Winternoodopvang komende winter ook op terrein Trade Forum
Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 28 maart 2023 besloten dat de winternoodopvang ook deze winter (2024-2025) weer terugkomt op de locatie Trade Forum. Deze nachtopvang gaat open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt en blijft geopend tot het 's nachts niet meer vriest. Meestal is dat in maart.
Op het terrein van de winternoodopvang staat ook het paviljoen voor de pilot kortdurende opvang. Ook na sluiting van de winternoodopvang blijft dit paviljoen staan. Op 18 juni 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de pilot kortdurende opvang op de locatie Trade Forum te verlengen van 1 september 2024 tot en met oktober 2025. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de winternoodopvang en de pilot kortdurende opvang.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is een winternoodopvang?
Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, openen we de winternoodopvang. Dakloze mensen kunnen hier in de avond en nacht terecht voor een bed, douche en eenvoudige maaltijd. De opvang wordt geregeld door Springplank040.
Waarom een winternoodopvang?
Van de dak- en thuislozen in Eindhoven, mag of wil een klein deel niet naar de maatschappelijke opvang. We vinden het niet menselijk dat zij ook als het koud is, buiten slapen. Zodra het gaat vriezen opent de gemeente daarom een tijdelijke winternoodopvang.
Waar kan ik terecht met zorgen en vragen?
Heb je vragen of maak je je zorgen over een bepaalde situatie?
- Voor de winteropvang kun je contact opnemen met de mobiele surveillance via 06-18992965. Het nummer van de locatie is: 06-11849905. Mail bij algemene klachten of vragen over de winternoodopvang naar
- Voor de crisisnoodopvang kun je contact opnemen met 06-30006277 of vluchtelingen@eindhoven.nl.
- Voor specifieke vragen over de pilot kortdurende opvang kun je terecht bij het Leger des Heils via 040- 2393160.
- In geval van nood bel je 112.
Waar was de winternoodopvang de afgelopen winter?
De winternoodopvang was in de winter van 2023-2024 ook op het braakliggend terrein achter de P+R Meerhoven en de Noord-Brabantlaan, onderdeel van bedrijventerrein Trade Forum.
Waarom op deze locatie?
Het terrein achter de P+R Noord-Brabantlaan is gekozen na een uitgebreid onderzoek. Niet alleen voor afgelopen winter, maar ook voor de winter van 2024-2025. Daarbij is gekeken naar bijvoorbeeld de spreiding van opvanglocaties, bereikbaarheid en mogelijke gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt en in de hele stad. In vergelijking met andere mogelijke locaties bleek het terrein achter de P+R Noord-Brabantlaan de meest geschikte locatie.
Is de locatie alleen voor dit jaar?
De gemeente Eindhoven is op zoek naar een permanente locatie voor deze vorm van opvang, maar we weten niet wanneer deze gevonden en beschikbaar is. Het is daarom mogelijk dat wij ook na de komende winterperiode de winternoodopvang organiseren op de locatie Trade Forum (uiterlijk tot en met de winterperiode van 2026-2027). Mocht de gemeente dit besluiten dan laten we dat op tijd weten aan inwoners en andere belanghebbenden.
Gaan omwonenden hier iets van merken?
De gemeente vindt de veiligheid en leefbaarheid in de buurt belangrijk. We weten uit ervaring dat er soms overlast kan zijn in de buurt van de winternoodopvang. Daarom nemen we van tevoren verschillende maatregelen. Denk aan constante beveiliging op de locatie, meer aanwezigheid van politie en handhaving in de omgeving en de inzet van een surveillancewagen. Daarnaast komt er een beheergroep waarin ook omwonenden mee kunnen denken over aanvullende maatregelen. Dit jaar nemen we ook extra maatregelen om zwerfafval tegen te gaan.
Is er een beheergroep?
Er is een beheergroep voor de winternoodopvang, de crisisnoodopvang en de pilot kortdurende opvang samen. De beheergroep bestaat uit buurtbewoners, politie, Springplank040, Leger des Heils, gemeente Eindhoven en gemeente Veldhoven en blijft komende winter actief.
Waar vind ik meer informatie?
Onderaan deze pagina’s kun je wijkinfo’s lezen die omwonenden hebben gekregen
Pilot kortdurende opvang
Wat houdt de pilot kortdurende opvang in?
