Animatie over Verkeerscirculatieplan en Verbeterplan De Ring
Verkeer op en binnen de Ring: wat vind jij belangrijk?
Op dit moment werken we aan een Verkeerscirculatieplan voor het gebied binnen de Ring. En een Verbeterplan voor de Ring zelf. In mei 2025 neemt de gemeenteraad een besluit over deze plannen. Om ze te helpen een goed besluit te nemen, willen we weten wat jij belangrijk vindt. Vul jij ook de enquête in? Dat duurt ongeveer 10 minuten.
Verkeerscirculatieplan
Wat is het Verkeerscirculatieplan (VCP)?
Met het VCP gaan we het verkeer in de toekomst op een andere manier door de stad leiden. Doorgaand autoverkeer gaat niet meer dwars door de stad, maar wordt via de Ring en de Randweg (N2) geleid. Het VCP leidt tot minder autodrukte in het centrum en daarmee wordt het schoner en gezonder. Ook zetten we in op meer lopen, fietsen en goed openbaar vervoer. Daarnaast maken we met dit plan meer ruimte voor groen, pleinen en parken.
Waarom is het Verkeerscirculatieplan (VCP) nodig?
Eindhoven groeit. Vooral binnen de Ring. Daarom moeten we hier ruimte maken. Voor huizen en voor pleinen en parken. Maar ook voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De auto vraagt veel ruimte. Door straten en routes aan te passen, kunnen we het binnen de Ring leefbaarder en aantrekkelijker maken. En toch bereikbaar houden.
Wat zijn de ideeën achter het Verkeerscirculatieplan (VCP)?
Het Verkeerscirculatieplan is gebaseerd op de volgende ideeën (bekijk ook de animatie)
- Het gebied binnen de Ring wordt vrijgemaakt van doorgaand autoverkeer, zodat het leefbaarder en aantrekkelijker wordt
- Het gebied binnen de Ring wordt opgedeeld in meerdere sectoren (gebieden). Tussen de sectoren maken we doorsteken die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers, lijnbussen en hulpdiensten. Niet voor auto’s. Zo’n doorsteek noemen we een verkeersfilter.
- Voor auto’s is elke sector vanaf de Ring. Voetgangers, fietsers, lijnbussen en hulpdiensten kunnen wel van de ene naar de andere sector.
- Alle bestemmingen (ook parkeerplaatsen) blijven bereikbaar met de auto, alleen kan de route anders worden.
Hierdoor wordt het verkeer beter geregeld en maken we ruimte voor groen, pleinen en parken. Zo blijft de stad veilig en prettig om in te wonen, werken en verblijven.
Wanneer merk ik iets van het Verkeerscirculatieplan (VCP)?
In mei 2025 stelt de gemeenteraad het Verkeerscirculatieplan vast. Daarna kijken we wat we op korte én op langere termijn gaan aanpassen. Als we beginnen met de uitvoering dan betrekken we daar ook de wijken binnen de Ring bij. De planning stemmen we ook af op de andere (bouw)plannen in het gebied binnen de Ring. En op de maatregelen die we op de Ring gaan nemen.
Verbeterplan voor de Ring
Waarom is een Verbeterplan voor de Ring nodig
Door het Verkeerscirculatieplan komen er meer auto’s op de Ring. De Ring wordt daardoor steeds belangrijker in de verdeling van het autoverkeer en de (auto)bereikbaarheid van de stad. Daarom werken we ook aan een Verbeterplan voor de Ring.
Bekijk ook de animatie
Wat is het Verbeterplan voor de Ring?
Door alle ontwikkelingen speelt de Ring een steeds belangrijkere rol in de verdeling van het autoverkeer en de (auto)bereikbaarheid van de stad. Met een Verbeterplan gaan we de Ring versterken. In dit plan doen wij voorstellen voor bijvoorbeeld betere doorstroming van het autoverkeer, meer verkeersveiligheid en goede oversteekbaarheid. Ook is er aandacht voor de leefbaarheid in de aanliggende buurten van de Ring.
Wat willen we bereiken met het Verbeterplan?
Met het Verbeterplan willen we het volgende bereiken:
- Veilige Ring: ook te voet en per fiets
- Verbindende Ring: doorstroming van auto’s en én goed over te steken te voet, per fiets en met het openbaar vervoer
- Gezonde Ring: leefbaar, meer groen en minder overlast voor de omgeving
- Trotse Ring: modern, met respect voor de historie
- Passende Ring: in de stadsdelen, met bestaande én nieuwe woningen en bedrijven en groen
- Herkenbare Ring: met een eigen en overzichtelijk profiel
Zorgt het Verbeterplan voor een betere verkeersveiligheid?
Voor het Verbeterplan onderzoeken we ook maatregelen die ervoor zorgen dat de Ring veiliger wordt. Zodat voetgangers, fietsers en openbaar vervoer goed kunnen oversteken. We kijken daarbij ook naar de deelconflicten. Hierbij krijgen voetgangers en fietsers die rechtdoor gaan tegelijk groen met afslaand gemotoriseerd verkeer.
Daarnaast staan in het Verbeterplan ook maatregelen voor een betere doorstroming. En voor een betere leefbaarheid in de wijken rondom de Ring.
Wanneer merk ik iets van het Verbeterplan voor de Ring?
In mei 2025 stelt de gemeenteraad het Verbeterplan voor de Ring vast. Daarin staat wat we op korte én op langere termijn gaan aanpassen. En wanneer we dat gaan doen. We stemmen de planning af op die van het Verkeerscirculatieplan. Als we beginnen met de uitvoering dan betrekken we daar ook de wijken rondom de Ring bij.
Op de korte termijn (2025-2030) gaan we in ieder geval het volgende aanpassen op en rond de Ring:
- Aanpassing aansluiting Ring – Leenderweg: er komt een tweede linksafstrook vanaf de Ring de Leenderweg in. Tegelijk wordt de Leenderweg heringericht.
- Aanpassing Hugo van der Goeslaan: we verbeteren de verkeersveiligheid bij de DAF-poort. Hier zorgen aparte rijbanen voor verschillende soorten verkeer voor een betere doorstroming.
- Geplande ongelijkvloerse kruising Karel de Grotelaan – Ring (HOV4): er komt een nieuwe ongelijkvloerse kruising om het autoverkeer op de Ring beter te laten doorstromen. Dat zorgt er ook voor dat het openbaar vervoer met minder oponthoud over de HOV4 kan rijden.
- Geplande ongelijkvloerse fietstunnel Beemdstraat: er komt een nieuwe fietstunnel om fietsers veiliger te laten oversteken. Daarmee stroom ook het autoverkeer beter door.
Meer informatie
Hoe word ik betrokken?
Op 28 november en 12 december 2024 waren er twee bijeenkomsten voor vertegenwoordigers van inwoners, ondernemers en belangenorganisaties uit het centrum en rondom de Ring. In die bijeenkomsten zijn de voorstellen voor de twee plannen besproken. De vertegenwoordigers hebben ons meegegeven wat zij belangrijk vinden.
In februari 2025 vragen we alle Eindhovenaren in een enquête wat zij belangrijk vinden voor het verkeer op en binnen de Ring. Ook die reacties gebruiken we om de plannen beter te maken. De gemeenteraad neemt in mei 2025 een besluit over de plannen.
Hoe krijg ik meer informatie?
Heb je vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar mobiliteit2050@eindhoven.nl.