Hoe gaat het inspreken in zijn werk?
De vergaderingen vinden plaats in het Stadhuis. De voorzitter geeft je tijdens de vergadering het woord. Dan krijg je maximaal 5 minuten de tijd om de raads- en commissieleden toe te spreken. Hierna kun je hun vragen beantwoorden als die er nog zijn.
Je doet je verhaal aan de raads- en commissieleden, niet aan de wethouders en/of burgemeester (ook wel het college van B&W). Uiteindelijk nemen de raads- en commissieleden je inbreng mee in het vormen van hun standpunt en het nemen van een besluit.
Na de inspraak volg je de rest van de vergadering vanaf de publieke tribune in de vergaderzaal. Maar je mag ook de vergadering verlaten.
Tip: via deze online tool kun je zien hoe lang jouw inbreng duurt.
Je mag voor of na de inspraak jouw inspreektekst en eventuele bijlagen naar de griffie sturen. Deze zetten we dan op de agenda zodat raads- en commissieleden zich vast kunnen voorbereiden op jouw inspraak of achteraf nog even nalezen wat jouw standpunt is.
Hoe kan ik me aanmelden om in te spreken?
Stuur een mail naar griffie@eindhoven.nl. Dat kan tot 10:00 uur op de dag vóór de meningsvormende vergadering of inspraakavond. Maar liefst nog eerder. De medewerkers van de griffie helpen je graag bij een zo effectief mogelijke inspraak. Dus hoe eerder de griffie op de hoogte is, hoe beter zij je kunnen ondersteunen en adviseren. Vermeld bij je aanmelding de volgende gegevens:
- Jouw naam.
- Eventueel de naam van de organisatie/instelling/vereniging/groep namens welke je inspreekt.
Willen meerdere mensen van dezelfde organisatie, instelling, vereniging of groep inspreken? Dat kan, dan verdelen jullie de inspreektijd van 5 minuten over de verschillende mensen. - Jouw functie bij die organisatie.
- Telefoonnummer waarop je op de dag van de vergadering bereikbaar bent.
Dit willen we graag weten zodat de raadsleden weten wie je bent en hoe ze contact met je kunnen opnemen. Ook kan de griffie je dan bereiken als er bijvoorbeeld op het laatste moment iets wijzigt in een agenda. Anoniem inspreken kan niet.
Via email ontvang je van de griffie een tijdsindicatie waarop de inspraak zal zijn.
De vergadering en dus ook de inspraak worden opgenomen (beeld en geluid) en live uitgezonden via internet. Ook zijn ze achteraf terug te zien. Vaak zijn er mensen van de pers aanwezig. Houd er rekening mee dat de pers je naam en inbreng kan gebruiken in hun berichtgeving. Zij maken misschien ook foto’s en/of een video.
Hoe kan ik op een andere manier mijn inbreng delen?
Wil je liever niet inspreken, maar wel graag je verhaal delen met de raad? Stuur dan de raad een brief of email via de griffie: griffie@eindhoven.nl. De raadsleden betrekken deze dan bij het vormen van hun mening over het onderwerp.
Wat is een meningsvormende vergadering?
Meningsvormende vergaderingen vinden in de twee weken voor een raadsvergadering plaats. Zoals de naam al zegt, vormen de raadsleden in deze vergadering hun mening over een onderwerp. Dat is dan ook hét moment voor jou om in te spreken! Meestal neemt de raad een besluit over het onderwerp in de raadsvergadering die in de derde week plaatsvindt. Maar dat is niet altijd het geval. In de meningsvormende vergadering wordt ook over onderwerpen gesproken waarover de raad niet hoeft te besluiten in een raadsvergadering. Ook op deze onderwerpen kun je inspreken.
Waar vind ik meer informatie?
Stuur een mail naar griffie@eindhoven.nl of bel 14040 en vraag naar de griffie.