Hoe is de gemeenteraad samengesteld?
De Eindhovense gemeenteraad bestaat uit 45 leden die in maart 2022 zijn gekozen voor een periode van 4 jaar. De raad telt op dit moment 13 fracties. GroenLinks, CDA, PvdA en D66 vormen samen de coalitie.
Partij | Zetels |
---|---|
GroenLinks | 9 |
CDA | 6 |
VVD | 5 |
PvdA | 5 |
D66 | 5 |
SP | 3 |
Volt | 3 |
OuderenAppèl - Hart voor Eindhoven | 2 |
Partij voor de Dieren | 2 |
Lijst Pim Fortuyn | 1 |
Forum voor Democratie | 1 |
50PLUS | 2 |
Fractie Chahim | 1 |
Een fractie (politieke partij) kan een of meerdere commissieleden hebben. Een commissielid is door de gemeenteraad benoemd als lid van de meningsvormende vergaderingen en ondersteunt zijn of haar fractie bij de inhoudelijke bespreking van onderwerpen. Een commissielid staat op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van die politieke partij.
Een overzicht van de raads- en commissieleden staat op het raadsinformatiesysteem.
De contactgegevens van de raads- en commissieleden kun je vinden onder het kopje 'Hoe kom ik in contact met de gemeenteraad?'.
Elk jaar wordt een overzicht gemaakt van de gemaakte kosten door alle fracties. Een overzicht van de afgelopen raadsperiode vind je hieronder:
-
Overzicht fractiekosten 2021.pdf (123.16 KB)
-
Overzicht fractiekosten 2022 (128.89 KB)
-
Overzicht fractiekosten 2023 (116.04 KB)
Wat doet de gemeenteraad?
De belangrijkste taak van de gemeenteraad is het vertegenwoordigen van de inwoners door de hoofdlijnen te bepalen van het gemeentelijk beleid. De raad houdt ook toezicht op het dagelijks werk van het college van burgemeester en wethouders. Dit gebeurt aan de hand van informatie die de raad van het college krijgt maar vooral ook op basis van signalen uit de stad. De Rekenkamercommissie ondersteunt de gemeenteraad in zijn controlerende taak.
Jaarverslag 2023
Bekijk de hoogtepunten uit 2023 in het jaaroverzicht van gemeenteraad en griffie.
Studio Stadhuis
Eens per maand zendt de Eindhovense lokale zender Studio040 het programma Studio Stadhuis uit. In 10 minuten neemt het programma je mee naar het Stadhuis waar de besluiten worden genomen. Het programma licht een onderwerp van de agenda eruit en bekijkt het vanuit elke kant. Je kunt alle afleveringen terugkijken op de website van Studio040.
Hoe kom ik in contact met de gemeenteraad?
Dat kan op een aantal manieren:
Contact via de griffie
De ondersteunende afdeling van de gemeenteraad - de griffie - is te bereiken via griffie@eindhoven.nl of via het telefoonnummer van de gemeente 14040. De griffie bestaat naast griffier Jorrit Jongbloed uit 7 raadsadviseurs, 2 communicatieadviseurs, een secretaris/onderzoeker van de Rekenkamer en 2 Griffiemedewerkers.
Direct contact met raads- en commissieleden
Je kunt ook zelf contact opnemen met de raads- en commissieleden. Je vindt een overzicht van alle raads- en commissieleden in het Raadsinformatiesysteem. Hieronder kun je de contactgegevens van de raads- en commissieleden downloaden.
-
Contactgegevens gemeenteraad 2022-2026 03.pdf (194.48 KB)
-
Contactgegevens commissieleden 2022-2026 (115.38 KB)
Word je Gast van de Raad?
Wil je weten wat het betekent om gemeenteraadslid te zijn? En hoe een vergadering van de raad verloopt? Meld je dan eens aan als gast van de gemeenteraad. Je wordt door 2 raadsleden ontvangen op het Stadhuis om 16.30 uur. Deze 2 raadsleden vertellen hoe het er in de gemeenteraad aan toe gaat en wat de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad en het college van B&W zijn. Natuurlijk kun je ook jouw vragen stellen. Als de agenda het toelaat, brengt de burgemeester ook nog een bezoekje. Hierna eet je een hapje mee met de raad en volg je vanaf 18.00 uur de raadsvergadering vanaf de publieke tribune.
