Nu |
Milieuzone voor vrachtauto’s (toegestaan vanaf emissieklasse 6). |
2025 |
Invoering van een zero-emissiezone voor vrachtauto’s. |
2030 |
Een zero-emissiezone binnen de Ring voor alle voertuigen. |
Overgangsregelingen
Nieuwe vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten uitstootvrij zijn om toegang te krijgen tot de zero-emissiezone.
Voor bestaande vrachtauto’s op diesel, benzine, LPG en gas gelden de volgende overgangsregelingen:
- Trekkers met emissieklasse 6, die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn, mogen nog rijden tot 1 januari 2030.
- Overige vrachtwagens met emissieklasse 6, die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn, mogen nog rijden tot 1 januari 2030.
- Vrachtwagens, niet zijnde trekker-oplegger combinaties van tussen 2017 en 2020,
mogen toch nog drie jaar langer (tot 1-1-2028) de zero-emissiezone in. Daarvoor wordt landelijk de overgangsregeling verruimd.
Alle overige vrachtauto’s die niet aan deze beschrijvingen voldoen, mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer binnen de zone rijden of parkeren.
Landelijke vrijstellingen
De volgende specifieke voertuigcategorieën zijn per 1 januari 2025 vrijgesteld:
- Voertuigen met een datum van eerste toelating van veertig jaar of ouder;
- Voor rolstoelen toegankelijke voertuigen. Dit zijn voertuigen die in het kentekenregister zijn voorzien van de aanduiding voor speciale doeleinden voor rolstoelen toegankelijk voertuig (code SH) of van de bijzonderheidscodes 70, 145, 146, 147 of 149;
- Vrachtauto’s, met de in het kentekenregister vastgelegde carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 of de aanduiding voor speciale doeleinden SB en SF, en met een datum van eerste toelating van twaalf jaar of jonger.
Een vrijgesteld voertuig kan zonder ontheffing de zero-emissiezone in.
Ontheffingsregeling
Heeft jouw voertuig geen toegang tot de zero-emissiezone? Dan kun je in sommige gevallen een ontheffing krijgen. Er zijn ontheffingen die landelijk gelden en ontheffingen die alleen in Eindhoven gelden. Ontheffingen vraag je altijd aan via het landelijke centrale loket dat hiervoor is ingericht. Meer informatie over de ontheffingen, de voorwaarden en de mogelijkheid om een aanvraag te doen, vind je op de website van de RDW. Vragen over ontheffingen kun je stellen aan: info@zero-emissieloket.nl.
Er zijn de volgende ontheffingsmogelijkheden:
Dagontheffingen
Kom je slechts een enkele keer in de zero-emisiezone, dan kun je een dagontheffing aanvragen tot maximaal 12 keer per jaar per kenteken.
Ontheffingen die landelijk gelden
- Ontheffing voor particulier gebruikte voertuigen
- Ontheffing voor voertuig dat vanwege handicap is aangepast
- Ontheffing vanwege lange levertijd van een nieuw emissieloos voertuig
- Ontheffing voor voertuig dat niet emissieloos verkrijgbaar is
- Ontheffing voor bijzondere voertuigen met een datum eerste tenaamstelling tot 13 jaar oud
- Ontheffing voor plug-in hybride vrachtauto
Ontheffingen specifiek voor Eindhoven
- Ontheffing in verband met bedrijfseconomische omstandigheden
- Ontheffing op basis van de hardheidsclausule / afwijkingsbevoegdheid
Veelgestelde vragen
Wat verandert er in 2025?
- Invoering van een zero-emissiezone voor vrachtauto’s, bestelauto’s (zakelijk gebruik) en bussen.
- Uitbreiding van zones inclusief De Kade. We zijn nog in gesprek met Bedrijvenkontakt onder welke voorwaarden De Kade in de milieuzone en zero-emissiezone wordt opgenomen.
- Alle vormen van deelmobiliteit zero-emissie in de gehele stad.
