3 maart 2022 - Poelenwerkgroep Eindhoven
Laarzen aan, een goede zaklamp mee en op zoek naar amfibieën in één van de 160 poelen van Eindhoven. Ik mocht mee met de Poelenwerkgroep Eindhoven. Bijna 100 vrijwilligers monitoren in het donker de amfibieën in onze poelen. Nu begint de paringstijd en de dieren zijn weer zichtbaar en actief. We zagen een paar soorten salamanders, padden en kikkers. Goed werk en heel leuk om te leren over deze dierenwereld in onze stad.
2 februari 2022 - Bronzen ECO school titel voor ISE
De Internationale School Eindhoven (ISE) heeft een bronzen ECO school titel gekregen. Een groepje enthousiaste leerlingen vertelde me wat ze afgelopen periode hebben gedaan om nu al zover te zijn. Heel inspirerend.
Het Eco-team van de ISE bestaat uit leerlingen en docenten. Eco-School is het grootste keurmerk in de wereld voor duurzaamheid van scholen. Door deel te nemen, maken ze deel uit van een duurzame beweging tussen 68 landen. Wereldwijd doen al 51.000 scholen en 19 miljoen studenten mee. Met Eco-Schools staan leerlingen aan het roer van duurzame veranderingen binnen de school: "student geleide verandering".
25 oktober 2021 - Zonnepanelen op het Vertigo gebouw (TUE)
Wat zijn er veel innovaties op het gebied van zonnepanelen. Op het dak van het Vertigo gebouw op de TU/e worden ze allemaal onderzocht of effectiviteit: van dakpannen met panelen tot dakterrasomheining, en van dakgevels tot zonnepannel-glas in ramen. De TU/e doet er samen met TNO onderzoek naar. Een bijzondere en erg effectieve wandpaneel is van ZigZagSolar, de naam zegt het al. Bijzonder om de inspirerende verhalen te horen van Roland Valckenborg en Frank Bartelen.
6 oktober 2021 - Bomentuin Boomrijk
Een hele mooie rondleiding door een bijzonder stukje Meerhoven, een bomentuin met de naam Boomrijk. De planten komen van kwekerij De Oirsprong. Toen de kwekerij moest wijken voor de parkeerplaatsen van het vliegveld heeft de eigenaar zijn plantenverzameling cadeau gedaan aan de gemeente Eindhoven. Die vond een mooie locatie in het nieuwe park.
Het ligt aan de noordkant van het park tussen de Waterlelievijver en de bio-centrale. Los van het prachtige project zie ik dat groen mensen uit allerlei culturen kan verbinden. Vele vrijwilligers zijn er van april tot en met oktober elke woensdagmiddag actief zijn om alle bomen en heesters te onderhouden.
24 september 2021 - Inrichtingsplan Genneper Parken
De komende tijd staat het nieuwe Inrichtingsplan Genneper Parken op de agenda. Een mooie aangelegenheid om een bezoek te brengen aan volkstuinvereniging “Groen Gennep”. Een ochtend vol mooie verhalen over duurzaam tuinieren en culturele diversiteit. Mooi onderdeel van de Genneper Parken.
5 juli 2021 - Troostdeken voor het klimaat
Op 5 juli gaf ik een stukje troostdeken aan Gijsje van Bakel. Zij vindt dat onze planeet er ook wel een gebruiken. Daarom roept zij iedereen op om te helpen met haar Comfort Blanket for our Planet om de wereld te laten zien dat wij als ‘gewone’ mensen ons bewust zijn van de klimaatsituatie en bereid zijn om iets te doen. Mijn oma heeft het Eindhovense lapje gemaakt.
5 november 2020 - Regionale Opvang voor Zwerfdieren
Deze week zijn de eerste palen de grond in gegaan voor de nieuwe Regionale Opvang voor Zwerfdieren. Op een braakliggend terrein aan de Kanaaldijk bouwt de gemeente Eindhoven samen met 13 andere gemeenten een nieuw gebouw voor de opvang van zwerfdieren. We verwachten dat de nieuwbouw in oktober 2021 klaar is. Meer informatie is te vinden op www.eindhoven.nl/roz.
