77 nieuwe gemeentelijke monumenten uit wederopbouwperiode

Op 4 juni heeft het college besloten om 77 gebouwen en objecten uit de wederopbouwperiode (1940-1965) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zo wordt, in lijn met het gemeentelijke erfgoedbeleid, meer wederopbouwerfgoed beschermd. Daarnaast worden 11 gebouwen en objecten aangewezen als cultuurhistorisch waardevol object. Bij deze lichtere vorm van bescherming is de inzet behoud van de gebouwen en geldt geen vergunningsplicht bij wijzigingen.

Ook is het college van plan het DAF-hoofdkantoor aan de Geldropseweg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Naar verwachting wordt hier begin 2025 een definitief besluit over genomen.

Unieke wederopbouwarchitectuur

Begin 2024 werden al 52 gemeentelijke monumenten uit de wederopbouwperiode aangewezen. Dit waren flats, rijtjeshuizen en villa’s. Naast deze woningen werden na de Tweede Wereldoorlog ook veel nieuwe bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen en bestuurlijke gebouwen gerealiseerd. Vele gevels uit die tijd zijn voorzien van prachtige kunstwerken.

Wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed): "Eindhoven is rijk aan wederopbouwarchitectuur. Deze bouwperiode is van grote waarde. Met dit besluit beschermen wij nu weer een nieuwe groep gebouwen en objecten voor de toekomst.”

Met de nieuw aangewezen monumenten neemt het aantal gemeentelijke monumenten toe tot 555.

Erfgoedbeleid

Eindhoven maakt een enorme groei door en ook de komende jaren wordt het aantal woningen fors uitgebreid. Dit is noodzakelijk, maar het is ook belangrijk om de waarde van erfgoed te verankeren. Dit gebeurt in het gemeentelijk erfgoedbeleid, waarin ‘het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de stad, om daarmee de identiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te versterken’ centraal staat. De identiteit versterken betekent niet dat er niets meer mag. Maar wel ‘behoud door ontwikkeling’. Zo hebben vele fraaie historische gebouwen in de stad de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke opgave, ook voor monumenten. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit begeleidt deze plannen.

Een overzicht van alle gemeentelijke en rijksmonumenten is te vinden op de Monumentenkaart van Eindhoven.

Stel je vraag