We vangen tijdelijk 10 tot 15 dakloze EU arbeidsmigranten kort op in een klein(er) paviljoen naast de winternoodopvang op het Trade Forum. Tijdens deze opvang kan een individu tot rust komen en krijgt begeleiding richting werk of werken we aan een terugkeer naar het land van herkomst. Een verblijf kan enkele dagen tot maximaal 6 weken duren. De opvang is zowel overdag als ’s nachts geopend. Als iemand uitstroomt dan kan de volgende dak- of thuisloze persoon die in aanmerking komt een plek krijgen. Het Regieteam van de gemeente Eindhoven bepaalt of iemand in aanmerking komt voor deelname aan de pilot.
Waarom is er een pilot kortdurende opvang?
In Nederland zijn veel EU arbeidsmigranten, ook in Eindhoven en omliggende gemeenten. Met de meeste van deze arbeidsmigranten gaat het goed. Helaas gaat het met een klein deel minder goed. Deze mensen leven op straat of dreigen daar terecht te komen omdat bijvoorbeeld hun arbeidscontract eindigt. Een leven op straat is voor niemand goed. Daarom willen we deze mensen een toekomstperspectief bieden via werk of terugkeer naar land van herkomst. Hierbij is het belangrijk dat de mensen eerst tot rust kunnen komen (onder andere eten en slapen). Als iemand meer tot rust gekomen is, dan kan hij/zij/hen beter nadenken over wat hij/zij/hen wil in het leven en daar actie op ondernemen. Een dergelijke opvang voor deze mensen is er nog niet in Eindhoven. We willen onderzoeken wat het beste werkt. Vandaar dat we dat eerst een pilot doen, een kleinschalige invoering van dit soort opvang om te kijken of dit werkt. Daarna kunnen we bekijken of we een structurele oplossing voor de ondersteuningsvraag van dakloze EU burgers kunnen en willen bieden.
Is er alleen in Eindhoven een pilot kortdurende opvang?
Nee, ook in steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam en Utrecht bestaat een dergelijke pilot. We doen dit allemaal op onze eigen manier. Zo ontdekken we met elkaar wat wel of niet werkt. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hierbij betrokken.
Wat is het verschil met de winternoodopvang?
De winternoodopvang is gedurende de winterperiode tot ongeveer 1 april 2024 alleen vanaf de namiddag (16.00u) geopend tot de volgende ochtend 08.00 uur. Bij de winternoodopvang ligt de focus op opvang, zodat mensen niet in de kou buiten hoeven te slapen. De kortdurende opvang is kleinschalig, 24/7 geopend tot en met augustus 2024. Daarnaast krijgen mensen in de kortdurende opvang begeleiding om hun leven weer op de rit te krijgen.
Waarom loopt de pilot door tot en met oktober 2025?
Begin december 2023 is de pilot kortdurende opvang gestart op het Trade Forum. De resultaten van de pilot zijn tot nu toe goed. Begin mei 2024 waren al 65 mensen ingestroomd. 79% van hen verliet positief de pilot naar werk met huisvesting of naar het land van herkomst. Op 18 juni 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de pilot kortdurende opvang op de locatie Trade Forum te verlengen van 1 september 2024 tot en met oktober 2025. Dit is wel onder de voorwaarde dat de gemeenteraad akkoord gaat met de begroting 2025. In november 2024 wordt dit bekend.
Wie komt in aanmerking voor de pilot?
De pilot is voor dakloze EU arbeidsmigranten. Als iemand in aanmerking komt voor de winternoodopvang, dan komt deze persoon in principe ook in aanmerking voor de pilot. Het gaat zodoende om dezelfde groep mensen, alleen krijgen ze in een ander paviljoen onderdak. Mensen moeten wel gemotiveerd zijn om een positieve draai aan hun leven te geven. Soms helpt een paar dagen rust om (meer) gemotiveerd te raken. Die kans willen we mensen geven. Het Regieteam van de gemeente Eindhoven bepaalt of iemand in aanmerking komt voor deelname aan de pilot.
Komen mensen uit andere delen van Nederland ook in aanmerking voor de pilot in Eindhoven?
Nee. De toelating tot de pilot is gekoppeld aan de toelating tot de winternoodopvang. Als iemand uit een ander deel van Nederland komt, dan zijn we van mening dat deze persoon daar de meeste kans van slagen heeft op herstel om verder geholpen te worden.