12 oktober 2020 - The New Block op Strijp-S
Alvast een kijkje mogen nemen in het toekomstige vernieuwde locatie van The New Block op Strijp-S. The New Block is een beweging, een platform voor pioniers en een netwerk. Ze streven naar circulaire perfectie, nu.
The New Block is gevestigd in het SFS-gebouw. Het laatste gebouw op Strijp-S wat door Philips werd gebruikt, samen met het naastgelegen SFH-gebouw/ Microlab.
Nu een tijdelijke virtuele DDW-tentoonstelling over duurzaam bouwen.
19 september - World Cleanup Day, ook in Eindhoven
Inwoners, ondernemers, verenigingen en scholen hebben zich overal in de stad zich extra ingezet voor een schone omgeving zonder zwerfvuil. Wereldwijd doen er nog 180 andere landen mee aan dit initiatief.
Het doel van World Cleanup Day is om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen en om informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat ligt. Een behoorlijk deel van al het afval dat op straat belandt, komt uiteindelijk in rivieren en zeeën terecht. Met deze wereldwijde actie zetten vrijwilligers zich in voor een schone omgeving en tegen de plastic soep. Ik ging aan de slag op Strijp-S.
10 september 2020 - het Groene Lyceum
Dit schooljaar start Helicon Eindhoven met een onderwijsconcept dat nieuw is in Zuid-Nederland: het Groene Lyceum.
Op het Groene Lyceum bereiden we leerlingen in zes jaar tijd voor op het hbo. Met dit onderwijsconcept bieden ze leerlingen met havo in hun schooladvies de kans om op praktische wijze te leren. Samen met Gaby mocht ik het schooljaar openen door samen de praktijk toe te passen: knippen en stekken.
19 augustus 2020 - Uprooting Agro-Systems
Bram de Vos studeert dit jaar af op de Design Academy. Hij doet onderzoek naar een nieuw duurzaam voedselsysteem voor Amsterdam, met de naam "Uprooting Agro-Systems". Denk daarbij aan voedselbossen of verticale landbouw. Wellicht ook iets voor Eindhoven. Een inspirerend werkbezoek.
15 juli 2020 - Weer een nieuw Eindje Om
Een mooie wandeling door een heel bijzonder groen stukje Eindhoven, samen met het Leefbaarheidsteam Heesterakker. Ze hebben de wandelroute samengesteld met verhalen uit de omgeving. Naast het historische groene landschap ook veel mooie erfgoedpareltjes. Dit Eindje Om start aan de Florencelaan 46b. Alle EindjesOm, korte wandelingen die door de buurt zijn samengesteld, vind je terug op de pagina 'Eindje Om'.
9 juli 2020 - Het noordelijk deel van de John F. Kennedylaan is hard toe aan groot onderhoud
Aannemingsmaatschappij Van Gelder is gestart met wegwerkzaamheden op de Kennedylaan tussen de Sterrenlaan en de Tempellaan. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden op 26 juli klaar. Ik mocht een werkbezoek brengen. Het is een flinke klus in korte tijd.
Wegwerkzaamheden op zo’n belangrijke ontsluitingsweg zorgen voor veel overlast voor het verkeer. De werkzaamheden stonden op de planning voor de zomer van 2021. Omdat er door de coronacrisis minder verkeer op de weg is en er deze zomer geen evenementen plaatsvinden, heeft de gemeente besloten om de werkzaamheden eerder uit te voeren.
1 juli 2020 - Op uitnodiging van Ivy en Mohammed vertellen over het klimaat
Ivy en Mohammed stuurde me een brief met een heleboel vragen over het klimaat. Of ik in de klas op basisschool Klimboom wilde komen vertellen over het klimaat?
