De telling voeren we op 8 april 2025 uit met liefst zoveel mogelijk organisaties en instanties die direct of indirect zicht hebben op mensen die dak- of thuisloos zijn.
Waarom is deze telling belangrijk?
In het Regionaal Actieplan Dakloosheid 2024-2030 hebben we in de Regio Eindhoven met elkaar de ambitie uitgesproken om het aantal mensen in een situatie van dak- of thuisloosheid fors terug te dringen.
Op dit moment hebben we te weinig zicht op de groep dak- en thuisloze mensen in de regio. Dak- en thuisloosheid is vaak verborgen: niet iedereen slaapt buiten of in een opvang. Veel mensen verblijven tijdelijk bij familie of vrienden, in een auto, stacaravan of op andere plekken die niet zichtbaar zijn.
Met de ETHOS-telling brengen we al deze verschillende situaties in kaart. Een goed beeld is nodig om de juiste oplossingen te bieden voor de dak- en thuisloze mensen in onze regio, maar ook om dakloosheid te voorkomen.
Geef je organisatie op om mee te tellen
Op 8 april 2025 brengen we samen met zoveel mogelijk organisaties in de regio 15 regiogemeenten dak- en thuisloze mensen in kaart.
Ben jij een professional of vrijwilliger in regio Eindhoven die in contact komt met (dreigend) dak- en thuisloze mensen? Dan hebben we je hulp nodig om mee te tellen. Wil jij met jouw organisatie meetellen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.
Startdag 22 januari
Op 22 januari, tussen 13.00 en 16.00 uur organiseren we een startbijeenkomst voor organisaties en instanties. Deze startbijeenkomst is bestemd voor het management/bestuur van organisaties die naar verwachting meer dan 25 personen in een dak- en/of thuisloze situatie tellen. Tijdens deze startbijeenkomst leggen we alles uit wat je moet weten over het meedoen aan het onderzoek en wat dit vraagt van jouw organisatie. De Hogeschool Utrecht verzorgt een presentatie. Daarnaast zijn bestuurders vanuit de betrokken gemeenten en ervaringsdeskundigen aanwezig.
Extra startbijeenkomst op 12 februari
Op woensdag 12 februari tussen 14.00 en 16.00 uur organiseren we een tweede startbijeenkomst, voor organisaties die op 22 januari niet aanwezig kunnen zijn.
Het aanmelden voor deze bijeenkomsten kan via het aanmeldformulier.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is de Ethostelling?
De Ethostelling is een telling die jaarlijks wordt uitgevoerd door Hogeschool Utrecht en het Kansfonds in verschillende regio’s in het land. Daarbij hanteert ETHOS een bredere definitie waarbij dakloosheid wordt gezien als gebrek aan volwaardige huisvesting. En er is aandacht voor ‘verborgen dakloosheid’. Het gaat dan om mensen die geen eigen en/of geschikte woning hebben maar die ook niet op straat leven of gebruik maken van erkende opvangstructuren.
Bij de telling wordt de zogenaamde ‘ETHOS-light’ definitie en methode gebruikt. Deze methode is ontwikkeld door de universiteit van Leuven in opdracht van de Europese Commissie. De Hogeschool van Utrecht heeft de methode in Nederland geïntroduceerd.
De ETHOS-telling heeft in 2022 en 2023 al in meerdere regio’s in Nederland plaatsgevonden. Resultaten uit de eerdere tellingen (kansfonds.nl) laten zien hoe de groep dak- en thuisloze mensen is veranderd. Daaruit blijkt dat bij de reguliere instanties betrokken bij dak- en thuisloosheid slechts het topje van de ijsberg in beeld is. Het succes van de telling hangt daarmee af van allerlei andere organisaties die ‘achter de voordeur’ komen van inwoners en zicht hebben hun persoonlijke situatie. Op één dag, 8 april 2025, worden alle mensen geteld door professionals van diverse organisaties en gemeentelijke afdelingen die direct of indirect zicht hebben op dak- of thuisloze personen.
Wie doen er mee aan de telling?
We doen als regio Eindhoven aan de telling mee. Dat betekent dat gemeente Bergeijk, gemeente Best, gemeente Bladel, gemeente Cranendonck, gemeente Eersel, gemeente Eindhoven, gemeente Geldrop-Mierlo, gemeente Heeze-Leende, gemeente Nuenen, gemeente Oirschot, gemeente Reusel-De Mierden, gemeente Son en Breugel, gemeente Valkenswaard, gemeente Veldhoven, gemeente Waalre allemaal meedoen.
Daarnaast vragen we de hulp van zoveel mogelijk formele en informele organisaties binnen onze regio om mee te helpen. Niet alleen organisaties die nu al zicht hebben op mensen die dakloos zijn, zoals de maatschappelijke opvanglocaties.
Voor het in kaart brengen van ‘verborgen dakloosheid’ zijn juist ook andere organisaties nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan woningcorporaties, inloophuizen, de (wijk-) GGD, onderwijsinstellingen, maatschappelijk werk, huisartsen, kerken en boswachters.
Wie worden er geteld?
Op de teldag worden mensen geteld die zich in de volgende leefsituaties bevinden:
- Mensen die leven in de openbare ruimte;
- Mensen in de noodopvang;
- Mensen in een tijdelijke opvang voor dakloze mensen;
- Mensen die uitstromen uit een instelling of langer daar verblijven vanwege gebrek aan huisvesting;
- Mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals auto, kraakpand, vakantiewoning, camping);
- Mensen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen;
- Mensen met een dreigende huisuitzetting binnen één maand na de teldag.
Wanneer zijn de bijeenkomsten?
Reserveer alvast onderstaande data in je agenda. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie over de telling en heb je ook de mogelijkheid om vragen te stellen.
Startdag: woensdag 22 januari 2025, 13.00 - 16.00 uur, fysieke bijeenkomst
- Inhoudelijk programma inclusief netwerkmoment
Online privacy vragenuurtje
- 5 februari (11.00 - 12.00 uur)
Bezoek één van de (fysieke) informatiesessies voor professionals:
- 11 maart (10.00 - 12.00 uur)
- 20 maart (14.00 - 16.00 uur)
Bezoek één van de online informatiesessies voor professionals:
- 26 maart (13.00 - 14.30 uur)
- 1 april (13.00 - 14.30 uur)
- 3 april ( 19.30 - 21.00 uur)
Teldag: 8 april 2025
Vragenuurtjes over vragenlijst (online)
- 8 april (14.00 - 15.00 uur)
- 10 april (14.00 - 15.00 uur)
Wanneer is de teldag?
De teldag is op 8 april 2025.
Weet je niet zeker op de telling iets voor jouw organisatie is?
Veel organisaties komen zijdelings in contact met deze situaties en is het ‘grijs gebied’ of simpelweg onbekend of de persoon in kwestie zich wel of niet in een situatie van dakloosheid begeeft. Of er zijn wellicht andere (praktische) problemen waardoor je mogelijk twijfelt over deelname aan deze telling.
Geldt dat voor jouw organisatie? Graag plannen we een kennismakingsgesprek in. Dat kan telefonisch, online of fysiek. In dit gesprek kunnen we samen bekijken of en hoe uw organisatie aan de telling mee kan doen. Neem dan contact op met Lisa van de Westerlo, regionaal coördinator via: ethostelling@eindhoven.nl.
Overige vragen
Heb je nog vragen over de Ethostelling? Neem dan contact op met Lisa van de Westerlo, regionaal coördinator via: ethostelling@eindhoven.nl.