Het Bovenregionaal Expertisenetwerk (BEN) Brabant en Zeeland ondersteunt de regionale expertteams in Brabant en Zeeland bij het organiseren van de best passende hulp voor kinderen en jeugdigen tot 23 jaar met complexe én meervoudige én weinig voorkomende problematieken. Binnen BEN werken 6 jeugdhulpregio’s samen: Zeeland - West-Brabant West - West-Brabant Oost - Hart van Brabant - Noordoost Brabant - Zuidoost Brabant. De gemeente Eindhoven is coördinerend gemeente.
Een van de speerpunten van BEN is het versterken van het jeugdhulplandschap in samenwerking met de jeugdhulpregio’s. Het BEN verstrekt hiervoor een regionaal innovatiebudget in de vorm van subsidie aan de jeugdhulpregio’s in Brabant/Zeeland.
Waar is het Bovenregionaal Expertisenetwerk (BEN) voor bedoeld?
BEN wil bijdragen aan het versterken van ‘de voorkant’ (‘basis op orde’) om complexere problematiek van gezinnen te voorkomen dan wel verminderen door meer samen te werken met alle partijen.
Waar is de subsidieregeling voor bedoeld?
- Eerder, beter passende hulp in te zetten met en voor gezinnen om te voorkomen dat de hulpvragen complexer worden.
- Samenwerking met gezinnen en partners te verbeteren.
Meer informatie:
Wie kan subsidie aanvragen en waarvoor?
Samen voor Jeugd (SvJ) is een bestuurlijk samenwerkingsverband op het gebied van jeugdhulp van de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden en Valkenswaard.
Alleen jeugdhulpaanbieders, gemeentelijke toegangsteams, en door SvJ gesubsidieerde partijen in kunnen aan aanvraag indienen. Dit geldt ook voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs voor het primair- en voortgezet onderwijs die binnen de gemeenten van SvJ werkzaam zijn.
Een subsidieaanvraag moet passen binnen een van onderstaande thema’s:
- Verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp.
Het gaat om initiatieven vanuit gemeenten, zorgaanbieders, scholen en kinderopvang om een oplossing te zoeken voor de inzet van jeugdhulp in onderwijstijd voor kinderen met een zorgbehoefte. - Het organiseren van integrale zorg.
We streven naar het voorkomen van ‘carousselkinderen’ (jonge kinderen die al van jongs af aan in het jeugdzorgsysteem zitten en daar blijven). Dat is een ontwikkeling die we in samenwerking met ouders en zorgaanbieders willen ondersteunen. - Het versterken van de lokale toegangteams en het versterken van het gewone leven.
Wat we graag willen verbeteren is dat de teams bij zowel het onderzoek naar de hulpvraag als het zelf bieden van ondersteuning snel en laagdrempelig gebruik kunnen maken van expertise van zorgaanbieders, zoals nu ook de mogelijkheid geboden wordt door RET (voor complexe cases).
Wanneer vraag ik subsidie aan?
Er is geen eindtijd voor het aanvragen van deze subsidie (de looptijd is tot en met 2024). Voor deze regeling geldt een budgetplafond. Wanneer dat bereikt is, kun je dat op deze plek lezen. Een aanvraag indienen is daarna niet meer mogelijk.
Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen?
De voorwaarden die verbonden zijn aan de subsidiemiddelen zijn:
- Samenwerking. In samenwerking met gezinnen en partijen in de jeugdhulpregio: gemeenten, RETs, jeugdhulpaanbieders (J&O, LVB, (volwassen)GGZ, gesloten), GI’s, ervaringsdeskundigen, enz. Voor inzet van subsidiemiddelen dient er steun te zijn van de partijen oftewel toetsing of de juiste keuzes gemaakt worden voor inzet van de middelen in de jeugdhulpregio.
- Samen leren. Het initiatief dient bij te dragen aan het samen leren. De geleerde lessen worden gedeeld met BEN en andere jeugdhulpregio’s. Op een congres in oktober/november 2023 delen de jeugdhulpregio’s hun ervaringen en geleerde lessen.
