden hebben wij juist het licht hard nodig mentaal en fysiek en gezondheid (vitamine D)!
- Het past bij lichtstad. Makkelijk te onthouden en simpel, kort, krachtig.
Over de prijsvraag
We zochten een duidelijke, herkenbare naam die de eenheid van de gebieden benadrukt en tegelijkertijd de variatie, schoonheid en/of de (cultuur)geschiedenis laat zien. Iedereen mocht een naam indienen. Na sluitingsdatum heeft het projectteam van de gemeente alle inzendingen getoetst aan de spelregels en een lijst gemaakt van ongeveer 30 namen. Daarbij werd ook gelet op de motivering. De jury heeft hier de winnende naam uit gekozen.
Waarvoor is de naam bedoeld?
Het stadsbos is een verzameling van landgoederen, parken en buitenplaatsen. Bijvoorbeeld: De Wielewaal, De Mispelhoef en De Grote Beek, het Philips de Jonghpark, Philips van Lenneppark en Welschap. Deze deelgebieden hebben allemaal een eigen ‘gezicht’ en functie, maar vormen samen het grote, groene stadsbos. We zochten een naam die de eenheid van de gebieden benadrukt en tegelijkertijd de variatie, schoonheid en/of de (cultuur)geschiedenis laat zien.
Waaraan moest de naam voldoen (spelregels)?
- Is duidelijk en herkenbaar, te begrijpen en te gebruiken voor een breed publiek.
- Heeft een verhaal en dit verhaal is uit te leggen.
Wat hebben de winnaars gewonnen?
De winnaars zien hun bedachte naam bij de entrees van het gebied en in andere verwijzingen naar het stadsbos. Ook krijgen de winnaars een privérondleiding op Landgoed De Wielewaal.