We meten de concentraties stikstofdioxide (afgekort: NO2) op plaatsen verspreid over de hele stad. Iedere 4 weken analyseren we de meetgegevens. NO2 is een goede aanwijzing voor allerlei schadelijke stoffen in de lucht. NO2-concentraties hangen sterk samen met verkeer.
Meetwaarden NO2 op kaart
Op deze kaart vind je de meetwaarden van de luchtkwaliteit vanaf 2010.
Met + zoom je in op de kaart, met - zoom je uit. Met >> bekijk je de legenda.
Meetwaarden NO2
De grenswaarde (toegestane concentratie) voor NO2 is 40 (microgram/m3). Voor wettelijke toetsing aan de grenswaarden, voor het bepalen van maatregelen en voor het doen van voorspellingen maken we gebruik van de Monitoringstool van CIMLK.
De waarden zijn het gemiddeld gemeten NO2-gehalte, uitgedrukt in microgram per m3, langs wegen in Eindhoven over een heel kalenderjaar. De plaatsen van meetpunten veranderen tussentijds niet.
De waarden tussen 2012 en 2020
Bij alle locatietypes (Ring, Radialen, Centrum, straat in woonwijk en stadsachtergrond daalt de waarde ieder jaar, met een stabilisatie in de jaren 2015 t/m 2017. In 2020 is de waarde fors gedaald als gevolg van de lockdown in verband met Covid-19.
De gemeten waarden langs drukke wegen (Ring, Radialen en Centrum) nemen af van 35 in 2012 tot iets meer dan 26 in 2019 en iets meer dan 20 in 2020.
De waarden langs straten in woonwijken dalen van ongeveer 26 in 2012 tot ongeveer 19 in 2019 en iets meer dan 14 in 2020. De waarden van de stadsachtergrond liggen ongeveer tussen 20 in 2012 en 15 in 2019 en bijna 12 in 2020.
In de jaren 2021 en 2022 is voor alle categorieën sprake van een lichte toename.
Waar liggen de meetpunten
- De meetpunten in de categorie “drukke wegen” liggen aan de Ring, binnenring en grote verkeersaders.
- De meetpunten “straat in woonwijk” liggen aan wegen in woonwijken met wijkverkeer.
- De meetpunten “stadsachtergrond” liggen op rustige plekken in de stad met geen of maar heel weinig verkeer.
Meetwaarden stikstof
Naast NO2 wordt er in Eindhoven sinds decennia ook fijnstof gemeten. Bijvoorbeeld op 2 plekken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu luchtmeetnet.nl/.
Ook het samenwerkingsverband AiREAS meet fijnstof in Eindhoven sinds 2013.
Sinds 2021 bestaat het Innovatieve Meetnet Luchtkwaliteit 2.0. Via sensorboxen wordt de luchtkwaliteit gemeten. Deze gegevens kunnen bekeken worden op de website van het RIVM.
Meer informatie over het regionale meetnet is te vinden via de website van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.
Ook fijnstof laat een afnemende trend zien gedurende de laatste decennia. Fijnstofconcentraties worden in tegenstelling tot NO2 niet direct beïnvloed door plaatselijk verkeer. Fijnstofconcentraties variëren vooral onder invloed van meteo-omstandigheden.
Waar kan ik meer informatie krijgen?
Meer informatie en de meetwaarden vraag je op via lucht@eindhoven.nl.
Landelijke rapportage kun je op rijksoverheid.nl vinden in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).