Ja, natuurlijk. En de hele klas stelde goede vragen over bomen, afval, elektrische auto’s, insecten en wat wij als gemeente kunnen doen. En natuurlijk ook wat ze zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Vooral zuinig zijn op wat er is. Dank Ivy en Mohammed voor jullie uitnodiging.
6 juni 2020 - Groendag bij de Groencommissie Hemelrijken
Het doel is om voortuintjes te maken in de nieuwbouw in Hemelrijken. Ze stallen gratis planten uit en helpen meteen met het inplanten. Een mooi initiatief om de stad, en zeker de wijken groener te maken.
20 mei 2020 - De Veluwelaan is een speelplein rijker.
Het nieuwe plein is uniek in Eindhoven: behalve een speelplaats is het bij heftige regenval een tijdelijke opvangplaats van regenwater. Als het heel lang en hard heeft geregend, ontlasten we hiermee het riool. Dit zal een enkele keer per jaar het geval zijn, waardoor er dan dus even niet gespeeld kan worden.
Bij zo'n uniek concept hoort natuurlijk ook een bijzondere naam. Daarom hadden we een prijsvraag in de buurt gehouden. Sami, Yusraa, Chaima hebben de naam Overloopplein bedacht, en mocht ik samen hen het plein openen. Zonder verdere buurtgenoten in verband met coronarichtlijnen, dus daarom hebben we er een leuk filmpje van gemaakt:
- Facebook: facebook.com/gemeente.Eindhoven/videos/709890716250666/
- Instagram: instagram.com/p/CAvMxK-hxFo/
9 maart 2020 - E-waste Race
Op basisschool De Hobbitstee was de start van de E-waste Race. In totaal nemen achttien teams van achttien basisscholen het tegen elkaar op om in vier weken tijd zoveel mogelijk klein elektronisch afval (ook wel e-waste) in te zamelen. De school die het meest inzamelt, wint een prachtige schoolreis voor de hele klas! Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk! Wanneer je je klein elektronische afval apart inlevert, draagt u eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De kinderen maken het gemakkelijk doordat het afval thuis opgehaald kan worden. Mooi om het startschot te mogen geven.
6 maart 2020 - Het eerste Inspiratieboekje Groen overhandigd
Het eerste Inspiratieboekje Groen mocht ik vandaag overhandigen aan Willem Regeer (voorzitter van de SDBE). Dit inspiratieboekje is gemaakt, zodat ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad die willen vergroenen, kunnen aansluiten bij de visie op groen van de gemeente Eindhoven. Zo maken we samen een aantrekkelijke en groene binnenstad. Er waren ook veel betrokken ondernemers en bewoners van de binnenstad aanwezig om hun ervaringen met vergroenen te delen.
Het boekje is voor iedereen te vinden op eindhovenduurzaam.nl/inspiratieboekje-groen.
17 februari 2020 - Eerste Tiny Forest in Eindhoven
100 Leerlingen van basisschool De Boog maken een begin van een eerste Tiny Forest in Eindhoven door 825 boompjes en struiken te planten. Dit samen met IVN Natuureducatie en ’t Wasven. Het minibos ligt in het Groendomein Wasven aan de Celebeslaan. In het buitenleslokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest, krijgen de kinderen straks les.
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. De naam van dit bos: Het Boogbos. Ik mocht het samen met de kinderen openen, en meehelpen met planten natuurlijk.
10 februari 2020 - Er gaat veel veranderen in onze binnenstad
Veel nieuwbouw, maar we verliezen ons erfgoed niet uit het oog. Tijdens een toekomstgerichte wandeling door de binnenstad met erfgoedstichtingen (Stichting Wederopbouw Eindhoven, Henri van Abbestichting) en Trefpunt Groen Eindhoven hebben we alle parels gezien, besproken en hoe deze passen in de nieuwe plannen.
