Waarom op proef samenwonen?
Je uitkering kan lager worden als je gaat samenwonen. Ook kan het lastig zijn om een nieuwe woning te vinden, als het samenwonen toch niet bij jullie blijkt te passen. Voor sommige mensen maakt dit het moeilijker om die stap te zetten.
Daarom kunnen mensen met een uitkering sinds 1 april 2025 op proef maximaal zes maanden gaan samenwonen zonder dat dit gevolgen heeft op hun uitkering. Zo heb je tijd om te wennen en te kijken of het samenwonen goed bij jullie past, zonder dat jij of jouw partner een lagere uitkering krijgen.
Wanneer kom ik in aanmerking voor op proef samenwonen?
- Je woont op dit moment niet samen met je partner
- Jij en/of je partner ontvangt een uitkering van de gemeente Eindhoven.
- Jullie hebben niet eerder samengewoond
- Je bent geen familie van elkaar. Dus geen (groot)ouder, (klein)kind, broer(s) of zus(sen) van elkaar.
- Je hebt een liefdesrelatie met de partner met wie je wil samenwonen, maar je bent niet getrouwd, of hebt geen geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.
- Je houdt allebei je huidige woning aan en blijft ingeschreven staan op het adres waar je woont. Je mag je woning niet onderverhuren tijdens het samenwonen op proef.
Wanneer kom ik niet in aanmerking voor op proef samenwonen?
Je komt niet in aanmerking:
- Als er een huurcontract was waarbij één van jullie onderhuurder was.
- Als jullie familie zijn (bijvoorbeeld ouder-kind of broers/zussen).
- Als je samen een gezamenlijke huishouding voert of wanneer hier in het verleden sprake van was.
- Als je al voorbereidingen hebt getroffen met je partner voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap of hier al sprake van was.
- Als je al een keer eerder in de afgelopen 5 jaar voorafgaand aan de aanvraag gebruik hebt gemaakt van Samenwonen op proef.
Hoe vraag ik op proef samenwonen aan?
- Je moet voor het samenwonen toestemming aan ons vragen. Je kunt dit doen door contact op te nemen met je contactpersoon uitkeringen. Weet je niet wie dit is? Bel ons op 14 040. Dan helpen we je verder.
- Je contactpersoon uitkeringen beoordeelt jouw aanvraag.
- Na het ontvangen van je aanvraag bespreken we samen jullie situatie om mogelijke problemen te voorkomen.
- Als je toestemming krijgt, mag je gaan samenwonen. De ingangsdatum én de einddatum staan in het besluit dat je krijgt.
- 4 weken voor de einddatum geef je aan je contactpersoon uitkeringen door of je daadwerkelijk samen gaat wonen of dat je toch niet gaat samenwonen. Als je gaat samenwonen wordt jouw uitkering na de einddatum aangepast aan de nieuwe situatie.
Waar moet ik aan denken als ik op proef samenwonen wil aanvragen?
- Woont jouw partner in een andere gemeente en ontvangt hij/zij ook een uitkering ontvangt van die gemeente? Dan moet je partner eerst schriftelijk toestemming krijgen van de andere gemeente.
- Jullie moeten beiden toestemming vragen aan je verhuurder of woningeigenaar.
- Als je begeleiding of ondersteuning krijgt van een instantie of ondersteuning dan vraag je daar ook toestemming voor het samenwonen op proef.
- Je brengt andere (uitkerings)instanties, zoals AOW (SVB), Toeslagenwet (UWV) vooraf op de hoogte van jouw aanvraag om op proef samen te wonen. Dit om eventuele financiële gevolgen te voorkomen.
- Samenwonen kan ook effect hebben op de alimentatie die je ontvangt. Denk eraan dat je in dat geval ook je ex-partner inlicht. Als het CAK jouw alimentatie int, licht dan ook het CAK in.
- Volg je een traject in het kader van de Participatiewet? Dan blijven deze verplichtingen gelden, ook als je in een andere gemeente gaat samenwonen.
- Jouw generalist bij WIJeindhoven of je contactpersoon uitkeringen kan met je meedenken over wat je allemaal over wat hier allemaal bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor levensonderhoud (zoals huur) en aanspraak op toeslagen, veranderen van verzekeringen, enzovoort. We kunnen je niet ondersteunen bij de fysieke verhuizing.
- Als je een woning huurt moet je ook toestemming vragen aan jouw huurbaas of woningeigenaar of je met je partner hier mag samenwonen gedurende het samenwonen op proef.
Hoe lang kan ik op proef samenwonen?
Jij en je partner kunnen maximaal 6 maanden gaan samenwonen met behoud van de eigen uitkering en eigen woning(en).
Wat gebeurt er met mijn uitkering in de proefperiode als ik ga samenwonen?
Samenwonen op proef heeft geen gevolgen voor de hoogte van je uitkering. Je uitkering verandert tijdens de proefperiode dus niet. Ga je na 6 maanden definitief samenwonen? Dan wordt je uitkering wel aangepast of beëindigd.
Als je partner ook een uitkering ontvangt van gemeente Eindhoven verandert er niet aan de hoogte van de uitkering. Als je partner in een andere gemeente woont, moet dit worden overlegd met de andere gemeente.
Wordt mijn uitkering na de proefperiode lager?
Ga je na 6 maanden definitief samenwonen? Dan wordt je uitkering wel aangepast naar de uitkering voor samenwonenden.
Ook kan de hoogte veranderen van onder andere:
- Je huurtoeslag
- je kindgebondenbudget
- Aanslag gemeentelijke belastingen
Als jij en/of je partner inkomsten hebben die hoog genoeg zijn om in eigen levensonderhoud te voorzien, wordt de uitkering beëindigd.
Ik woon al samen. Kan ik toch meedoen met de proef?
Nee, je kunt dan helaas niet meedoen met de proef.
Kan ik meedoen als ik nog thuis woon?
Ja, dat kan. Jouw partner moet dan wel een woning hebben waar jullie kunnen samenwonen.
Mijn partner woont in een andere gemeente. Kunnen we dan ook meedoen?
Ja, dat kan. Als je aanvraag om op proef samen te wonen wordt goedgekeurd, mag je tijdens de proefperiode ook in een andere gemeente wonen. Dit heeft tijdens de proefperiode geen gevolgen voor je uitkering.
Let op: Als je een traject volgt in het kader van de Participatiewet dan blijven deze (werk)verplichtingen gelden, ook als je in een andere gemeente gaat samenwonen.