Waarom verblijven de mensen van de pilot niet in het paviljoen van de winternoodopvang?
Belangrijk in de pilot is dat mensen tot rust komen. Dat lukt minder goed in een omgeving waar een grote(re) groep mensen verblijft die ook nog eens ’s ochtends vertrekken en aan het einde van de dag weer binnen komen. Daarnaast sluit de winternoodopvang aan het begin van de lente. We weten nu nog niet wat er daarna gebeurt met het paviljoen van de winternoodopvang. Het is daarom beter dat de mensen in een klein apart paviljoen worden opgevangen.
Verblijven de mensen alleen in het paviljoen?
Nee. Van maandag tot en met zondag zijn 12 uur per dag begeleiders aanwezig. Daarnaast is er 24 uur per dag een beveiliger aanwezig en 24 uur per week een coördinator. Deze laatste zal niet alleen in het paviljoen werkzaam zijn. Stichting Barka is op twee dagen per week aanwezig. Barka is een organisatie (actief in Nederland en diverse landen om ons heen) die zich inzet om (dakloze) mensen uit Midden - en Oost Europa te begeleiden naar werk (en huisvesting) of bij terugkeer naar land van herkomst.
Wat doen de mensen overdag?
Dit is per persoon verschillend. Niet iedereen heeft dezelfde behoeftes en niet iedereen zit in dezelfde fase van zijn/haar/hun herstel. U kunt denken aan gezamenlijk eten, opbouwen van een goede dagstructuur, het doen van huishoudelijke taken (bijvoorbeeld schoonmaken) het opstellen van een cv, boodschappen doen, solliciteren etc.
Wat wil de gemeente met de pilot bereiken?
We vinden het belangrijk om EU burgers in Nederland een menswaardig bestaan te bieden. Met een groot deel van hen gaat het gelukkig ook goed. Mensen met wie het minder goed gaat willen we vooruit helpen richting een perspectief. We willen voorkomen dat mensen (langdurig) op straat belanden. We bieden mensen perspectief door hen op weg te helpen richting werk of land van herkomst. Zo verwachten we ook de groep die gebruik maakt van de winternoodopvang te verkleinen. Tijdens de pilot ervaren we wat hierbij wel/niet werkt. Met de ervaringen van de pilot in combinatie met die van de winternoodopvang werken we toe naar een permanente wijze van opvang van kwetsbare dakloze EU arbeidsmigranten.
Mag men middelen (drank, drugs) gebruiken in het paviljoen?
Nee, dit mag niet.
Van welke organisatie zijn de begeleiders?
Het Leger des Heils geeft uitvoering aan de pilot.
Komt er een aparte beheergroep voor de pilot?
Nee, op dit moment niet. De pilot staat bij de beheergroep van de winternoodopvang telkens op de agenda. Het Leger des Heils sluit hierbij aan. Tegen de tijd dat de winternoodopvang sluit, bespreken we of en zo ja hoe we in contact blijven staan over de pilot.
Kunnen we een kijkje nemen in het paviljoen?
Nee, dit kan niet. De deelnemers verblijven hier in principe de hele dag en we willen niet dat ze het gevoel krijgen dat ze bekeken of beoordeeld worden. Het paviljoen lijkt op het paviljoen van de winternoodopvang, alleen een stuk kleiner. In het paviljoen van de winternoodopvang is wel de gelegenheid om een rondleiding te krijgen. Springplank zal dit organiseren, in afstemming met de beheergroep.
Hoe neem ik contact op?
Heb je vragen of maak je je zorgen over een bepaalde situatie?
- Voor de winternoodopvang kun je contact opnemen met de mobiele surveillance via 06-57189993. Het nummer van de locatie is: 06-11849905.
- Voor de crisisnoodopvang kun je contact opnemen met 06-30006277 of vluchtelingen@eindhoven.nl.
- Voor specifieke vragen over de pilot kortdurende opvang kun je terecht bij het Leger des Heils via 040- 2393160.
- Heb je nog andere vragen voor de gemeente? Neem op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur contact op met de gemeente Eindhoven via telefoonnummer 14 040.
- In geval van nood bel je 112.
