Waarvoor vraag ik precies vrijstelling aan?
Als je een kennisgeving incidentele festiviteit doet, dan vraag je vrijstelling aan voor het overtreden van de geluidsnormen uit het omgevingsplan Eindhoven. Zit er een verzegelde geluidsbegrenzer op je geluidsapparatuur? Dan mag je aanvullende geluidsapparatuur plaatsen. Je kunt ook een milieu-inspecteur vragen de verzegeling van de begrenzer te verwijderen. Neem hiervoor contact op met een milieu-inspecteur (zie ‘Ik heb nog vragen. Bij wie moet ik zijn?’).
Hoeveel vrijstellingen mag ik per jaar aanvragen?
Voor een horeca-, recreatie- of sportbedrijf kun je maximaal 5 keer per jaar een vrijstelling aanvragen. Op Strijp-S kan dat 10 keer. Alle andere Eindhovense bedrijven of instellingen krijgen maximaal 2 keer in een kalenderjaar vrijstelling.
Horeca- en recreatiebedrijven aan het Begijnenhof, Catharinaplein (gevestigd in het Catharinahuis), de Molenstraat, het Stratumseind, de Stratumsedijk (het gedeelte tussen het Stratumseind en de Bilderdijklaan) en de Oude Stadsgracht krijgen geen vrijstelling.
Waar moet ik rekening mee houden bij een incidentele festiviteit?
Tijdens een incidentele festiviteit vragen wij altijd om direct omwonenden tijdig te informeren over de festiviteit, zodat zij weten dat er geluidhinder kan zijn. Ook al heb je vrijstelling van de geluidnorm, probeer altijd de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken. Doe dit bijvoorbeeld door het zoveel mogelijk gesloten houden van ramen en deuren of het wegdraaien van speakers van de woningen af.
Hoe lang mogen wij open zijn op de dag van de festiviteit?
De vrijstelling van de geluidsvoorschriften krijg je voor de uren binnen de reguliere openingstijden als genoemd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het is dus géén ontheffing sluitingsuur.
Een incidentele festiviteit wordt nooit gecombineerd worden met een ontheffing sluitingsuur/verlaatje.
Zijn er aanvullende voorwaarden?
Voor incidentele festiviteiten op het buitenterrein van een horecabedrijf (eigen terrein of vergund terras) zijn twee aanvullende regels van toepassing:
- de festiviteiten op het buitenterrein mogen tot uiterlijk 24:00 uur plaatsvinden;
- op de gevels van woningen mag het geluidniveau niet harder zijn dan 70 dB(A).
Een incidentele (en collectieve) festiviteit geldt alleen voor de vrijstelling van de geluidsnormen. Hou er rekening mee dat overige bepalingen, zoals de terrasregels, gewoon blijven gelden. Mogelijk heb je ook overige toestemmingen nodig voor bijvoorbeeld het gebruik van de grond, het schenken van alcohol, verruiming van de schenktijden of eventuele andere beperkingen die gelden, anders dan de geluidnormen.
Mag ik de festiviteit ook buiten mijn eigen terrein houden?
De vrijstelling gaat alleen over festiviteiten binnen je eigen gelegenheid of op je eigen terrein of vergund terras. Wil je een festiviteit daarbuiten organiseren? Kijk dan of je een evenementenvergunning moet aanvragen.
Zijn er ook dagen waarvoor ik geen vrijstelling hoef aan te vragen?
Op de volgende dagen en tijden geldt een collectieve vrijstelling. Je hoeft hiervoor geen kennisgeving te doen:
- carnavalsvrijdag tot en met carnavalsdinsdag;
- koningsnacht vanaf 17.00 uur tot en met Koningsdag 24.00 uur;
- 24 december vanaf 17.00 uur tot sluitingstijd (25 december);
- 26 december vanaf 17.00 uur tot sluitingstijd (27 december);
- oudejaarsdag vanaf 17.00 uur tot 12.00 uur op 1 januari.
Ik heb nog vragen. Bij wie moet ik zijn?
Bel ons op telefoonnummer 14 040 en vraag naar een milieu-inspecteur van de afdeling Milieu-, Bouw- en Woningtoezicht.