5 februari 2020 - Een middag meewerken met de Ergon
Waar lopen zij tegenaan bij het onderhoud van onze openbare ruimte? Medewerkers van de Ergon zijn ervaringsdeskundigen die de stad erg goed kennen, en suggesties hebben voor verbetering. Een voorbeeld: de asbak is van de prullenbakken in de stad verdwenen, om roken te ontmoedigen. Goede zaak, zou je denken, maar daardoor gooien mensen sigaretten in de bakken die niet goed uit zijn. Gevolg: de prullenbak brandt uit. Goed om rekening mee te houden bij de herinrichting van de binnenstad.
22 januari 2020 - De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen ingeluid met het 'voorleesontbijt' op basisschool Atalanta. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Ik mocht het boek lezen over de Mopperende Eend. Heel goed dat alle kinderen de dierengeluiden in het boek mee konden doen.
16 januari 2020 - Duurzame Kost
Knapperige, mooie sla en ze leveren al aan een aantal restaurants in de stad. Duurzame Kost produceert (zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie) en distribueert op duurzame wijze groente, fruit en vis in het Veemgebouw op Strijp-S. Ze filteren hiermee het CO2 uit de Eindhovense lucht. Tijdens het werkbezoek hoorde ik ook dat ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale en ecologische duurzaamheid dus.
16 december 2019 - Eindhoven Circular Challenge
Tijdens de Eindhoven Circular Challenge gaan slimme jongeren aan de slag om van een afvalproduct van een organisatie iets nieuws te bedenken, inclusief een businessplan en prototype. Ik mocht jurylid zijn. De winnaar was het ‘team Catharinaziekenhuis’. Het ziekenhuis is een proef gestart met een filter om te voorkomen dat medisch afval in het riool komt. Van de stoffen uit het filter heeft het winnend team onderzoek gedaan om daar nieuwe producten te maken voor het ziekenhuis.
29 november 2019 - Green Friday
Op bezoek bij Het Goed op de Hurk op Green Friday. Door hergebruik stoten we veel minder CO2 uit.
14 oktober 2021 - Logboek Klimaat: Gouden handen, knappe koppen en creatieve geesten
Nog nooit stond de klimaatverandering zo prominent in de Troonrede als tijdens deze Prinsjesdag. Naast alle schrijnende beelden van deze zomer heel dichtbij over de effecten van klimaatverandering in met name Duitsland, België en Limburg dus nu een sprankje hoop en vol op de politieke agenda. Daar kan ik als wethouder alleen maar blij van worden. En bij de mooie woorden hoort ook een flinke zak geld. Ik ben heel benieuwd hoe we met dit geld hier in Eindhoven de volgende stappen kunnen zetten in de aanpak van klimaatverandering.
Bekijk de volledige column op innovationorigins.com.
31 juli 2021 - Logboek Klimaat: isoleren, hoe moet dat eigenlijk?
Ons huis is uit de jaren ’30. Als ik dan ga nadenken wat ik kan doen om ons huis te verduurzamen, dan denk ik aan zonnepanelen, isoleren, misschien een warmtepomp, maar dan houdt het wel een beetje op. En alles tegelijk is niet mogelijk. En wat is eigenlijk mogelijk met een oud huis? Als je erop gaat zoeken via internet dat krijg je zoveel informatie, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.
Lees de volledige column op innovationsorigin.com.
24 april 2021 - Logboek klimaat: adaptatie en mitigatie, een wereld van verschil
Mijn columns gaan over de stappen die we als gemeente zetten om klimaatverandering te keren, en ook mijn persoonlijke keuzes daarin. Het gaat dan om vragen als ‘koop ik nu nog een nieuwe cv-ketel?’, ‘op welke brandstof rijdt mijn nieuwe auto?’ tot ‘hoe krijgen we alle huizen van het aardgas af?’ en ‘Is het goede voorbeeld geven voldoende om mensen te overtuigen hun huizen te isoleren?’. Voor die laatste twee vragen wacht ik als wethouder met smacht op een nieuwe regeerakkoord.