De volgende data organiseren wij in 2024 een 'gast van de raad': 23 januari, 20 februari, 12 maart, 2 april, 7 mei, 11 juni, 10 september, 1 oktober en 26 november.
In 2025 is dat op 14 januari, 4 februari, 25 februari, 25 maart, 15 april, 10 juni, 9 september, 30 september en 25 november.
Wil je ook een keer gast van de raad zijn? Aanmelden kan bij de raadsgriffie, e-mail: gastvanderaad@eindhoven.nl.
Social media
De gemeenteraad is ook actief op sociale media:
Hoe vergadert de gemeenteraad?
De gemeenteraad werkt met een 3-wekelijkse vergadercyclus (met de dinsdag als vergaderdag). Uitzonderingen zijn de behandeling van de Kadernota en Begroting.
In de eerste en tweede week van de cyclus houdt de raad een raadsavond. Tijdens deze avond bereiden de raads- en commissieleden zich voor op diverse onderwerpen. Dit kan zijn door het volgen van een presentatie, op werkbezoek gaan of luisteren naar insprekers tijdens een inspraakmoment. Ook behandelen de raads- en commissieleden deze twee weken diverse raadsvoorstellen inhoudelijk in meningsvormende vergaderingen. Partijen stellen dan vragen aan de wethouder, wisselen standpunten uit en geven tot slot hun advies.
De derde week is de besluitvorming. Tijdens een raadsvergadering nemen raadsleden een besluit over een onderwerp dat in de eerste en/of tweede week inhoudelijk is besproken. Over de meeste onderwerpen wordt dan inhoudelijk niet veel meer gezegd; er wordt alleen nog gestemd. Alleen de onderwerpen waarover veel politieke discussie is, komen in de raadsvergadering nog uitgebreid aan de orde.
Bekijk de actuele en volledige agenda’s van de vergaderingen in het raadsinformatiesysteem. Het kan wel eens voorkomen dat de aanvangstijd of onderwerpen veranderen op een laatste moment. Via de kalender ga je naar de datum van de vergadering. Ook kun je hier de vergaderingen live of achteraf bekijken via de livestream.
Hoe kan ik mijn mening of idee geven?
Wil je de raad jouw mening geven voordat hij een besluit neemt over een bepaald onderwerp? Of heb je een plan, idee, wens, oproep, zorg over jouw buurt of omgeving? Laat het de raadsleden weten! Hieronder staan verschillende manieren en instrumenten. Kies de manier wat bij jouw onderwerp of doel past.
Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de griffie via griffie@eindhoven.nl of bel met 14040.
- Bel of mail met raadsleden
Alle raadsleden staan open voor contact. Dus heb je een idee of wil je iets aankaarten, bel of mail een raadslid. Je vindt de contactgegevens van alle raadsleden op deze pagina bij het kopje ‘Hoe kom ik in contact met de gemeenteraad?’
Heb je een bericht voor de gehele raad? Stuur dan een mail naar griffie@eindhoven.nl. De griffie plaatst je brief dan openbaar als ingekomen brief aan de raadsleden. Zij kunnen je bericht inzien en is het aan de raadsleden zelf om te reageren op je brief of mail. - Actief zijn en meedenken
Heb je een idee waarmee je Eindhoven mooier en socialer maakt? En wil je daar hulp bij in de vorm van begeleiding, een netwerk of financiering? Mail dan naar initiatief@eindhoven.nl. De gemeente Eindhoven helpt je graag verder. Meer informatie vind je op de pagina 'Actief zijn en meedenken'.
Je kunt ook meedenken bij bijvoorbeeld ontwikkelingen in de stad. Dat kan via participatietrajecten die de gemeente organiseert. Hierbij vraagt de gemeente jouw ideeën en mening. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Inwoners- en overheidsparticipatie'. - Inspreken op een onderwerp op de agenda
De gemeenteraad staat op het punt een besluit te nemen over een onderwerp. Maar wil je de raad eerst nog jouw mening geven voordat hij een besluit neemt? Dan kun je inspreken tijdens een meningsvormende bijeenkomst over een onderwerp dat op de agenda staat. Je krijgt bij aanvang van het agendapunt 5 minuten om de raadsleden te vertellen wat jij vindt.
