Waar vind ik een fietsenstalling?
Op de pagina Fietsenstallingen vind je een overzicht van alle fietsenstallingen in Eindhoven. Per stalling vind je informatie over openingstijden, hoe je er komt en of het geld kost om je fiets daar neer te zetten.
Mijn fiets is kwijt of gestolen. Wat nu?
Fiets kwijt
Kijk vanaf de dag na de vermissing op verlorenofgevonden.nl. Verkeerd gestalde fietsen plaatsen we op deze website met foto en beschrijving. Dat doen we ook met zogenaamde weesfietsen. Dat zijn fietsen die in de openbare ruimte staan en lange tijd niet zijn gebruikt, waarvan de eigenaar onbekend is. We werken de site elke werkdag bij.
Fiets gevonden
Zie je jouw fiets op verlorenofgevonden.nl staan? Dan kun je deze ophalen bij het fietsdepot. Het depot aan de Vestdijk 147 is iedere werkdag geopend van 07:30 tot 16:00 uur. Je kunt bellen met 06 55 40 55 85, mailen naar fietsdepot@eindhoven.nl of even binnenlopen.
Fiets ophalen
Neem als je je fiets ophaalt je legitimatiebewijs en de sleutel van je fiets of hangslot mee. Zo kun je bewijzen dat het jouw fiets is. Bij het ophalen van je fiets betaal je € 20,-. Dit zijn de kosten die gemaakt zijn voor verwijdering, opslag en administratie van je fiets, die aan je doorberekend worden. Je kunt alleen je eigen fiets ophalen en het fietsdepot accepteert alleen pinbetalingen.
Bezwaar maken
Tegen het besluit tot verwijdering van je fiets kun je bezwaar maken. In het bezwaarschrift moet in elk geval staan:
- Je naam, adres en telefoonnummer;
- De datum waarop je het bezwaarschrift indient;
- Het kenmerk of een omschrijving van de beslissing waarmee je het oneens bent. Heb je de beslissing in je bezit? Stuur dan een kopie mee;
- De reden(en) waarom je het niet eens bent met het besluit;
- Je handtekening, tenzij je digitaal bezwaar maakt met je DigiD via dit formulier.
Belanghebbenden bij het ingediende bezwaarschrift (bijvoorbeeld een vergunninghouder) krijgen standaard een afschrift van het bezwaarschrift.
Fiets gestolen
Is je fiets gestolen, doe dan altijd aangifte via politie.nl/aangifte. Kijk voor meer informatie op politie.nl of stopfietsdiefstal.nu.
Waar kan ik terecht met vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Bel met 040 238 50 23 / 06 55 40 55 85 of stuur een mail naar fietsdepot@eindhoven.nl.
Waar kan ik mijn fiets wel en niet stallen?
Je kunt je fiets stallen in een fietsenrek, op een fietsparkeerplaats, in een daarvoor bestemde fietsparkeerruimte en in een overdekte fietsenstalling van gemeente Eindhoven of van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De overdekte fietsenstallingen van gemeente Eindhoven en van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vind je op deze pagina.
Daarnaast heeft de gemeente plaatsen aangewezen waar het verboden is om (brom)fietsen:
- Buiten de daarvoor bestemde fietsparkeerruimten of -plaatsen te laten staan;
- Langer dan 4 weken (28 dagen) onbeheerd te laten staan.
Deze aangewezen plaatsen zijn:
- De binnenstad (gebied gelegen binnen en inclusief de Fellenoord, Elisabethtunnel, Vonderweg, Mauritsstraat, Edenstraat, dr. Schaepmanlaan, Elzentlaan – inclusief de openbare ruimte rondom de Stadsschouwburg –, Stratumsedijk, Hertogstraat, De Dommel tot prof. Dr. Dorgelolaan aansluitend op de Fellenoord);
- De Kruisstraat en de Woenselse Markt;
- Winkelcentrum Woensel (de openbare ruimten, parkeervoorzieningen en stallingsvoorzieningen rondom Winkelcentrum Woensel);
- De sportaccommodaties Eindhoven Noord (stallingsaccommodaties gelegen in het sportgebied tussen Fakkellaan, Huizingalaan, Marathonloop en de Oude Bossche Baan);
- Genneperparken (de stallingsvoorzieningen in het gebied tussen Prof. Holstlaan, Antoon Coolenlaan, Aalsterweg en de A2).
Waarom is mijn fiets weggehaald?
In Eindhoven zijn voldoende plekken om je fiets te parkeren. De gemeente heeft ook plaatsen aangewezen waar het verboden is om je fiets buiten de daarvoor bestemde fietsparkeerplaatsen te stallen.
Wij brengen fietsen naar het fietsdepot als:
- Fietsen langer dan 28 dagen onbeheerd geparkeerd staan op plaatsen waar het verboden is (de aangewezen gebieden);
- Fietsen fout geparkeerd staan;
- Fietsen gevaarlijk of hinderlijk geparkeerd staan;
- Het gaat om fietswrakken of fietsen die rij-technisch in onvoldoende staat zijn.
Wat doet Eindhoven om fietsen te stimuleren?
Om meer inwoners, bezoekers en werknemers in Eindhoven op de fiets te krijgen, heeft het college van burgemeester en wethouders in 2016 de Agenda Fiets vastgesteld. Hierin staan voor de komende 10 jaar 6 speerpunten die het aantrekkelijker moeten maken om in Eindhoven te fietsen:
- Fietsparkeren
- Aanleggen en verbeteren van snelfietsroutes
- Verbeteren van doorstroming bij verkeerslichten
- Ruimte geven aan innovatieve experimenten
- Het stimuleren van fietsgebruik
- Monitoring en evaluatie
Uiteraard is bij al deze speerpunten de verkeersveiligheid van fietsers een belangrijke randvoorwaarde.
Waar vind ik leuke fietsroutes in en om Eindhoven?
Ben je op zoek naar fietsroutes, fietsevenementen of andere nuttige informatie of leuke weetjes op het gebied van fietsen in Brabant? Kijk op onsbrabantfietst.nl. Op zoek naar de kortste, gemakkelijkste of mooiste fietsroute naar je bestemming? Gebruik de routeplanner van de Fietsersbond. Op zoek naar een heel bijzondere fietservaring? Neem een kijkje op het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Of bekijk 5 andere leuke fietsroutes in Eindhoven.