Andere vragen over de winternoodopvang
De bezoekers van de winternoodopvang
Kan iedereen gebruikmaken van de winternoodopvang?
Nee, de noodopvang is alleen bedoeld voor dakloze mensen uit de regio Eindhoven die geen gebruik willen of mogen maken van de reguliere opvang voor dak- en thuislozen. Een dak- of thuisloze krijgt alleen toegang als deze persoon binding heeft met de regio Eindhoven. Dat zijn vaak arbeidsmigranten die naar Eindhoven zijn gekomen om te werken, huis gekoppeld aan baan verloren zijn en daarom op straat terechtkomen. Daarnaast moet iemand aanspreekbaar zijn. We hanteren criteria om de aanzuigende werking vanuit andere steden in Nederland zoveel mogelijk te verkleinen.
Wat is de achtergrond van de doelgroep?
We weten niet wat precies de sociale achtergrond is van mensen. Wat we wel weten is dat een deel van de mensen wel gebruik mag maken van de reguliere opvang, maar dit niet wil (ongeveer 25%). Een ander heel klein deel betreft vluchtelingen die zonder recht op verblijf wel in Eindhoven verblijven (ongeveer 5%). Het grootste deel bestaat uit mensen uit andere Europese landen die dakloos zijn en geen recht hebben op de reguliere opvang (ongeveer 70%). We grijpen de winternoodopvang aan om deze groepen (en mensen) beter te leren kennen en hen indien mogelijk perspectief te bieden.
Komen er ook (ongedocumenteerde) vluchtelingen naar de winternoodopvang?
Dat is mogelijk, maar is niet de grootste doelgroep van de winternoodopvang. Van de mensen die gebruikmaken van de winternoodopvang, zou een deel ook gebruik mogen maken van de reguliere opvang, maar willen dit niet (ongeveer 25%). Een ander klein deel zijn vluchtelingen die zonder recht op verblijf wel in Eindhoven verblijven (ongeveer 5%). Het grootste deel bestaat uit mensen uit andere Europese landen die dakloos zijn en geen recht hebben op de reguliere opvang (ongeveer 70%).
Waar verblijft deze doelgroep normaal en welke overlast veroorzaken zij?
Dit verschilt per persoon. Een deel verblijft nu overdag en ’s nachts op straat, een aantal maakt overdag (zo nu en dan) gebruik van de inloopvoorzieningen (bijvoorbeeld voor koffie, een douche en een maaltijd). Niet iedereen van deze groep zorgt voor overlast.
De meeste meldingen die in voorgaande jaren bij de winternoodopvang gedaan zijn, gingen over mensen die rondhingen in de buurt, zich ophielden in portieken of hun behoeften deden op openbare plekken. Uit ervaring en gesprekken met voormalige dakloze mensen kunnen wij ‘hangplekken’ herkennen en hier op tijd actie op ondernemen. De mobiele surveillancewagen van Springplank bezoekt samen met de straatwerkers (wij noemen dit outreachend werk) meerdere keren per dag deze plekken. Daarnaast gelden er voorwaarden voor alle dakloze mensen die gebruik willen maken van bij de opvang. Als iemand niet voldoet aan de voorwaarden - zo moet iemand bijvoorbeeld aanspreekbaar zijn - dan wordt de toegang tot de winternoodopvang ontzegd. De ervaring leert dat de doelgroep al snel op de hoogte is van de regels en zich daarna niet meer bij de winternoodopvanglocatie meldt als ze niet welkom zijn. Uiteraard monitoren we hier intensief op.
Daarnaast is onze ervaring van vorig jaar dat het erg meeviel met de overlast. Is die overlast er toch? Dan wordt zo snel mogelijk actie ondernomen. Daarover worden ook afspraken gemaakt in het beheerplan met de beheergroep. Indien er meer overlast blijkt te zijn dan verwacht, kijken we ook naar andere maatregelen.
Is de doelgroep van de opvang al bekend bij de gemeente?
De meeste dakloze mensen die gebruik (willen) maken van de winternoodopvang zijn in beeld. Deze mensen komen we nu bijvoorbeeld ook in de stad tegen.
Hoe groot is de kans dat de daklozen overdag in Zeelst (in parkjes of speeltuinen) of Veldhoven City gaan hangen?