- Nieuwe bestel- of vrachtauto’s die ná 2025 op kenteken worden gezet, moeten zero-emissie rijden om de zero-emissiezone in te mogen. Eigenaren van een bestelauto of vrachtauto op fossiele brandstof die in de zone moeten zijn, krijgen (gezien de coronacrisis) langer de tijd. In 2028 eindigt de overgangsfase voor bestelauto’s, eind 2029 voor vrachtauto’s.
- Bezitters van een bestelauto of vrachtauto kunnen onder voorwaarden een ontheffing krijgen bij de gemeente. Dat geldt ook voor bepaalde categorieën voertuigen waarvoor nog geen goed zero-emissie alternatief beschikbaar is.
- Het kabinet maakt de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtauto de komende jaren aantrekkelijker. Ondernemers kunnen tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelauto en is er een aanschafsubsidie voor zero-emissie trucks (zie Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). Ook komt er de komende jaren extra aandacht voor de kleine ondernemers om hen te helpen bij de overstap. Bovendien heeft staatssecretaris Van Veldhoven bekend gemaakt dat zij in de loop van 2021 ook voor aanschaf van schone vrachtwagens een stimuleringsregeling uitwerkt.
Ik wil een nieuw voertuig aanschaffen. Waar moet ik rekening mee houden?
Zoals je wellicht weet gelden voor vrachtwagens nu al milieuregels. De komende jaren worden de regels stapsgewijs aangescherpt. Houd er rekening mee dat je op termijn de milieuzone of de nul-emissiezone (vanaf 2025) niet meer in mag omdat jouw voertuig in een van de uitgesloten emissieklassen valt. Plan vooruit en kijk of je bij aankoop van een nieuw voertuig alvast kunt voorbereiden op de strengere eisen die straks gelden.
Nieuwe bestel- of vrachtwagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten nul-emissie rijden om het stadscentrum in te mogen. Ondernemers die in een dergelijke zone moeten zijn en die nog met een bestelauto of vrachtauto op fossiele brandstof rijden, krijgen (gezien de coronacrisis) meer tijd om over te stappen. Eind 2027 eindigt de overgangsfase voor alle bestelauto’s. Eind 2029 voor vrachtwagens. Deze overgangsregeling, die landelijk is afgesproken, geldt dus voor voertuigen die vóór 2025 op kenteken zijn gezet.
Mijn leveranciers komen van buiten Eindhoven. Wat geldt voor hen?
Voor toeleveranciers geldt hetzelfde als voor jou. De eisen worden strenger en bepaalde voertuigen voldoen straks niet meer aan de normen van de milieuzone en - straks - aan die van de nul-emissie zone. Het is belangrijk dat je jouw toeleveranciers hiervan op de hoogte brengt. Als gemeente ondernemen we hier overigens ook actie op. In de overgangsperiode van de uitbreiding van het handhavingsgebied informeren wij de chauffeurs die in de nieuwe zone rijden. Ook vragen wij de landelijke brancheverenigingen om hun leden te informeren over de veranderingen.
Goed om te weten! Ook jouw toeleverancier komt mogelijk in aanmerking voor een ontheffing. Hieronder lees je wanneer en hoe vaak dit mogelijk is.
Ik kom sporadisch in het centrum. Moet ik hiervoor een schoon voertuig aanschaffen?
Eigenaren van een bestelauto, vrachtauto of autobus komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een ontheffing. Dat geldt ook voor bepaalde categorieën voertuigen waarvoor nog geen goed nul-emissie alternatief beschikbaar is. Dit is een werkbare oplossing voor wanneer je slechts af en toe in het centrum hoeft te zijn.
Ik heb onvoldoende financiële mogelijkheden om een nieuwe bestelauto aan te schaffen. Kom ik in aanmerking voor financiële ondersteuning?
Kijk op doehetzero.nl voor alle financiële regelingen.
Waar vind ik meer informatie?
Op doehetzero.nl vind je meer informatie. Check aan de hand van jouw kenteken wat dit voor je betekent. Ook vind je hier alle regels rondom de nul-emissiezone en informatie over duurzame voertuigen.