Meer informatie over het inspreken en hoe je je kunt aanmelden, vind je op de pagina 'Inspreken bij meningsvormende vergaderingen van de gemeenteraad'. - Start of steun een petitie
Zijn er dingen die je graag in Eindhoven wilt zien? Of wil je graag iets in jouw buurt veranderen en denk je dat anderen er ook zo over denken? Dan kun je een petitie starten via het digitaal petitieloket. Andere inwoners kunnen hier aangeven het eens te zijn met je petitie door deze te ondertekenen. Ook kun je hier petities van andere Eindhovenaren ondersteunen. Je mag je petitie ook op papier inleveren.
Als je vindt dat je genoeg ondersteuningen hebt verzameld, kun je je petitie aanbieden aan de gemeenteraad of de wethouder. Uiteindelijk krijg je een reactie op je petitie van de gemeentelijke organisatie. Er zijn enkele spelregels waaraan je petitie moet voldoen. Deze staan te lezen op de website van het petitieloket. - Burgermotie
Met een burgermotie vraag je een uitspraak van de gemeenteraad over jouw onderwerp of verzoek. Als je burgermotie voldoet aan de voorwaarden (onder andere minimaal 250 handtekeningen), zet je hiermee je onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. In de meningsvormende vergadering bespreekt de raad je burgermotie en neemt vervolgens een besluit wat er verder met de motie gaat gebeuren.
Meer informatie, een stappenplan en een overzicht van alle voorwaarden voor een burgermotie vind je op de pagina Indienen burgermotie en burgerinitiatief.
Neem voordat je begint met het verzamelen van handtekeningen altijd contact op met de raadsgriffie via griffie@eindhoven.nl of telefoonnummer van de gemeente 14 040. Zo voorkom je dat de handtekeningenlijsten niet aan de eisen voldoen en je veel werk voor niets hebt gedaan. - Burgerinitiatief
Met een burgerinitiatief dien je een compleet voorstel in bij de gemeenteraad. Als je burgerinitiatief voldoet aan de voorwaarden (onder andere minimaal 250 handtekeningen), neemt de gemeenteraad altijd een besluit hierover in de raadsvergadering.
Meer informatie, een stappenplan en een overzicht van alle voorwaarden voor een burgerinitiatief vind je op de pagina Indienen burgermotie en burgerinitiatief.
Neem voordat je begint met het verzamelen van handtekeningen altijd contact op met de raadsgriffie via griffie@eindhoven.nl of telefoonnummer van de gemeente 14 040. Zo voorkom je dat de handtekeningenlijsten niet aan de eisen voldoen en je veel werk voor niets hebt gedaan.
Manieren om je idee, wens of oproep te geven:
Wat | Hoe | Belangrijkste voorwaarden | Mogelijke uitkomst |
---|---|---|---|
1. Contact met een raadslid | Telefoon of email aan raadslid / gemeenteraad | Geen | Raadslid kan contact met je opnemen |
2. Actief zijn of meedoen | Email via initiatief@eindhoven.nl | Geen | Hulp van de gemeente bij realiseren van je idee |
Meedenken bij participatietraject gemeente | Geen | Jouw mening wordt gebruikt bij ontwikkelingen in de stad of maken van beleid door de gemeente | |
3. Inspreken | 5 minuten tijd om je mening te geven tijdens meningsvormende vergadering gemeenteraad | Onderwerp moet op de agenda van een meningsvormende vergadering staan | Jouw inbreng wordt meegenomen bij het nemen van een besluit door de gemeenteraad |
4. Petitie | Via online petitieloket of schriftelijk met handtekeningenlijst | Het mag geen onderwerp zijn waartegen een bezwaar- of beroepsprocedure openstaat of heeft opengestaan | Je krijgt een reactie op je petitie van de gemeentelijke organisatie |
5. Burgermotie (Oproep of verzoek) | Schriftelijk met handtekeningenlijst | - Minimaal 250 ondertekeningen - Het mag geen onderwerp zijn waartegen een bezwaar- of beroepsprocedure openstaat of heeft opengestaan | De gemeenteraad doet een uitspraak over wat er met de burgermotie gaat gebeuren |
6. Burgerinitiatief (compleet voorstel) | Schriftelijk met handtekeningenlijst | - Minimaal 250 ondertekeningen - Het mag geen onderwerp zijn waartegen een bezwaar- of beroepsprocedure openstaat of heeft opengestaan | De gemeenteraad neemt een besluit over het burgerinitiatief in de raadsvergadering |
Hoe kan ik raadslid worden?