Dat lijkt niet heel waarschijnlijk. We weten vanuit onze ervaringen van vorig jaren, dat de dak- en thuisloze mensen overdag naar het centrum van Eindhoven teruggaan, waar hun sociale netwerk en de inloopvoorzieningen zijn. Springplank en de gemeente houden dit uiteraard wel goed in de gaten. Als blijkt dat zij toch richting de woonwijken dan nemen wij gepaste maatregelen. Daarover wordt ook gesproken in de beheergroep, waar ook politie en handhaving bij betrokken zijn. Wij identificeren ‘hangplekken’. De mobiele surveillancewagen van Springplank bezoekt samen met de straatwerkers (wij noemen dit outreachend werk) meerdere keren per dag deze plekken.
De locatie
Is de locatie van de noodopvang elk jaar hetzelfde?
Nee. Tot er een vaste locatie gevonden is, bekijkt het bestuur van de gemeente Eindhoven elk jaar op welke plek de winternoodopvang gevestigd wordt. Daarbij wordt een weloverwogen keuze gemaakt. Zo wordt er gekeken onder andere naar de spreiding van dit soort maatschappelijke opvanglocaties in onze stad. Als dat mogelijk is willen we de opvang meerdere jaren op één locatie. Deze locatie op het bedrijventerrein Trade Forum blijft in ieder geval tot en met de winter van 2024-2025.
Is het de bedoeling dat er een permanente locatie voor de winteropvang komt?
Ja, de gemeente wil graag een permanente locatie voor de winteropvang. De locatie bij het Trade Forum aangewezen voor de winteropvang van 2023-2024 en 2024-2025. Waar de winternoodopvang daarna plaatsvindt is nog niet bekend.
Hoe zien de winternoodopvang en pilot kortdurende locatie eruit?
Op een terrein van 60 bij 32 meter zijn twee paviljoens gebouwd. De winternoodopvang is het grote paviljoen. In het paviljoen bevinden doucheruimtes en toiletruimtes voor mannen en vrouwen. Aan achterzijde en zijkant van het paviljoen zijn twee kantoren voor het personeel van de winternoodopvang gelokaliseerd. In de rest van het paviljoen is er plek voor veldbedden. Nooduitgangen zijn zowel aan de voorzijde als achterzijde in het paviljoen. Het kleinere paviljoen is voor de pilot kortdurende opvang. Aan de voorkant van het paviljoen bevinden zich twee combinatie douche- en toiletruimtes. Aan de achterzijde van het paviljoen is een toilet, kantoor en keukenblok.
Voor de winter van 2024-2025 maken we gebruik van nieuwe, duurzamere paviljoens. Zo verbruiken de duurzame paviljoens minder energie. De oude paviljoens zijn inmiddels vervangen.
Wat zijn de eisen bij het kiezen van de locatie?
Dit proces rondom het kiezen van de locatie is niet openbaar. Dit houdt in dat wij jou als bewoner niet de volledige inhoud van de beoordelingseisen kunnen geven. Maar we kunnen wel een algemeen beeld schetsen.
Net als de afgelopen twee jaar was het lastig om een geschikte plek te vinden. Een voor iedereen perfecte locatie voor de winternoodopvang bestaat helaas niet. Bij de keuze moeten we rekening houden met allerlei ontwikkelingen en belangen. Het terrein achter de P+R Meerhoven aan de Noord-Brabantlaan bleek na onderzoek het meest geschikt. Hierbij kijken we onder meer naar de beschikbare ruimte, het beschikbaar zijn van de locatie, de bereikbaarheid vanaf het centrum van de stad en het omgevingsbeeld in combinatie met een veiligheidsanalyse. Dit alles leidde tot de keuze voor de locatie Trade Forum.
De opvang ligt 4 kilometer van het centrum. Wat maakt deze locatie 'goed bereikbaar'?
Goed bereikbaar betekent dat de locatie voor de doelgroepen via voetpaden te bereiken is. Het is dit jaar voor de tweede keer dat de winternoodopvang wat verder weg ligt. We verwachten dat dit geen probleem gaat zijn voor de gebruikers van de winternoodopvang. Of dit in de praktijk ook zo uitpakt, gaan we zeker de eerste tijd in de gaten houden. Er is momenteel geen vervoer geregeld om de daklozen van en naar de opvang te brengen. Wel informeren we de gebruikers over de route naar de winternoodopvang. Deze route ligt buiten de woonwijken.