Lees de volledige column op innovationsorigin.com.
27 februari 2021 - Na de derde golf… een groene golf!
De groene golf begint klein, maar kan uitgroeien tot een die de over de hele wereld gaat, om zo de klimaatverandering een halt toe te roepen. Ergens had ik, net als vele anderen, de hoop dat we in 2021 een nieuwe wereld in zouden stappen. Een wereld waarbij we de corona pandemie onder controle hadden, we weer alles mochten en een groot deel van de bevolking gevaccineerd zou zijn. Helaas hebben de afgelopen twee maanden ons laten zien dat het nog niet voorbij is. De derde golf is een feit.
Lees de volledige column op innovationsorigin.com.
25 december 2020 - Logboek klimaat: 2021 wordt het jaar van de uitvoering
Het einde van het jaar nadert. Mijn agenda puilt uit, omdat vaak het gevoel heerst dat de wereld na 1 januari niet meer door draait. Ik doe daar als wethouder eerlijk gezegd aan mee. Graag wil ik een paar belangrijke dossiers afronden, zodat we in het nieuwe jaar meteen kunnen beginnen met de uitvoering van een nieuw klimaatplan en de uitvoering van ónze eerste aardgasvrije proeftuin ’t Ven.
Lees de volledige column op innovationsorigin.com.
9 november 2020 - Logboek klimaat: De energiebox
Eerder had ik het in deze columns over kleine duurzame stappen dichtbij huis, en welke keuzes ik daarin kan maken. Het ging over mijn kapotte CV ketel en of ik nog wel een nieuwe moet nemen. Inmiddels is deze vervangen. Goed bezig want deze is veel energiezuiniger. Vorige week kwam ik er na een kundig energieadvies achter dat ik nog veel meer kan doen in huis.
De gemeente biedt samen met de vier woningbouwcorporaties gratis energieadviezen aan. Al 2000 inwoners van Eindhoven hebben deze zogenaamde Energiebox gekregen, compleet met advies. Het project startte begin dit jaar met vier energieadviseurs die daarvoor werkeloos thuis zaten. Inmiddels zijn 14 adviseurs opgeleid. Eén van hen is al doorgestroomd naar een nieuwe baan.
Lees de volledige column op innovationorigins.com
21 september 2020 - Logboek klimaat: het auto-dilemma
Waar kies je voor? Benzine, hybride of helemaal elektrisch? Vrijdag 16 juli in de vroege ochtend vertrokken mijn vriend en ik naar Zuid-Europa. Met de app van buitenlandse zaken in de hand om alle oranje coronagebieden te mijden, even een paar weken lekker weg na een bijzondere tijd van thuiswerken en vele uren digitaal vergaderen.
In eerste instantie was het de bedoeling om de trein naar Madrid te pakken en vanuit daar maar verder te kijken. Dit durfden we echter niet aan in verband met corona en we besloten met de auto naar het zuiden af te reizen. Zo konden we makkelijk anticiperen op adviezen van het rijk en eventueel heel snel terug naar huis afreizen.
Lees de volledige column op innovationorigins.com
1 augustus 2020 - Logboek klimaat: Innovatiedilemma's
Het klimaat verandert en de gevolgen daarvan gaan we allemaal merken, over de hele wereld. Plannen om ons daarop voor te bereiden of zelfs om het proces te keren zijn er genoeg.
Maar wat kun je daar als wethouder van een middelgrote stad in Nederland aan bijdragen? Wat is de impact van een klimaatmaatregel op lokaal niveau?
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.
30 april 2020 - Logboek Klimaat: Lichtpuntjes voor de toekomst
Het zijn bizarre tijden. Uit de persconferenties van premier Rutte blijkt dat we nog lang te maken hebben met de Coronacrisis. Wie had dat gedacht dat bij het ontkurken van de champagne op 1 januari 2020. Een paar maanden later staat niet alleen ons land, maar heel de wereld er heel anders voor.