Iedereen kan raadslid worden. En je hoeft je baan of studie er niet voor op te zeggen, want het is een geen voltijdfunctie. Maar het raadswerk vraagt wel wat tijd. Hiervoor krijg je dan een vergoeding. Ook jij kunt dus vanaf de volgende raadsperiode meebeslissen als raadslid over jouw gemeente.
Wil je niet meteen raadslid worden? Geen probleem. Je kunt ook op een andere manier politiek actief worden. Bijvoorbeeld door mee te lopen met een partij of door mee te werken achter de schermen. Of als commissielid. Er zijn volop mogelijkheden!
Lid worden van een politieke partij
De meest voorkomende route om politiek actief te worden, is lid worden van een lokale of landelijke politieke partij. Neem contact op met de plaatselijke afdeling van deze politieke partij. Samen bespreken jullie wat de mogelijkheden zijn bij deze partij. Je kunt bijvoorbeeld eerst meelopen met de fractie, of je vervult een taak in de partij. Op deze manier zie je wat het is om politiek actief te worden.
Uiteindelijk draag je jezelf voor als kandidaat (solliciteren) zodat je op de kieslijst geplaatst kan worden. Iedere partij heeft zijn eigen methode voor het vaststellen van de kieslijst en het bepalen van de volgorde. Hoe hoger je op de kieslijst staat, des te groter is de kans dat je direct wordt gekozen als raadslid. Een kieslijst heeft namelijk verkiesbare en onverkiesbare plaatsen.
Op deze pagina vind je de partijen die in de gemeenteraad zitten, met een link naar hun website. Hierop staan de contactgegevens van de partij. Neem gerust contact met hen op voor meer informatie!
Zelf een partij opzetten
Mogelijk is ook dat je met een groep gelijkgezinde inwoners uit je gemeente een eigen politieke partij opzet. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen melden jullie je als een lijst aan die mee wil doen aan de raadsverkiezingen. Het kan ook betekenen dat je samen een vereniging of stichting begint, leden zoekt, een verkiezingsprogramma schrijft en een kieslijst opstelt.
Wanneer kun je raadslid worden?
Om raadslid te worden, moet je aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Je bent achttien jaar of ouder en niet uitgesloten van het kiesrecht;
- Je woont in Eindhoven op het moment dat je gekozen bent als raadslid;
- Heb je een nationaliteit die buiten de Europese Unie valt? Dan moet je minstens vijf jaar achter elkaar in Nederland hebben gewoond.
Cursus Politiek Actief
De gemeenteraad organiseerde in september 2024 weer een cursus Politiek Actief voor inwoners van Eindhoven die mogelijk geïnteresseerd zijn in de lokale politiek. In 5 avonden kregen de deelnemers informatie over de gemeenteraad, maakten kennis met politieke partijen en leerden wat het is om raadslid te zijn en wat hier allemaal bij komt kijken. Deze cursus is voor inwoners uit Eindhoven. Wellicht organiseren we in 2025 weer een cursus.
Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar politiekactief@eindhoven.nl.
Hoe werkt het Raadsinformatiesysteem?
In het raadsinformatiesysteem (RIS) zijn alle agenda's, vergaderstukken, raadsvragen, raadsinformatiebrieven en andere soorten informatie te vinden. Ook alle beeld- en geluidsverslagen van de bijbehorende vergaderingen zijn hier te vinden.
In de kalender op het RIS ga je via de vergaderdatum naar de gewenste vergadering of bijeenkomst. Daar vind je de agenda en bijbehorende stukken.