- Overdraagbaarheid. Het geleerde dient overdraagbaar te zijn, zodat BEN en andere jeugdhulpregio’s dit ook kunnen gebruiken.
- Tijdige aanlevering op basis van data. De plannen voor besteding van middelen worden voor 1 april 2023 ingeleverd bij BEN. De plannen worden in de regio samen met het (voorzitter/coördinator) RET gemaakt en een data-analyse van BEN op basis van de RET-monitor dient als onderlegger voor het plan.
- Evaluaties. BEN volgt de voortgang. Er vinden 2 tussentijdse evaluaties (eenmaal in 2023 en eenmaal in 2024) en een eindevaluatie (eind 2024) plaats.
- Ervaringen delen tijdens congres. Ervaringen en leerlessen delen tijdens een congres in 2024.
Hoe vraag ik subsidie aan?
In het online subsidieportaal, via de rode knop rechtsboven. Je hebt DigiD of eHerkenning nodig om de aanvraag in te dienen.
Voeg bij de aanvraag een begroting toe van de activiteiten waarvoor je de subsidie aanvraagt. Gebruik hiervoor onderstaand document:
Is dit bestand voor jou niet leesbaar en/of toegankelijk? Meld het bij het subsidiebureau.
Hulp bij het invullen
Neem contact op met jouw contactpersoon van het subsidiebureau van de gemeente. Heb je nog geen contactpersoon? Stel dan online je vraag aan het subsidiebureau.
Wat heb ik nodig voor de aanvraag?
Zorg dat je voordat de aanvraag doet de volgende zaken bij de hand hebt:
- Inloggegevens DigiD of eHerkenning.
Om het aanvraagformulier in te vullen:
- Het beschikbare vermogen.
Eigen vermogen
Volgens de Algemene subsidieverordening (ASV) van de gemeente Eindhoven, kan de hoogte van het eigen vermogen van invloed zijn op de berekening van het subsidiebedrag (artikel 8 lid 2 letter a ASV). Dit artikel stelt dat het college subsidie kan weigeren wanneer de aanvrager ook zonder subsidie over de benodigde middelen kan beschikken om de kosten van activiteiten te dekken. Tegelijk biedt de Algemene subsidieverordening in artikel 18 lid 2 ASV de mogelijkheid om bestemmingsreserves en voorzieningen te vormen, voor zover dit bij de subsidieaanvraag wordt aangegeven en planmatig wordt onderbouwd.
Reserves
Reserves zijn onderdeel van het eigen vermogen van je organisatie. Reserves zijn opgebouwd uit (financiële) resultaten uit het verleden, die na afloop van het boekjaar worden verrekend met je eigen vermogen. De algemene reserve kan worden beschouwd als continuïteitsreserve of weerstandsvermogen. Het gaat om middelen die niet bij voorbaat opzij zijn gezet voor een specifiek doel. Bij een bestemmingsreserve heeft het bestuur bepaald waaraan het geld, dat na afloop van het boekjaar resteert, zal worden besteed. Het gaat dus niet om middelen die al op voorhand volgens de begroting ten laste van de exploitatie komen. Een bestemmingsreserve is vrij besteedbaar vermogen.
In verband hiermee vragen wij jou bij het indienen van de aanvraag de recente jaarrekening van jouw organisatie bij te voegen.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag?
Binnen 8 weken na ontvangst van je aanvraag hoor je of de subsidie wordt toegewezen of niet.
Kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing?
Als we jouw aanvraag voor subsidie (deels) afwijzen dan kun je daartegen schriftelijk bezwaar maken. Dat kan tot 6 weken na de verzenddatum van het subsidiebesluit.
Zet in het bezwaarschrift in ieder geval:
- je naam en adres
- de datum waarop je het bezwaar schrijft
- het dossiernummer/beschikkingsnummer van besluit waartegen je bezwaar maakt
- de reden van je bezwaar
- je handtekening.
Stuur het bezwaar naar:
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Eindhoven
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven
Afgeven op het Inwonersplein kan natuurlijk ook.