De zorghelden staan dag en nacht klaar op de IC’s en leraren hebben binnen een paar weken hun werkwijze om les te geven omgeschakeld. Ondernemers hebben noodgedwongen hun onderneming moeten sluiten, van kroeg tot kapperszaak. Thuis werken is de nieuwe norm, en heel triest, uitvaartbranches draaien overuren.
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com
30 maart 2020 - Logboek Klimaat: Zelf nadenken en handelen
De wereld is in de ban van het coronavirus. Wat kan ik zelf doen nu het land op slot is? Ik kan me in ieder geval houden aan de instructies van RIVM, en thuis werken, sociale onthouding en nadenken hoe ik alle maatregelen inpas in mijn leven. Dat geldt voor corona, maar ook voor een heel ander onderwerp: vliegen.
Op social media ben ik aangesproken op een vakantie naar Argentinië vorig jaar. De algemene strekking: een Groenlinks-wethouder klimaat en duurzaamheid hoort niet te vliegen. Één tweet zorgde voor commotie met een boel spin-off, met daarbij allerlei nare, onsmakelijke en persoonlijke verwijten.
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.
27 februari 2020 - Biomassa een klimaatkiller of transitiebrandstof?
Biomassa, wat is dat nou eigenlijk? Is het nou wel of geen duurzame energie? En hoe zit dat eigenlijk in Eindhoven? Ik lees en hoor en veel over, maar ik wilde het toch ’s met eigen ogen gaan zien. Als het echt een niet-duurzame warmtebron is, een klimaatkiller, dan wil ik dat ook weten.
Een klimaatkiller omdat het hout van ver komt of dat bomen juist CO2 moeten verminderen en niet verhogen door ze te verbranden. Hoe zit dat in Eindhoven? Op dus naar Meerhoven, waar de biomassacentrale van de gemeente Eindhoven staat om me goed te laten informeren.
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.
12 december 2019 - Logboek Klimaat: Mijn ketel stijgt bijna op. Wat nu?
Mijn verwarmingsketel maakt rare geluiden, merkte ik op tijdens het kerstreces. Die weken gebruikte ik om noodzakelijk onderhoud aan mijn huis uit te voeren.
In september ben ik gaan samenwonen en mijn vriend vond het wel tijd om de toch iets té blauwe muren te schilderen en wat doe-het-zelfkasten van de grote Zweedse vriend in elkaar zetten. Best te overzien, leek het. Totdat we een lek constateerden bij de dakkapellen en onze ketel zoveel kabaal maakte dat het leek alsof deze elk moment kon opstijgen. Met een ouder huis krijg je nu eenmaal gebreken en af en toe is het tijd om in je huis te investeren zodat je weer lekker kunt wonen.
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.
12 december 2019 - Logboek Klimaat: Lokale dilemma’s rond een wereldthema
Een uitdaging? Ja. Onmogelijk? Nee. Een half jaar geleden startte ik als wethouder klimaat & energie, openbare ruimte & groen in Eindhoven. Met als grootste opgave de komende jaren: de energietransitie in onze stad. Op de vraag of ik als fractievoorzitter van GroenLinks deze nieuwe rol wilde innemen zei ik volmondig ja. In een tijd waar het maatschappelijk debat rondom klimaat en milieu levendiger is dan ooit zit ik het liefst zelf aan de knoppen.
Als wethouder zie ik dat velen in deze mooie stad bezig zijn met dit thema. Kleinschalig, zoals Manon die het initiatief nam om samen met buurtbewoners een gemeenschappelijke tuin aan te leggen, gesteund door “Adopteer een straat”. Of wat grootschaliger: onze vier woningbouwcorporaties die vol overtuiging werken aan het duurzaamheidspact waarin ze samen met de gemeente en huurdersvertegenwoordiging de kansen rondom de energietransitie oppakken.
Ga voor de volledige column naar innovationorigins.com.