Zoeken
Via de zoekfunctie op de startpagina van het RIS kun je zoeken naar een bepaald onderwerp of thema. Ook is het mogelijk om gerichter te zoeken naar bepaalde raadsvragen, raadsinformatiebrieven of raadsvoorstellen. Ga daarvoor naar 'zoeken' via het menu linksboven. Vervolgens kun je de functie 'uitgebreid zoeken' gebruiken.
Dagelijkse updates
Het raadsinformatiesysteem wordt dagelijks bijgewerkt door de griffie. Via het raadsinformatiesysteem kun je je aanmelden voor een zogenaamde attenderingsmail. Aan het eind van elke dag ontvang je dan een mail met de wijzigingen die deze dag in het raadsinformatiesysteem zijn aangebracht. Bijvoorbeeld nieuwe of gewijzigde agenda's, nieuwe raadsinformatiebrieven of toegevoegde raadsvoorstellen over een onderwerp dat je interessant vindt. Welke informatie je wilt ontvangen, geef je aan bij het aanmelden van de attenderingsmail. Meer informatie over hoe je dit instelt, vind je in dit filmpje.
Hoe betrekt de gemeenteraad jongeren bij de politiek?
De gemeenteraad vindt het belangrijk om de stem van jongeren te horen bij belangrijke keuzes. Maar ook over zaken die jongeren zelf belangrijk vinden of aankaarten. Daarnaast ontvangt de gemeenteraad graag kinderen en jongeren in het Stadhuis om hen kennis te laten maken met de lokale politiek. Hiervoor biedt de raad diverse interactieve programma’s aan die docenten met hun klas kunnen volgen in het Stadhuis..
Jeugdraad
In de Eindhovense Jeugdraad zitten leerlingen van verschillende Eindhovense middelbare scholen. Deze scholen mogen elk jaar maximaal 2 leerlingen aanwijzen die mee doen in de Jeugdraad. Elk schooljaar kiezen de leden van de Jeugdraad 3 onderwerpen die zij belangrijk vinden. De leden van de Jeugdraad komen per onderwerp 3x bij elkaar om vervolgens een advies te schrijven en te presenteren aan de gemeenteraad. Onderwerpen als klimaat, verkeer, inclusie, mentale welzijn en cultuur komen aan bod.
De adviezen die de jeugdraad uitwerkt, kun je vinden op het raadsinformatiesysteem (zoek op jeugdraad).
Jongerenambassadeurs Jong040
Jong040 is een groep jongerenambassadeurs met jongeren van 15 t/m 27 jaar. Zij geven ongevraagd en gevraagd advies aan de Eindhovense politiek op actuele onderwerpen in Eindhoven. Ze komen tweewekelijks op woensdagavonden (19:00-21:00 uur) bij elkaar.
Jong040 verbindt politiek rechtstreeks met Eindhovense jongeren. In samenwerking met gemeenteraadsleden, maken de ambassadeurs van Jong040 de problemen die onder jongeren in Eindhoven spelen zichtbaar. Daarnaast proberen zij samen naar een oplossing te zoeken.
Jong040 is altijd op zoek naar jongeren die mee willen denken/doen. Kijk voor meer informatie op social media (@Jong-040) of mail de organisatie jong040eindhoven@gmail.com.
Klassenbezoek
(leerlingen HAVO/VWO, MBO, VMBO)
Tijdens een Klassenbezoek (georganiseerd door ProDemos) kruipen leerlingen/studenten in de huid van raadsleden en houden een raadsvergadering over een plan voor een popfestival. Mag er alcohol gedronken worden tijdens het festival? Moet de entree gratis zijn? Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen/studenten verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat. Zo komen ze erachter hoe ze hun standpunt moeten bepalen en hoe politieke besluitvorming werkt. Ook leren ze meer over de rollen van raadsleden, fracties, wethouders en burgemeester.
Aan het eind van het programma schuiven twee echte raadsleden aan, aan wie de leerlingen/studenten al hun vragen mogen stellen. Ze kunnen hierbij ook kwesties aansnijden die in de gemeente spelen en die hen aan het hart gaan.