Waar blijven mensen die te vroeg of te laat zijn om te worden toegelaten?
Daklozen zijn niet verplicht zich aan te melden voor de winternoodopvang, maar ze moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals aanspreekbaar zijn. Als iemand zich te vroeg meldt, moet deze persoon wachten totdat de winternoodopvang opengaat. Als iemand zich te laat meldt, bekijken we per geval wat de beste oplossing is.
Bij daklozen die geen toegang krijgen tot de opvang of daar niet willen overnachten, zien we over het algemeen dat zij teruggaan naar het centrum van Eindhoven en/of naar hun oorspronkelijke slaapplek. De ervaring leert dat deze doelgroep al snel op de hoogte is van de regels en zich daarna niet meer bij de winternoodopvanglocatie meldt als ze niet welkom zijn. In deze eerste periode houden we uiteraard extra goed in de gaten wat deze daklozen doen nadat zij weggestuurd zijn en waar ze naartoe gaan.
Op het terrein is ook een crisisnoodopvang voor asielzoekers geopend, welke afspraken zijn hiermee gemaakt?
De crisisnoodopvang is op hetzelfde terrein gevestigd waar ook de winternoodopvang staat. Inmiddels is de winternoodopvang voor deze winterperiode (2023-2024) gesloten. Stichting Springplank begeleidt zowel de winternoodopvang als de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Er zijn goede afspraken gemaakt over beheer en veiligheid. Om overzicht te houden op beide locaties, is er een gecombineerde toegangsweg. De weg wordt ontsloten aan de noordkant van het terrein, bij de P+R. Dit geeft ook een logische looproute richting openbaar vervoer en het centrum van Eindhoven. Meer informatie over de crisisnoodopvang kun je terecht op eindhoven.nl/noordbrabantlaan.
Praktische informatie
Hoeveel mensen kunnen gebruikmaken van de winternoodopvang?
Er is plek voor maximaal 55 in de winternoodopvang bedden.
Wat voor voorzieningen zijn er in de winternoodopvang?
Daklozen kunnen hier terecht voor een bed, douche en eenvoudige maaltijd. Ook zijn er regelmatig mensen van de gemeente en andere organisaties aanwezig die deze groep kunnen begeleiden naar langdurige opvang of hun land van herkomst.
Wanneer is de winternoodopvang open?
Als het ’s nachts 0 graden of kouder is, of aanvoelt, opent de gemeente pas de winternoodopvang. Meestal is dit halverwege november. De opvang is open tussen 16.00 en 8.00 uur open. Overdag is de voorziening gesloten.
Wanneer sluit de winternoodopvang weer?
De winternoodopvang is geopend totdat de gevoelstemperatuur ’s nachts niet meer onder het vriespunt is. Meestal is dit rond 1 april.
Veiligheid en leefbaarheid
Hoeveel mensen mogen er verblijven in de winternoodopvang volgens de omgevingsvergunning?
Er is een omgevingsvergunning verleend voor de winternoodopvang en de pilot kortdurende opvang tot 1 november 2025. Volgens de vergunning mogen in de twee paviljoens samen maximaal 72 personen verblijven.
Meer over de vergunning kun je opzoeken via eindhoven.nl/vergunningen.
Kan het zijn dat er extra slaapplekken worden neergezet in de verschillende opvanglocaties op het Tradeforum?
In oktober 2024 heeft Springplank040 voor een periode van enkele dagen slaapplekken voor een aantal dakloze mensen gecreëerd in hun kantoor op het terrein van de crisisnoodopvang op het Tradeforum. Dit omdat de toestroom van dakloze mensen groot is en er op dat moment geen andere plekken beschikbaar waren. Met de beheergroep is afgesproken dat tijdelijke maatregelen alleen ingezet worden na overleg tussen de gemeente en de beheergroep. Het gaat dan om de opvang van meer mensen of mensen uit andere doelgroepen op de locatie Trade Forum. Het uitgangspunt is dat dit alleen bij uitzonderlijk situaties mogelijk is en niet meer mensen dan toegestaan worden opgevangen, tenzij het strikt noodzakelijk is.
Is er beheer en begeleiding aanwezig?