Beeld Anton Philips moet verhuizen, 16,5 miljoen voor groener Stationsplein
EINDHOVEN - 16,5 miljoen euro trekt de gemeente Eindhoven uit om het Stationsplein en de Stationsweg opnieuw in te richten en te vergroenen. In 2026, want eerst moeten de grote bouwwerken afgerond zijn. Het standbeeld van Anton Philips wordt verplaatst naar de zijkant, op de looproute naar het 18 Septemberplein.
Eerste 352 bestaande woningen op warmtenet in 2023
Eindhoven gaat in 2023 352 woningen aansluiten op een nieuwe tak van het eigen warmtenet. Het is voor het eerst dat bestaande appartementen aangesloten worden, in 't Ven en Lievendaal. Dat kan echter alleen omdat de stad een rijksbijdrage kreeg.
In totaal kost de aanleg van transport- en distributieleidingen van de warmtecentrale in Meerhoven naar de wijken een investering van 5,7 miljoen euro. Het rijk heeft daarvoor een bijdrage van 4,5 miljoen gegeven, omdat dit een van de 27 landelijke ‘proeftuinen’ is.
Samen de klimaatverandering aanpakken
Rik Thijs (34) is sinds 2019 wethouder van Eindhoven. In zijn portefeuille heeft hij Klimaat & Energie en Openbare ruimte & Groen. Met die groene bril kijkt hij naar Eindhoven, dat hij graag wil verduurzamen en vergroenen.
Daarin speelt de klimaatverandering een grote rol. “Gelukkig zien bedrijven en andere partijen de noodzaak om daar samen stappen in te zetten.”
The cost of nature-based solutions vs paved areas in Eindhoven
A growing number of European cities are turning to what are being termed Nature Based Solutions to improve urban climate and water resilience. Eindhoven, along with Tampere in Finland and Genoa in Italy is at the forefront of cities that are trying new strategies within the European UNaLab project.
Data from these city's experiences is now being transferred to seven other urban areas: Stavanger, Prague, Castellon, Cannes, Basaksehir, Hong Kong and Buenos Aires.
The Nature Based Solutions range of plans offers different options for each urban issue. In Eindhoven, a southern Dutch city of 230,000 inhabitants, the focus is on local climate modifications and water management.
Rik Thijs, Councillor for Climate, Energy and Public Spaces with Eindhoven Council, is only too aware of the problems:
"Eindhoven city centre is very stony. So the heat stress is a very big problem. Last year, Eindhoven recorded the hottest temperature in the Netherlands, 41 °C. But on rainy days, our streets are getting flooded. And that's also a very, very big problem."
Vice Mayor Thijs: ''Paint the city green''
Rik Thijs, Vice Mayor, Eindhoven, handles the energy, sustainability, public spaces and climate change portfolios. This June, Thijs finished his first year in office. Born in Eindhoven and raised in Nuenen, Thijs is passionate about green spaces and building a sustainable ecosystem as is his party Groen Links (Green Left).
Eindhoven News finds out more about his achievements and experiences. Thijs is qualified in architecture and has a bachelors from Tilburg University and masters from TU/Delft. After graduating, Rijk returned to Eindhoven and around that time began his involvement in politics. He has been a councillor since 2014 and before that worked as a strategic advisor at the municipality of Valkenswaard. I ask him “how much do you like Eindhoven”, and I get a surprisingly fresh and genuine answer. “I had my first beer in Eindhoven” recollects Thijs.
Het Clausplein: groene oase in de binnenstad
Het Clausplein is klaar. Tijd om het plein officieel te openen. Dit mocht ik doen samen met minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Het bijzondere van dit plein is de waterberging onder het groen. Die zorgt voor het vasthouden van water dat hergebruikt wordt. Een soort van mini-airco's voor de binnenstad. Bovendien zorgt groen voor meer biodiversiteit - meer soorten bloemen en dieren in de stad. Afgelopen weken hebben al veel mensen van het groene plein kunnen genieten.