Duur: 2 uur
Kosten: gratis
Aanvragen: meer info en aanvragen op de website van Prodemos.
Democracity
(leerlingen groep 7/8, praktijkonderwijs, SO, VSO)
Tijdens het educatieve programma Democracity (georganiseerd door ProDemos) bouwen leerlingen samen aan hun eigen stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.
Na het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan de raadsleden die aanwezig zijn. De leerlingen horen dan hoe het eraan toegaat in de echte gemeenteraad. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de eigen gemeente.
Duur: 2 uur
Kosten: gratis
In 2024 is het mogelijk om dit spel te spelen eind februari tot en met de hele maand maart.
Aanvragen: meer info en reserveren op de website van Prodemos.
Raadslid in de klas
Docenten van basis- of middelbare scholen in Eindhoven kunnen ook een raadslid in de klas ontvangen.
Tijdens schooltijd komt een of meerdere raadsleden vertellen over de lokale politiek en over het werk van een raadslid. Uiteraard kunnen de leerlingen dan alle vragen stellen die zij hebben. Hiervoor maken we graag een programma op maat en naar de behoefte van de leerlingen.
Wil je een raadslid in de klas ontvangen? Mail dan naar de griffie: griffie@eindhoven.nl
Wat doet de Rekenkamer?
De Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad in zijn controlerende taak. De Rekenkamer onderzoekt één tot twee onderwerpen per jaar. De onderzoeken zijn er op gericht om uit te zoeken in hoeverre de beleidsuitvoering binnen de gemeente effectief (worden de gestelde doelen gehaald) en efficiënt (wordt er geen geld verkwist) plaatsvindt. Uiteindelijke doel van de Rekenkamer is niet om te constateren wat er fout is, maar om uit vinden waar het beter kan.
Actueel onderzoek
Rekenkameronderzoek woningbouwopgave / volkshuisvesting
Door de snelle groei is een forse groei van de woningvoorraad nodig. Ambities zijn o.a. dat alle inwoners een betaalbare woning kunnen vinden en dat er voldoende geschikte woningen zijn voor kwetsbare inwoners.
Het doel van het rekenkameronderzoek is de gemeenteraad inzicht te geven in de doelmatigheid en doeltreffendheid van het woonbeleid en het uitvoeringsprogramma. En zo mogelijk richtingen voor verbetering aan te wijzen tegen de achtergrond van gewenste woninguitbreiding op de korte en (middel-) lange termijn.
De rekenkamer verwacht dit najaar het onderzoeksrapport met conclusies en aanbevelingen aan te bieden aan de gemeenteraad.
Benchmark energiebesparingsplicht
Bedrijven en instellingen die jaarlijks een bepaalde hoeveelheid stroom of aardgas gebruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Eens in de 4 jaar moeten zij daarover actief informatie verstrekken aan de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. De gemeente ziet erop toe dat bedrijven en instellingen zich aan deze verplichtingen houden en kan handhavend optreden. Deze taken laat de gemeente uitvoeren door de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.
Toezicht en handhaving op het energieverbruik van bedrijven en instellingen blijkt een effectieve maatregel voor het terugdringen van het energieverbruik. De Eindhovense rekenkamer doet mee met deze benchmark samen met zo’n 100 rekenkamers. Zo wordt duidelijk welke maatregelen helpen om de naleving van de energiebesparingsplicht te bevorderen. De rekenkamer verwacht dit najaar te rapporteren over uitkomsten van het onderzoek.
Eerdere onderzoeken
Benchmark klachtbehandeling (februari 2024)
De Eindhovense rekenkamer nam samen met 74 andere rekenkamers deel aan een benchmark-onderzoek naar klachtbehandeling. Zowel bij de gemeente zelf als bij partijen die taken voor de gemeente uitvoeren waarmee mensen te maken (kunnen) krijgen. Dat zijn in dit geval de GGD, de Omgevingsdienst ODZOB en Cure (afvalverwerking).
De algemene conclusie voor gemeente Eindhoven is, dat de klachten snel, informeel en doorgaans naar tevredenheid worden opgepakt. Ook de GGD, ODZOB en Cure hanteren regelingen voor klachtenbehandeling. De GGD rapporteert hierover via een klachtenjaarverslag dat de gemeente informeert over het aantal klachten. Voor ODZOB en Cure geldt, dat de gemeente(raad) geen zicht heeft op de aantallen en aard van klachten die daar worden ingediend.
