Voor welke aanvragen geldt de regeling?
De regeling geldt voor alle aanvragen na 1 oktober 2009 en zowel voor inwoners als bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vergunningaanvraag, een subsidieverzoek, een uitkering of een verzoek om handhavend op te treden.
Alleen voor verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo) geldt de regeling niet. Zie de pagina over de Wet open overheid (Woo) voor meer informatie over deze wet en welke verzoeken hier binnen vallen.
Binnen welke termijn kan ik de gemeente in gebreke stellen?
De termijn waarbinnen wij een beslissing moeten nemen, ligt wettelijk vast. In een aantal gevallen kan de beslistermijn 1 keer worden verlengd. Mochten wij hiervan gebruik willen maken, dan krijg je hierover bericht.
Er zijn situaties waarbij de termijn om te beslissen verder kan worden uitgesteld. Bijvoorbeeld als wij nog informatie van jou (of van anderen buiten de gemeente) nodig hebben of als je instemt met uitstel. De termijn gaat pas weer in als wij de benodigde informatie hebben gekregen. Degene die jouw aanvraag in behandeling heeft, kan je hierover meer vertellen. Neem bij vragen dus gerust contact op.
Hoe gaat zo'n ingebrekestelling/dwangsom opleggen precies in zijn werk?
Je stuurt een brief/formulier waarin je aangeeft dat je de gemeente in gebreke stelt, omdat het besluit waar je om vraagt niet binnen de termijn is genomen. Vanaf de datum dat wij jouw ingebrekestelling hebben ontvangen, hebben we nog 2 weken extra tijd om een beslissing te nemen. Zijn deze 2 weken voorbij dan is de gemeente officieel in gebreke. We zijn dan een dwangsom verschuldigd voor elke dag die wij te laat zijn. Actuele bedragen staan op www.rijksoverheid.nl.
Wij bekijken na het ontvangen van jouw brief/formulier met ingebrekestelling of er inderdaad sprake is van een besluit dat te laat is genomen. We zorgen ervoor dat er alsnog een besluit volgt op de aanvraag én een besluit op de ingebrekestelling. Bij het besluit op de ingebrekestelling wordt aangegeven welk bedrag je ontvangt in verband met het te laat beslissen.
Meer informatie over niet tijdig beslissen, beroep en het opleggen van een dwangsom vind je op www.rijksoverheid.nl.