Ja, er zijn mensen van een maatschappelijke organisatie aanwezig. Beveiligers assisteren om ervoor te zorgen dat de opvang goed verloopt. Daarnaast bezoeken medewerkers van het Regieteam van de gemeente en Barka regelmatig de winternoodopvang. Zij kunnen daklozen helpen bij het zoeken naar een plek in de reguliere opvang of terugkeer naar het land van herkomst.
Komt er camerabewaking te hangen op bepaalde punten?
Uit ervaring van voorgaande jaren weten we dat statische camerabewaking minder goed werkt dan dynamische beveiliging door een surveillancedienst die de dak- en thuislozen actief aanspreekt. Dat is ook de reden dat we de laatste ingesteld hebben. Ook wordt in samenwerking met omwonenden gekeken naar technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren.
Wat wordt er gedaan om de opvang goed te laten verlopen?
Buiten de begeleiding en beveiliging op de locatie, rijdt er dagelijks een mobiele surveillancewagen rond. Daarnaast zijn de handhavers van de gemeente en de politie ook actief in de omgeving.
Wat staat er in de leefbaarheids- en veiligheidsanalyse?
Deze informatie is niet openbaar. In overleg met de beheergroep brengen we in beeld waar aandachtspunten voor omwonenden zitten. Samen leggen we vast hoe we hiermee omgaan. Tijdens de winternoodopvang komt de beheergroep regelmatig bij elkaar en bespreken we of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Komt er een bus om de daklozen overdag naar het centrum te begeleiden?
Wij verwachten dat de dak- en thuislozen de weg naar de opvang vinden op basis van de maatregelen en ondersteuning die is gefaciliteerd. Mocht dat onvoldoende zijn, dan wordt er bijgestuurd.
Communicatie
Hoe zijn de omwonenden geïnformeerd?
Omwonenden zijn via een wijkinfo geïnformeerd. Op deze pagina staat de meest actuele informatie. Daarnaast is er een beheergroep. Deze wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.
Staat je vraag er niet bij?
Mail je vraag naar: regieteam@eindhoven.nl. Je ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie.
Ik wil graag op de hoogte blijven, kan ik me inschrijven voor een nieuwsbrief?
Dit jaar wordt er geen nieuwsbrief verstuurd over de winternoodopvang. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt de buurt geïnformeerd met een wijkinfo.
Het besluit
Kan ik bezwaar maken tegen het besluit?
Om op het terrein een winternoodopvang te plaatsen, is een omgevingsvergunning nodig. Deze is inmiddels afgegeven op 10 oktober 2023. Je kunt binnen zes weken, nadat het besluit aan de aanvrager bekend is gemaakt, schriftelijk bezwaar maken.
Je kunt het bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders, ter attentie van de sector Veiligheid, Juridische zaken en Bestuur, afdeling Juridische Zaken, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.
Hoelang blijft de winternoodopvang op deze locatie?
Het college heeft dinsdag 28 maart 2023 besloten dat de winternoodopvang ook de komende twee winters (2023-2024 en 2024-2025) te vinden is op de locatie Trade Forum.
Wat wordt er met de voorziening in de zomermaanden gedaan als het langer blijft staan?
Op dit moment is er geen behoefte aan gebruik van het tijdelijke gebouw in de zomermaanden. Mocht dit voor de zomers in de periode 2024-2025 veranderen, dan laten we dat weten.
Hoe en wanneer wordt daar een beslissing over genomen?
Als de gemeente hierover besluit, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten. In dat geval informeren we je ook over eventuele vergunningen die daarvoor nodig zijn.
Wijkinfo's
Wijkinfo 5 november 2024
Aan de omwonenden van Noord-Brabantlaan en omgeving,
Beste buurtbewoner,
Op het braakliggend terrein achter P+R Meerhoven (Trade Forum) zijn er verschillende vormen van opvang. Hier staan de winternoodopvang, de pilot kortdurende opvang en de crisisnoodopvang voor asielzoekers. We praten u graag bij over de laatste ontwikkelingen.
Alle contactinformatie vindt u onderaan de brief.
Winternoodopvang gaat weer open
Ook deze winter opent de gemeente Eindhoven een tijdelijke winternoodopvang (nachtopvang) voor dakloze mensen op het Trade Forum. De afgelopen twee winters was de winternoodopvang op dezelfde locatie. Dit is prettig verlopen, mede dankzij uw buurt. We doen ook dit jaar ons best om alles in goede banen te leiden. Deze winter gebruiken we een duurzamer paviljoen.