De rekenkamer adviseert de raad beter te informeren over klachtbehandeling zowel door gemeente als door ODZOB en Cure. En om het leereffect van klachtbehandeling te onderzoeken en lessen mee te nemen in de werkwijze. Het serieus nemen van klachten staat daarbij voorop. Het rapport 'Benchmark Klachtbehandeling' vind je op het raadsinformatiesysteem.
Sport (oktober 2023)
De Eindhovense rekenkamer onderzocht de doelmatig- en doeltreffendheid van het sportbeleid en -voorzieningen. Terugkijkend en ook gericht op de benodigde voorzieningen als de stad groeit naar 300.000 inwoners.
De netto-investering in sport loopt in Eindhoven in de pas met investeringen in gemeenten met een gelijkwaardig profiel (zoals inwoneraantal en regiofunctie). Om sporten aan te moedigen en te ondersteunen werkt de gemeente samen met sportaanbieders, scholen en andere partijen op wijk- en buurtniveau.
Er staat druk op een aantal sportverenigingen dat kampt met tekorten op accommodaties (zoals sportvelden). En sportverenigingen krijgen meer taken zoals de verduurzamingsaanpak en het bieden van een (sociaal) veilig sportklimaat. Hiermee groeit de druk op vrijwilligers en het risico op (meer) uitstroom.
De rekenkamer pleit om de potentie van sport voor het welzijn van alle inwoners beter te benutten, door te sturen op meer afstemming en samenhang in aanpak tussen verschillende beleidsterreinen. Ook is van belang om heldere doelen te stellen en een vaste set van indicatoren te gebruiken om over een langere periode te kunnen meten of doelen worden gerealiseerd. Het rapport 'Sport vrijwel op orde, zorgen voor morgen' vind je op het raadsinformatiesysteem.
Beter sturen op Cure? (maart 2023)
Rekenkamerbenchmark ondersteuning raad (januari 2023)
Rekenkamerleidraad KnoopXL (mei 2022)
Evaluatie Rekenkamer 2018-2022 (maart 2022)
Oudere rapporten zijn te vinden op het Raadsinformatiesysteem of op te vragen bij de griffie.
Lees in het jaarverslag van gemeenteraad en griffie (pagina 36-37) meer over de activiteiten van de Rekenkamercommissie in 2023.
De Rekenkamer is als volgt samengesteld:
- Walter Hartmann, voorzitter
- Jérôme Verhagen, vicevoorzitter
- Wim Bens, lid
Bekijk een overzicht van de nevenfuncties van de leden van de Rekenkamer.
De secretaris is mevrouw L. Huynen.
De rekenkamer is te bereiken via rekenkamer@eindhoven.nl
Herdenking eerste vrouwelijke raadslid in Eindhoven
Janna van Bekkum - van Gorkum - Het eerste vrouwelijke raadslid in Eindhoven
Precies 100 jaar geleden kreeg Eindhoven haar eerste vrouwelijke raadslid. Janna van Bekkum - van Gorkum werd in september 1923 geïnstalleerd als raadslid voor de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). Zes jaar na de invoering van het passief kiesrecht voor vrouwen. Dit herdenken met een korte film. Die maakte de gemeenteraad samen met Janna’s achterkleindochter Inge Wessels.
De film gaat over de tijd waarin Janna als enige vrouw tussen 18 mannen in de raad zat. Hoe zij als vrouw andere onderwerpen aansneed dan haar mannelijke collega’s en dat ze het pad voor de vrouw in de Eindhovense politiek vrij maakte.
Maar ook dat de gemeenteraad van nu diversiteit erg belangrijk vindt en hier werk van maakt met bijvoorbeeld het project Raad zoekt Vrouw. En de oproep doet aan iedereen om politiek actief te worden zodat de gemeenteraad een afspiegeling is van de samenleving. Hierover lees je meer onder het kopje 'Hoe kan ik raadslid worden?' op deze pagina.