Deze nachtopvang gaat open als de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt en blijft geopend tot het 's nachts niet meer vriest. Meestal is dat in maart. Tussen 16.00 en 8.00 uur kunnen mensen hier slapen, douchen en een maaltijd krijgen onder begeleiding van Springplank040.
Pilot kortdurende opvang
In de pilot kortdurende opvang, die loopt tot en met oktober 2025, motiveren we dakloze EU-burgers om hun leven een positieve draai te geven. Gemiddeld verblijven personen 10 dagen in deze opvang. Het Leger des Heils en Stichting Barka ondersteunen hen. Ook voor deze pilot gebruiken we nu een duurzamer paviljoen.
Vergunning
Er is een omgevingsvergunning verleend voor de winternoodopvang en de pilot kortdurende opvang tot 1 november 2025. Volgens de vergunning mogen in de twee paviljoens samen maximaal 72 personen verblijven.
Beheergroep
Er is een beheergroep voor de winternoodopvang, de crisisnoodopvang en de pilot kortdurende opvang. De beheergroep bestaat uit buurtbewoners, politie, Springplank040, Leger des Heils, gemeenten Eindhoven en Veldhoven en blijft komende winter actief.
Crisisnoodopvang
Sinds februari 2024 is de crisisnoodopvang (CNO) voor asielzoekers geopend op locatie Trade Forum. We vangen hier 200 mensen op.
Tijdelijk extra slaapplekken
Een kleine drie weken geleden heeft Springplank040 voor een periode van enkele dagen slaapplekken voor een aantal dakloze mensen gecreëerd in hun kantoor op het terrein van de CNO. Dit omdat de toestroom van dakloze mensen groot is en er op dat moment geen andere plekken beschikbaar waren. Met de beheergroep is afgesproken dat tijdelijke maatregelen alleen ingezet worden na overleg tussen de gemeente en de beheergroep. Het gaat dan om de opvang van meer mensen of mensen uit andere doelgroepen op de locatie Trade Forum. Het uitgangspunt is dat dit alleen bij hoge uitzondering mogelijk is en niet meer mensen dan toegestaan worden opgevangen, tenzij het strikt noodzakelijk is.
Bijdrage Wasbeer & Pauw, zij begeleiden de bewoners van de crisisnoodopvang
De meeste bewoners zijn nu acht maanden in Nederland. Ze wachten op de uitkomst van hun procedure en weten nog niet of zij in Nederland mogen blijven. Na zes maanden mogen asielzoekers, onder voorwaarden, betaald werken. Werk krijgt momenteel veel aandacht, ook in onze taallessen en workshops. Eén Eindhovense werkgever is bereid om een groep van ongeveer 90 bewoners een werkplek te bieden. Mooi nieuws, want wij geloven erin dat werk dé manier is om je nuttig te voelen, bij te dragen en te integreren.
Taalmaatjes gevraagd
Onder de bewoners is er behoefte aan taalmaatjes. Iemand waarmee ze in de praktijk Nederlands kunnen oefenen. Heeft u interesse om taalmaatje te worden? Stuur dan een mail naar: info@wasbeerenpauw.nl.
Kleding oproep: herenkleding en -schoenen gezocht
We zijn dringend op zoek naar winterkleding en schoenen voor heren. We zoeken kleding in goede staat (geen permanente vlekken/gaten). Wilt u kleding doneren? Geef de kleding dan af op de locatie bij de beveiliging. Alvast hartelijk dank!
Contact
Heeft u vragen of maakt u zich zorgen over een bepaalde situatie?
- Voor de winternoodopvang kunt u contact opnemen met de mobiele surveillance via 06-57189993. Het nummer van de locatie is: 06-11849905. De meest actuele informatie kunt u lezen op www.eindhoven.nl/winternoodopvang.
- Voor de crisisnoodopvang kunt u contact opnemen met 06-30006277 of vluchtelingen@eindhoven.nl.
- Voor specifieke vragen over de pilot kortdurende opvang kunt u terecht bij het Leger des Heils via 040- 2393160.
- In geval van nood belt u 112.
Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,
Regieteam gemeente Eindhoven
-
Wijkinfo juni 2024 (115.19 KB)